J. Vaiškūnas. Vasario 16-ąją – atsibuskime Laisvei!

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/02/16/j-... 2022-02-16 17:53:00, skaitė 317, komentavo 4

J. Vaiškūnas. Vasario 16-ąją – atsibuskime Laisvei!

Brangūs, Lietuviai! Vasario 16-osios proga, linkiu – būti SAVIMI, eiti savo protėvių pramintu laisvės keliu!

Laisvė – ne teisinė, ne politinė sąvoka, Laisvė – sielos būsena – sugebėjimas gyventi būnant savimi. Vadinasi, Lietuvos laisvė priklauso nuo kiekvieno iš mūsų, nuo kiekvieno iš mūsų valios ir proto raumenų – būti savimi.

Laisvės išdavystė – tai troškimas gyventi, tik, – kaip taikliai apsakė dr. Dainius Razauskas, – „nesugebėjimas gyventi būnant savimi. Nesugebėjimas būti savimi“.

Ir tai ne tik kokia politinė ar istorinė išdavystė, tai kasdienis mano elgesys, mano sielos būsena (toliau D. Razausko žodžiai:) „nepastebima, įprasta, švelni, „nekalta“. Tarkim, kai santrumpą IT ištari ne „ytė“ (lietuviškai), o „aity“ (angliškai).

Arba kai susitrumpini savo „nepatogią“ lietuvišką pavardę, kurios „kiti neištars“. Kai sukurtą dainą ar įsteigtą įmonę pats, niekieno neverčiamas ir nė neprašomas, pavadini angliškai, kad „pasaulis suprastų“.

Šitaip veiksmu tu pripažįsti savo kalbos, savo tautos, savo valstybės ir – norom nenorom – savo paties neįgalumą.

Kad pasijustumei įgalus, tau būtina slėptis už kito, už svetimo, vadinasi – išduoti save. Nes ir savęs, ir savo tėvynės juk truputį gėda, ar ne?“

Tad tegul Vasario 16-oji man, mums ir visoms ateinančioms Lietuvių kartoms būna 1/365 Saulės laiko ir erdvės atkarpa kurioje prisnūdę ir užmigę – vėl atsibundame LAISVEI!