Lietuva į Kiniją gruodį eksportavo 10 kartų mažiau

Autorius: Agnė Petrauskienė Šaltinis: https://sputniknews.lt/2022011... 2022-01-20 04:14:00, skaitė 578, komentavo 1

Lietuva į Kiniją gruodį eksportavo 10 kartų mažiau

Pasak Povilausko, apie 30 mln. eurų vertės krovinių gruodį buvo įstrigę dėl problemų Kinijos muitinėje

VILNIUS, sausio 19 — Sputnik. Lietuvos eksporto į Kiniją apimtys gruodį smuko 10 kartų ir siekė 3 milijonus eurų, praneša Kinijos muitinės duomenis išnagrinėjęs SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

Ekonomistas tvirtina, kad Kinijos muitinės paviešinti gruodžio duomenys apie užsienio prekybą su Lietuva atskleidė, kad importas iš Kinijos kol kas nenukentėjo — iš Kinijos buvo išsiųsta prekių į Lietuvą už 192 mln. eurus, tai apie 37 proc. daugiau negu prieš metus.

"Žinoma, dalis tokio prieaugo yra dėl kainų padidėjimo, bet kadangi į Lietuvą labiau keliauja vartojimo ir tarpinio vartojimo prekės, o ne žaliavos, įtaka nėra esminė. Todėl bendras prekių iš Kinijos išsiuntimas į Lietuvą gruodį nemažėjo ir netgi stabiliai augo, problemų, galbūt buvo tik su atskiromis prekėmis, bet tą įmonės turi aiškiai įvardinti pačios. Priminsiu, kad daugelis šių prekių į Lietuvą keliauja laivais, todėl Lietuvos importo statistikoje pasimatys tik vasarį", – savo paskyroje Facebook rašė Povilauskas.

Tuo tarpu į Kiniją prekių parduota tik už 3 mln. eurų, kai ankstesniais mėnesiais – 10 kartų daugiau.

"Kur yra aiškūs nuostoliai, tai prekių eksporto iš Lietuvos į Kiniją. Gruodį Kinijoje buvo išmuitinta prekių vos už 3 mln. eurų, kai anksčiau būdavo apie 30 mln. eurų. O tai jau yra aiški nuostolių suma verslui, nes krovinių į Kiniją rugsėjį ar spalį buvo išsiųsta ne mažiau negu anksčiau, todėl tikėtina apie 30 mln. eurų vertės krovinių (CIF verte) gruodį buvo įstrigę dėl problemų muitinėje", — rašo ekonomistas.

Lietuvos ir Kinijos santykiai pašlijo Lietuvoje atidarius Taivaniečių vardo atstovybę. Kinijos teigimu, tokiu žingsniu Lietuva pažeidė vienos Kinijos principą. Pekinas sumenkino diplomatinius santykius su Lietuva iki laikinojo reikalų patikėtinio lygio, o po to išsiuntė Vilniui notą dėl Kinijos diplomatinės atstovybės Vilniuje statuso pakeitimo iš ambasados ​​į Kinijos atstovybę.

Santykių su Kinija eskalacija paliečia verslą. Lietuvos eksportas yra blokuojamas, be to, Kinija ėmė spausti tarptautines bendroves nenaudoti lietuviškų komponentų savo gamyboje.