Jonas Noreika ir nusikaltimai prieš karo belaisvius

Autorius: Lietuvis Patriotas Šaltinis: https://evaldukas.livejournal.... 2022-02-02 22:53:00, skaitė 494, komentavo 9

Jonas Noreika ir nusikaltimai prieš karo belaisvius

Jonas Noreika 1945 metais pasivadino "Generolu vėtra".  Jis buvo kariškis, tiesa žemesnio rango karininkas —  kapitonas.

Ir teisininkas.  Jam turėjo būti žinomi karo įstatymai ir tai kaip privalu elgtis su karo belaisviais.

Naciai antro pasaulinio karo metu tarybinių belaisvių atžvilgiu nesilaikė tarptautinių konvencijų.  Nesilaikė jų ir naciams tarnavusi lietuviška administracija. Niurbergo tribunolas pasmerkė tą nacių nusikaltimą.  J. Noreikos vadovautoje apskrityje žemės ūkio darbams buvo išnaudojama iki penkių tūkstančių belaisvių. Jų galimybės išgyventi buvo kiek didesnės nei vokiečių stovyklose laikomų jų nelaimės draugų. Bet tų kuriuos lietuviška administracija gražindavo kaip nepatikimus ar kaip invalidus, arba pagaudavo bėgusius, išgyventi galimybės sumažėdavo beveik iki nulio.

Tokių dokumentų yra. Pateikiu žemiau esantį sąrašą kad matytųsi ta apimtis kuria J. Noreika buvo įsitraukęs į šį karo nusikaltimą. Per nepilnus pusantrų metų virš pusantro šimto dokumentų. ir čia tik tie kuriuos išliko lietuviškuose archyvuose — išliko anaiptol ne viskas ir tie kuriuos aš peržiūrėjau — irgi perverčiau ne viską, daugiausia tai kas skelbiama J.Noreikos anūkės Silvios Foti tinklapyje.

Šaltinis:

https://evaldukas.livejournal.com/91997.html