Serbija ruošiasi galimam „pasauliniam kolapsui“

Autorius: Vidmantas MISEVIČIUS Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2022-02-20 23:35:00, skaitė 658, komentavo 2

Serbija ruošiasi galimam „pasauliniam kolapsui“

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius agentūrai „Tanjug" papasakojo, kad šalis jau kaupia rezervus galimo Rusijos, JAV ir ES konflikto atveju. Prezidento teigimu, dabartinė konfrontacija gali baigtis „pasauliniu kolapsu".

„Jeigu tarptautiniame lygmenyje tarp Rusijos, Amerikos ir Europos prasidės kokia nors nebeslepiama trintis, pastarosios netruks pareikšti, kad įveda sankcijas viskam, kas atkeliauja iš Rusijos. Ką, tokiu atveju, mums daryti su nafta? Su nafta ir visais jos produktais - žibalu, mazutu, dyzelinu, benzinu? Ką mums daryti su dujomis?" - klausė A.Vučičius.

Jis neslėpė, kad per ankstesnius mėnesius Serbijos valdžia į Banataskij Dvor dujų saugyklą perpumpavo tiek kuro, kiek joje galėjo tilpti. Dabar ten yra 110 milijonų kubinių metrų dujų, tačiau šio kiekio, jeigu „kas nors užsuktų kranelius", užtektų tik 15-20-iai dienų. Naftos atsargų, įskaitant karinius ir kitus rezervus, šaliai užtektų ne daugiau negu mėnesiui. Taip pat padidintos pagrindinių maisto produktų - druskos, pupelių, žirnių, aliejaus, kviečių ir kukurūzų - atsargos. Šalies vadovas patikino, kad „Serbijos piliečiai, nepaisant to, kas gali nutikti pasaulyje, nebadaus".

„KNR, JAV, Rusija, Ukraina, Indija - penkios didžiausio grūdinių kultūrų augintojos. Galima tik įsivaizduoti, kas dėsis rinkoje, jeigu kažkas nutiks. Net neabejotina, kad tai turės toli siekiančių pasekmių. Manau, bus visiškas kolapsas", - pabrėžė A.Vučičius.

Jis išreiškė viltį, kad to nenutiks, bet patikino, kad Serbija bus pasirengusi ir tokia įvykių posūkiui.