„Visiškai pakeičia mūsų supratimą“: istorikas paskelbė medžiagą apie Lietuvos ir Trečiojo Reicho specialiųjų tarnybų bendradarbiavimą

Autorius: RT Šaltinis: https://russian.rt.com/science... 2022-01-18 02:48:00, skaitė 551, komentavo 13

„Visiškai pakeičia mūsų supratimą“: istorikas paskelbė medžiagą apie Lietuvos ir Trečiojo Reicho specialiųjų tarnybų bendradarbiavimą

Rusų istorikas ir publicistas Aleksandras Diukovas paskelbė archyviniais dokumentais paremtą medžiagą, pagal kurią prieš 80 metų Berlyne įvyko nacistinės Vokietijos ir Lietuvos Respublikos specialiųjų tarnybų vadovų susitikimas.

Jame, remiantis šiais dokumentais, buvo aptarti bendros kovos su komunistais ir lenkų pogrindžiu klausimai, Lietuvos pavertimo Trečiojo Reicho protektoratu perspektyvos. Interviu RT istorikas, ne vienerius metus tyrinėjęs archyvus ne vienoje šalyje, tarp jų ir Lietuvoje, Vokietijoje, pažymėjo: šie duomenys verčia naujai pažvelgti į to laikotarpio TSRS ir Lietuvos santykių istoriją.

1940 metų vasario 20 dieną Vokietijos vyriausiojo imperatoriškojo saugumo direktorato (RSHA) pastate įvyko Trečiojo Reicho ir Lietuvos Respublikos slaptųjų tarnybų atstovų susitikimas. Taip yra kalbant apie unikalią archyvinę medžiagą, kurios paieškai ir studijoms buvo skirta septynerius metus, – sakė istorikas Aleksandras Diukovas. Šio susitikimo darbotvarkėje buvo keitimasis informacija ir bendra kova prieš komunistinį judėjimą ir daugybę kitų jėgų. Kelias dienas trukusiose derybose buvo aptartos ir Trečiojo Reicho protektorato virš Lietuvos įkūrimo perspektyvos, sako Dyukovas.

Vokiečių "draugai"

1918 m. vasario 16 d. tuo metu vokiečių okupuota Lietuva paskelbė apie nepriklausomos nuo Rusijos valstybės sukūrimą, o nuo 1920-ųjų pradžios jos teritoriją pirmaujančios Europos valstybės aktyviai naudojo žvalgybinei veiklai prieš Tarybų Sąjungą. Ne išimtis buvo ir Vokietija, kuri taip pat stengėsi padidinti savo politinę ir ekonominę įtaką Baltijos šalyse.

Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui Adolfas Hitleris svarstė galimybę Lietuvą paversti Reicho protektoratu, tačiau TSRS vadovybė, baimindamasi nacių buvimo prie TSRS sienų padidėjimo, privertė Berlyną šių planų atsisakyti. 

1939 m. rugsėjo mėn. 1939 m. spalio 10 d. buvo pasirašyta sutartis dėl Vilniaus miesto ir Vilniaus krašto perdavimo Lietuvos Respublikai bei TSRS ir Lietuvos savitarpio pagalbos. Maskva Lietuvos pusei perleido 1920–1922 m. Lenkijos okupuotą Vilniaus (šiuolaikinį Vilnių) miestą ir reikalavo į respubliką įvesti 20 000 karių sovietų karių kontingentą. Tačiau didėjanti TSRS įtaka dalies Lietuvos elitui tai netiko.

„Kaip parodė vėlesni įvykiai, Lietuvos politiniai lyderiai buvo pasirengę paaukoti respublikos nepriklausomybę, jei tik išlaikytų savo padėtį visuomenėje ir išvengtų sovietizacijos“, – interviu sakė Rusijos baltistikos asociacijos prezidentas Nikolajus Meževičius. su RT.

Archyviniai dokumentai

Prieš kelerius metus Rusijos istorikai archyvuose aptiko dokumentų, liudijančių apie aktyvų Lietuvos politikų ir specialiųjų tarnybų atstovų bendradarbiavimą su naciais 1940 m. „2013 metais paskelbiau Valstybės saugumo departamento vadovo Augustino Povilaičio tyrimo bylos medžiagą, aptiktą Lietuvos ypatingojo archyvo fonduose“, – RT sakė Istorinės atminties fondo generalinis direktorius Aleksandras Diukovas. NKVD tyrėjams 1940-1941 metais jo duotuose Lietuvos valstybės saugumo vadovo prisipažinimuose buvo iki tol nežinomų duomenų apie respublikos valdžios bendradarbiavimą su nacistine Vokietija. Todėl, pasak D. Diukovo, jis juos paskelbė su moksliniu komentaru, pabrėždamas būtinybę patikrinti dokumentuose nurodytus faktus.

„Reikėjo pritraukti nepriklausomus šaltinius, kurie patvirtintų arba paneigtų Povilaičio parodymus. Visų pirma, tai turėjo būti Vokietijos specialiųjų tarnybų dokumentai – jų klastojimu NKVD įtarti neįmanoma. Man ir mano kolegoms prireikė septynerių metų, kol išstudijavome dokumentus, saugomus maždaug penkiasdešimtyje fondų aštuoniose šalyse“, – sakė istorikas. Šio mokslinio darbo rezultatas – rasta nemažai dokumentų, tiesiogiai liudijančių RSHA bendradarbiavimą su Lietuvos valstybės saugumo departamentu (VSD).

Atitinkama informacija buvo pateikta RSHA 1-ojo direktorato vadovo Wernerio Besto darbo dienoraštyje, RSHA vadovo Reinhardo Heydricho informaciniame rašte Vokietijos užsienio reikalų ministerijai ir nacių slaptųjų tarnybų ataskaitose. . Visa ši medžiaga apibendrinta Dyukovo knygoje „Dokumentai atveria paslapties duris“.

Pakeliui į protektoratą

Taigi, paskelbtais duomenimis, 1940 m. vasario 20 d. RSHA viršininkas Reinhardas Heydrichas, RSHA 1-ojo skyriaus vedėjas Werneris Bestas, gestapo viršininkas Heinrichas Miuleris, VšĮ VI skyriaus viršininkas. RSHA (užsienio žvalgyba) Heinzas Jostas, Vokietijos žvalgybos pareigūnai Paulas von Vitingof-Schel ir Heinz Grefe, taip pat Lietuvos valstybės saugumo departamento vadovas Augustinas Povilaitis ir valstybės saugumo inspektorius Povilas Meškauskas.

Susitikimo ir po jo vykusių bendrų renginių metu nacių ir Lietuvos slaptųjų tarnybų nariai keitėsi informacija apie komunistus ir Lenkijos pogrindį, kritikavo tarptautines Anglijos ir Prancūzijos pozicijas.

Po 1940 m. vasario 20 d. susitikimo tarp Lietuvos ir Vokietijos žvalgybos tarnybų buvo pasirašyta oficiali sutartis. Pats dokumentas dar nerastas, tačiau istorikai toliau jo ieško archyvuose. Vis dėlto bendras jo turinys žinomas: joje buvo kalbama apie kovą su lenkų pogrindžiu ir šnipinėjimo veiklą prieš TSRS.

 

„1940 m. vasario mėn. Povilaičio vizito Berlyne metu viena iš temų buvo galimybė perduoti Lietuvą Vokietijos protektoratui. Tai yra, tai buvo tiesioginis su TSRS galiojusių susitarimų pažeidimas “, - pabrėžė Dyukovas.

 

Istoriko teigimu, aštuntajame dešimtmetyje karą išgyvenęs Yostas asmeniškai patvirtino, kad buvo kalbama apie Reicho protektoratą virš Lietuvos. Tai liudija ir nemažai RSHA dokumentų, parengtų 1940 metų pavasarį.

 

„Tai visiškai pakeičia mūsų supratimą apie 1940 m. Pateikdami šiuos dokumentus į istorinį kontekstą, suprantame TSRS valdžios veiksmų Lietuvos atžvilgiu motyvus“, – sakė D. Djukovas.

Povilaitis, jo paties prisipažinimu, veikė Lietuvos prezidento Antano Smetonos vardu. Pranešama, kad jis buvo pasirengęs apsupti Lietuvos kariuomenę ir nuginkluoti keletą TSRS garnizonų prieš vermachto ir SS pajėgų įžengimą į Lietuvą. Per Berlyno derybas naciai drąsino Povilaitį pareiškę, kad nacių protektorato Lietuvai klausimas gali būti išspręstas iki 1940 metų rugsėjo 1 dienos. Grįžęs į Lietuvą, Povilaitis respublikos vadovybei pranešė apie savo vizito rezultatus, atskirai aptardamas nacių koncentracijos stovyklų naudojimo patirtį.

Vėlesniais mėnesiais Lietuvos DGB aktyviai bendradarbiavo su nacių slaptosiomis tarnybomis, dalijosi informacija su Berlynu ir perdavė gestapą lenkų pogrindžio žudynėms. Taigi, pasak istoriko Jaroslavo Volkonovskio, 1940 metų pavasarį Lietuvos pusė naciams perdavė keturias transporto priemones su kaliniais lenkais. Daugelis jų mirė nacių koncentracijos stovyklose. Tačiau TSRS užsienio žvalgybos, turėjusios aukšto rango agentą Lietuvos policijos vadovybėje, darbo dėka Maskva informaciją apie Lietuvos ir Vokietijos derybas gavo laiku.

 

raudonos linijos

Diukovo teigimu, tokia Lietuvos valdžios veikla privertė TSRS vadovybę imtis atsakomųjų priemonių.

„Smetona peržengė tas raudonas linijas, kurios lėmė TSRS ultimatumą, naujų kariuomenės kontingentų įvedimą ir galiausiai Baltijos šalių prijungimą prie Tarybų Sąjungos“, – tvirtina istorikas.

1940 m. birželio 14 d. TSRS valdžia Lietuvai pateikė ultimatumą, o vėliau – Latvija ir Estija. Baltijos respublikų vadovybė buvo apkaltinta šiurkščiai pažeidus sutarčių, kurios buvo su TSRS.

Visų pirma, ultimatume Lietuvos Respublikai buvo teigiama, kad šalies valdžia „šiurkščiai pažeidė Tarybų Sąjungos ir Lietuvos savitarpio pagalbos sutartį, draudžiančią abiem šalims jungtis į bet kokius aljansus ir dalyvauti koalicijose, nukreiptose prieš vieną iš susitariančiųjų šalių“. Maskva pareikalavo sudaryti vyriausybes, galinčias užtikrinti sutarčių įgyvendinimą ir sutikti su papildomų karių kontingentų įvedimu. Ultimatumai buvo priimti. Birželio 15 dieną į Lietuvą įžengė papildomos Raudonosios armijos pajėgos. Smetona pabėgo į Vokietiją. Naujosios Baltijos šalių vyriausybės panaikino iki tol galiojusius veiklos draudimus prokomunistinių jėgų šalyse, o kairiosios partijos laimėjo 1940 metų liepos 14 dieną vykusius rinkimus. Naujai išrinkti parlamentai priėmė deklaracijas dėl įstojimo į TSRS.

„Dabar Baltijos šalyse šie įvykiai vadinami okupacija, bet objektyviai tai buvo ne okupacija, o inkorporacija, po kurios sekė respublikų sovietizacijos procesas“, – sakė Nikolajus Meževičius.

 

Augustinas Povilaitis buvo suimtas ir išvežtas į Maskvą, kur davė parodymus, kuriuos dabar patvirtina vokiški dokumentai. Jis buvo nuteistas mirties bausme. Nuosprendis įvykdytas 1941 metų liepos 12 dieną.

Prasidėjus Didžiajam Tėvynės karui, nemažai Lietuvos valstybės organų darbuotojų ir nacionalistinių organizacijų narių palaikė nacių agresiją prieš Tarybų Sąjungą. Dar prieš įžengiant į Lietuvos gyvenvietes nacių kariuomenė pradėjo žydų žudynes, o paskui jas tęsė vadovaujant nacių einsatzgruppe A.

Lietuviai kolaborantai suformavo 22 pagalbinės policijos batalionus po 500-600 vyrų. Jie aktyviai dalyvavo holokausto ir nacių baudžiamosiose operacijose prieš civilius gyventojus Lietuvoje ir kitose Tarybinėse respublikose.

Iš viso Lietuvos teritorijoje naciai ir kolaborantai sunaikino apie 350 tūkstančių respublikos gyventojų, tarp kurių 200 tūkstančių buvo žydų, taip pat 230 tūkstančių Tarybinų karo belaisvių.

Tuo pat metu dešimtys tūkstančių lietuvių įstojo į Raudonąją armiją ir partizanų būrius, kurių gretose kovojo prieš nacizmą.

 

„Laikui bėgant Lietuvoje susidarė kebli situacija. Mokytojai, kuriems nepatiko TSRS, metų metus tyliai pasakojo savo mokiniams istorijos versiją, kuri skyrėsi nuo oficialiosios. O tarybinė vadovybė, siekdama išsaugoti tarybinę bendruomenę, nekreipė dėmesio į tai, kad po nacių baudėjų uniformomis slėpėsi ne tik vokiečiai. Štai ką mes turime šiandien“, – sakė Nikolajus Meževičius.

 

„Žinoma, išskyrus tam tikrus marginalus, Lietuvos pareigūnai negiria SS ir nekelia rankų į nacių sveikinimus. Tačiau neoficialiai literatūros, žurnalų, memorialinių lentų lygmenyje formuojamas tęstinumas su 1941–1944 metais vykusia politine praktika“, – sakė istorikas.

 

Aleksandro Diukovo nuomone, jei Lietuvos vadovybė nebūtų vedusi slaptų derybų su nacistine Vokietija dėl protektorato, istorija galėjo susiklostyti kitaip.

„Reikia suprasti, kad jei tas 1940 m. vasario 20 d. susitikimas nebūtų įvykęs, Baltijos valstybės greičiausiai būtų išsaugojusios savo nepriklausomybę. Galbūt jie būtų patekę į sovietų įtakos zoną ir Varšuvos paktą, bet būtent kaip suverenios valstybės “, - apibendrino Dyukovas.

 

Kauno pogromo aukos, 1941 m. birželis © Wikimedia Commons

 

V. Besto darbo dienoraščio puslapiai su susitikimų su Povilaičiu įrašais © Bundesarchiv