Kovoje su Rusija Vakarų žiniasklaida aukoja tai, kas vertingiausia

Autorius: Maksimas Sokolovas Šaltinis: https://sputniknews.lt/2022013... 2022-02-01 16:23:00, skaitė 261, komentavo 0

Kovoje su Rusija Vakarų žiniasklaida aukoja tai, kas vertingiausia

Ryškus visiško reputacijos žlugimo pavyzdys yra agentūra "Bloomberg". Dar palyginti neseniai ji specializavosi ekonominės informacijos srityje, o jos ataskaitomis iš esmės buvo galima pasitikėti

Sergejus Lavrovas apie NATO generalinį sekretorių Stoltenbergą kalbėjo diplomatiškai (išvertus į paprastą kalbą — gana griežtai): "Žinote, aš ilgai nesvarsčiau jo pasisakymų. Mano nuomone, jis prarado ryšį su realybe".

Beveik prieš pusantro šimtmečio princas Bismarkas kalbėjo (arba tai jam priskiriama) maždaug tuo pačiu principu: "Niekada nemeluojame tiek, kiek po medžioklės ir prieš karą". Ar bus karas, ar ne, težino vienas Dievas, tačiau faktas, kad anksčiau patikimų šaltinių reputacija tapo dar neįvykusio karo auka, nekelia abejonių. Jie pateko į visuomenės pasipiktinimo lauką.

Ryškus visiško reputacijos žlugimo pavyzdys yra agentūra "Bloomberg". Dar palyginti neseniai ji specializavosi ekonominės informacijos srityje, o jos ataskaitomis iš esmės buvo galima pasitikėti. Tačiau šios tikėjimo dienos praėjo amžiams. Pakeitusi naujienų profilį — dabar prekiauja kariniais-diplomatiniais pranešimais — agentūra per trumpiausią įmanomą laiką metė savo kepurę už malūno.

Praėjusių metų lapkričio 22 dieną Rusijos invazijos į Ukrainą planą atskleidęs "Bloomberg" neatsakė į natūralų klausimą: "Praėjo daugiau nei du mėnesiai, kodėl Kremlius dar nesikišo?" Vietoj to jis paskelbė naują sensaciją: paskelbtas "žaibo karas" neįvyko, nes prezidentas Si maldavo Vladimiro Putino nesiveržti, kol Kinijoje pasibaigs Žiemos olimpinės žaidynės. Kartu nenurodyta, ar delsimas truks iki vasario 20 dienos, ar iki kovo 13 dienos, kai baigsis ir parolimpinės žaidynės. Ir Pekinas, ir Maskva kategoriškai neigė "Bloomberg" žinią apie slaptą karinę-sportinę diplomatiją.

Kiti ne mažiau gerai informuoti šaltiniai JAV prezidentui Baidenui pateikė informaciją, kuria jis iškart pasidalijo su prezidentu Zelenskiu, pagal kurią vėlavimo priežastis — ne olimpinės žaidynės ar Si Dzinpingas, o orai. Žemė dar nesušalusi, tokioje purvo nuošliaužoje visi vežimai įklimps į purvą, o kai tik sušals, tuoj prasidės "žaibo karas", Kijevas bus sugriautas.

Britų šaltiniai teigia, kad reikalas yra ne perversmo rengime. Kijeve pasikeis valdžia, o vietoj Zelenskio Bankovoje sėdės buvęs deputatas Murajevas. Iš tiesų, Bismarkas buvo visiškai teisus: niekada tiek daug nemeluojama.

Žinoma, senais laikais jie irgi meluodavo. Anglų kalboje netgi buvo posakis "red herring" (raudonoji silkė), dabartinis atitikmuo — "fake". Šiais laikais itin populiarus žodis. Tačiau anksčiau vis dėlto buvo skirstomi šaltiniai į žaliuojančius, palyginti vientisus ir geltonus ar geltonesnius, kuriais plaukia "raudonųjų silkių" būriai.

Dabar viskas susieta. Į Amerikos spaudos stulpus, kurie kadaise turėjo teikti šlovę ir garbę, prezidentas Trampas, atmesdamas dviprasmybes, atsakė darbininkui valstietiškai atvirai: "Jūs — netikros naujienos!" Žinoma, vaizdas labai barbariškas, bet tikras. Netikros naujienos įgavo daug galios. Meluoja — kaip kvėpuoja.

Tačiau yra problema. Jei "Bloomberg" ir kiti panašūs į juos nusprendė nebesidrovėti, tai jų teisė, laisva valia ir girtuokliams rojus. Bus dar keli varpeliai. Vėlgi, kiekvienas paukštis maitinasi per snapą.

Tačiau toks galingas informacinis ginklas turi nedidelį trūkumą. Tai jei ne vienkartinis veiksmas, tai pasikartojantis maždaug du ar tris kartus. Ir tada tavo raudonos garbanos taps pažįstamos, ir jos paprasčiausiai pradės tave, žinoma, ne mušti, o niekinamai tave ignoruoti. "Ak, "Bloomberg", viskas aišku. Švilpkite, švilpkite, malonu girdėti." O tai galiausiai sumažina "raudonosios silkės" tiekėjo vertę. Klientai pradeda mokėti prastai arba visai nustoja mokėti.

Ir tai yra neišvengiama. Naujienų vartotojas, atmetantis tokius nesąžiningus paslaugų teikėjus, gali tai daryti dėl patriotizmo ar meilės viršininkams, bet taip pat gali būti skatinamas pragmatiškiausių sumetimų.

Nepriklausomai nuo to, ką jis mano apie Rusiją ir Putiną, jam reikia gerų naujienų, kad galėtų kažkaip planuoti ateitį. Vaikai, šeima, darbas, butas, verslas ir kt. Netikros naujienos čia gali būti naudingos tik ta prasme, kad pagal jų šiurkštumą galima susidaryti supratimą apie kitų partnerių psichinio ir moralinio nepakankamumo laipsnį. Ir, atitinkamai, ko galite tikėtis iš jų ir kaip galite jais pasikliauti. Kitu atveju turite pasikliauti patikimesniais (arba nelabai) šaltiniais, taip pat savo žiniomis ir gebėjimu priimti logiškus sprendimus. Ir su sardoniška šypsena.

Tačiau ne viskas taip liūdna "bloombergams". Pažvelgus į tekstus, kuriuos sudaro nekritiškai mąstantys asmenys — ir kiekvienas iš jų yra opozicijoje, jiems visiškai svetimas dekartiškasis principas "kvestionuoti viską" — akivaizdu, kad jų kūrybos pagrindas yra "raudonosios silkės", suvokiamos kaip galutinė tiesa. Šių "silkių" pagrindu ginčijamasi, kuriamos sistemos. Jos Didenybei tarnaujantys ponai negali meluoti — tai su niekuo nesuderinama.

Šiuo metu patiriamo momento ypatumas yra būtent netikrų naujienų suvokimo ir jų pagrindu sukurtų sąvokų pusiausvyros pokytis iš anksčiau patiklaus į skeptišką ir niekinamą. Kas itin nervina ir šviesius Vakarus, ir jų šviesius šalininkus. "Nepeša, net jei traukioji. O siaube!"