Vyriausybė apsisprendė nuo šeštadienio šalyje atsisakyti galimybių paso

Autorius: Minfo Šaltinis: https://minfo.lt/lietuva/strai... 2022-02-03 11:38:00, skaitė 238, komentavo 1

Vyriausybė apsisprendė nuo šeštadienio šalyje atsisakyti galimybių paso

Trečiadienį į posėdį susirinkęs Ministrų Kabinetas priėmė sprendimą nuo šeštadienio šalyje stabdyti galimybių paso taikymą, tačiau prekybos vietose išlaikyti srautų valdymo ir kitus sveikatos saugos reikalavimus.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtame projekte numatoma, kad kontaktiniu būdu teikiamoms paslaugoms, ūkinei veiklai, prekybai, renginiams ir susidūrimams ir toliau galios valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatyti saugumo reikalavimai.

Tuo metu parduotuvėms, turgavietėms ir kitoms prekybos vietoms, esančioms uždaroje erdvėje, nustatytas reikalavimas užtikrinti 15 kv. m prekybos plotą vienam lankytojui arba vienu metu aptarnauti ne daugiau kaip vieną asmenį.

Nutarimo pakeitimus pristatęs sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pažymėjo, kad savo laiku šis pandemijos valdymo įrankis padėjo išlaikyti socialinį ir ekonominį gyvenimą, kartu sulėtinant ir viruso plitimą, tačiau dabar, plintant omikron atmainai, galimybių paso efektyvumas, pasak jo, yra sumažėjęs.

„Turėdami tas žinias, matome, kad plintant omikron atmainai, rizika užsikrėsti koronavirusu išlieka tiek neskiepytiems, tiek pilnai skiepytiems ar persirgusiems asmenims. Todėl galimybių paso, kaip masinio saugojimo priemonės, mažinant kovido plitimo riziką, funkcija yra reikšmingai sumažėjusi“, – Vyriausybės posėdyje kalbėjo A. Dulkys.

Ministrų Kabinetas neatmeta, kad atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją ir esant poreikiui prie galimybių paso taikymo bus galima grįžti.

Vyriausybė taip pat priėmė sprendimą atsisakyti periodinio darbuotojų COVID-19 testavimo. Iki šiol testuotis privalėjo imuniteto neturintys arba sustiprinančiosios skiepo dozės po septynių mėnesių negavę asmenys.

Be to, Vyriausybė nutarė pripažinti Europos Komisijos leidimą jau gavusią „Novavax“ vakciną bei „Covishield“, kurią rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija. Šiuo metu Europos vaistų agentūroje (EVA) registruotos penkios vakcinos: „Comirnaty“, „Spikevax“, „COVID-19 Vaccine Janssen“ ir „Vaxzevria“.

ELTA primena, kad planams atsisakyti šio dokumento taikymo pirmadienį pritarė ir Vyriausybės sudaryta Nepriklausomų ekspertų patariamoji taryba (NEPT), kadangi mokslininkų pateikti duomenys rodo, jog dėl omikron atmainos plitimo galimybių paso kaip epidemiologinės kontrolės priemonės funkcija yra reikšmingai sumažėjusi ir vis didesnę svarbą įgyja asmeninės apsaugos priemonės – vakcinacija, respiratorių dėvėjimas, kontaktų mažinimas.

Galimybių pasas buvo įvestas praėjusių metų gegužę, siekiant pasiskiepijusiems asmenims sušvelninti tuo metu galiojusius dėl pandemijos įvestus ribojimus.

Šį dokumentą galėjo gauti imunitetą nuo COVID-19 įgiję arba neigiamą testo rezultatą turintys asmenys, taip jiems sudarant galimybes lankytis didesniuose prekybos centruose, viešojo maitinimo įstaigose ir naudotis kitomis paslaugomis.