Kada baigsis operacija Ukrainoje, kiek belaisvių, žuvusių ir ar joje kovoja šauktiniai: atsako Viktoras Baranecas

Autorius: Kalvis Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-03-02 23:08:00, skaitė 398, komentavo 5

Kada baigsis operacija Ukrainoje, kiek belaisvių, žuvusių ir ar joje kovoja šauktiniai: atsako Viktoras Baranecas

Dimisijos pulkininkas, kp.ru karo stebėtojas Viktoras Baranecas – apie tai, kada baigsis operacija Ukrainoje ir kiti svarbūs klausimai

1. Kokia buvo pagrindinė karinės specialiosios operacijos Ukrainoje priežastis?

– Tokios priežastys buvo trys. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pasirengimas atakai prieš DLR ir LLR. Zelenskio pareiškimas dėl Ukrainos nebranduolinio statuso peržiūros. Ir Vakarų atsisakymas derėtis su Rusija dėl saugumo garantijų ir Ukrainos stojimo į NATO.

2. Karinė operacija prasidėjo iškart po to, kai Putinas pasirašė dekretą dėl to. Vadinasi, operacijai ruoštasi iš anksto?

- Taip. Taip ir  yra. Tokios didelio masto operacijos neparengsi per valandą ar net tris valandas. Mat pirmiausia reikėjo gauti žvalgybos informaciją apie Ukrainos karinius objektus (ir NATO bazes Ukrainoje), kuriems pirmiausia reikėjo smogti. Ir kad civiliniai objektai nuo to nenukentėtų. Su juvelyriniu tikslumu. Visas šis darbas užtruko.

3. Ar mūsų daliniuose Ukrainoje kariauja šauktiniai?

- Ne. Rusijos gynybos ministro ir generalinio štabo viršininko įsakymai kategoriškai draudžia karo prievolininkus įtraukti į kovinius veiksmus. Mūsų kariuomenės kovinėse rikiuotėse yra tik karininkai ir sutartininkai. Tai žmonės, kurie tarnauja 3-4 metus ar net 5-10 metų. Šiandien Rusijos ginkluotosiose pajėgose yra beveik 500 000 eilinių ir seržantų, dešimtadalis iš jų, apie 50 000, dalyvauja specialiojoje operacijoje. Taigi 12 mėnesių į kariuomenę pašauktų vaikinų įtraukti nereikia.

4. Ukrainos žiniasklaida praneša apie tūkstančius „žuvusių“ Rusijos karių. Tai tiesa?

- Tai yra melas. Informacinio karo prieš Rusiją plūpsnis. Rusijos Federacijos gynybos ministerija neslepia, kad mūsų pusėje yra ir žuvusių, ir sužeistųjų. Bet ne tokiais neįsivaizduojamais kiekiais. Kodėl nepateikiami tikslūs skaičiai?  Taip, nes karo veiksmų metu duomenys apie nuostolius yra karinė paslaptis. JAV 10 metų kovojo Afganistane, o duomenys apie personalo praradimą kol kas neatskleidžiami. Jei Ukrainos duomenys apie tokį žuvusių rusų skaičių būtų teisingi, visi keliai iš priekio būtų užkimšti greitosios pagalbos automobilių. Ir dešimtys ligoninių būtų užpildytos sužeistaisiais. Ir JAV kosmoso žvalgybos palydovai to nebūtų praleidę. Ir Vakarai šį faktą, informacinėje kovoje, būtų panaudoję. Tačiau jie nemato masinio lauko ligoninių dislokavimo. Tokių ligoninių nuotraukų nėra net apgaulingose ​​Ukrainos svetainėse.

5. Kiek Ukrainos ir Rusijos karių pateko į nelaisvę ir kaip su jais elgiamasi?

– Tikėtina, kad tikslūs duomenys greitai pasirodys. Galima kalbėti tik grubiai: jau daugiau nei 1000 į nelaisvę paimtų ukrainiečių karių, kelios dešimtys rusų. Be to, ukrainiečiai dažnai pasiduoda ištisais 50–100 žmonių vienetais. Iš mūsų pusės tokio dalyko nėra. Tačiau tai, kad ukrainiečiai tyčiojasi iš rusų belaisvių, laiko juos žvėriškomis sąlygomis, nemaitina, verčia į vaizdo kamerą šaukti „Šlovė Ukrainai!“.

Mes turime visiškai kitokį požiūrį. Matėte, kaip rusai elgėsi su Ukrainos jūrų pėstininkais, paimtais į nelaisvę Zmeinoje saloje? Juos mandagiai nuvežė į Sevastopolį, pamaitino, paėmė pasižadėjimą, kad ginklo nebeims ir nuvežė prie sienos su Ukraina. Tiesa, atsidūrę namuose kai kurie ukrainiečių kariai ima meluoti apie rusų „žiaurumus“.

6. Ukrainos ir Vakarų internetinėse svetainėse mirga kadrai, su apdegusių Rusijos šarvuočių kolonomis Kas tai?

– „Sudegusių šarvuočių kolonų“ nėra. Yra kadrų, kur dega pora mūsų šarvuočių. Taip, ukrainiečiams pavyko pamušti ir padegti keletą pėstininkų kovos mašinų ar šarvuočių. Po to nepatingėjo „dėl paveikslo“ sutraukti šiuos degančius šarvuočius į krūvą, užrašyti ant jų taktinį ženklą „Z“ ir iškviesti žurnalistus. Inscenizuoti vaizdo įrašai yra banalus dezinformatorių triukas.

7. Kai kurios Ukrainos žiniasklaidos priemonės skelbia, kad „maskvėnai“ turi tik 3-4 dienoms raketų, amunicijos ir degalų. Ar taip yra?

– Šis melas, greičiausiai, susijęs su Ukrainos kariuomene. Daugelis jo grupuočių jau yra apsuptos, jų šaudmenų ir degalų tiekimo keliai buvo atkirsti. Su kiekviena diena šio „gėrio“ deficitas vis aštrėja. Ir mes neturime pamiršti, kad mūsų raketų smūgiai sunaikino daugelį Ukrainos ginklų ir naftos sandėlių. Greitai jie nebeturės su kuo šaudyti, o karinių mašinų bakai bus tušti.

Kalbant apie Rusijos kariuomenę, dar prieš operacijos pradžią buvo kruopščiai apskaičiuota visa perdavimo logistika. Turime daug patirties šiuo klausimu. Prisiminkite operaciją Sirijoje. Už tūkstančių kilometrų mūsų kariškiai buvo aprūpinti viskuo, kas reikalinga ilgalaikei kovai. Tokio lygio operacijas Generalinis štabas ir užnugaris ruošia kelis mėnesius, viskas skaičiuojama ir rezervuojama.

 

8. Kuo Rusijos kariuomenės taktika skiriasi nuo NATO.

– Kas stebėjo JAV kariuomenę, kai jie užėmė miestus (pavyzdžiui, Irake), žino, kad amerikiečiai pirmiausia bombarduoja miestą. Jei priešas priešindavosi, miestas buvo paverčiamas griuvėsių krūvomis. Pagal principą „kuo daugiau bombų, tuo gyvesni tavo kariai“. Pas mus visai kita taktika – apsaugoti miestus nuo sunaikinimo. Nešaudykite į gyvenamuosius pastatus, mokyklas, ligonines... Užduotis – nenuteikti gyventojų prieš save, nepadaryti ir jų priešais. Todėl Rusijos kariuomenė nenaudoja minosvaidžių miestų atakai.

 

9. Kodėl mūsų išminuotojai susprogdino Šiaurės Krymo kanalo užtvanką?

– Tai prevencinė priemonė Krymo labui. Dabar galime valdyti vandens tiekimą pusiasalyje. Priešingu atveju gali įvykti „vandens sabotažas“ ir „potvynis“.

 

10. Ką ukrainiečiams gali reikšti nekontroliuojamas ginklų dalinimas gyventojams?

 

– Toks nusikalstamas sprendimas neša visokiariopas bėdas. Pirma, juodoji ginklų rinka tapo prisotinta. Kaip rašo Kijevo svetainės: "Parduodu AK-47 ir 500 šovinių. Nebrangiai." Antra, tūkstančiai šaunamųjų ginklų jau pateko į nusikaltėlių rankas. Prasidėjo išpuoliai prieš bankus, parduotuves, paprastus piliečius. O tai jau anarchija.

 

11. Kada baigsis specialioji operacija?

 

– Šiandien pasaulyje nėra Nostradamo ar senolės Vangos, kurie galėtų tiksliai atsakyti į šį klausimą. Per daug veiksnių turi įtakos operacijos eigai. Kijevas vilkina derybas, skirdamas laiko pajėgų pergrupavimui ir tikėdamasis karinės pagalbos iš JAV ir NATO. Jei tokia pagalba eis per Lenkiją ar Rumuniją, mes vis tiek turėsime didelio tikslumo „Kalibrą“ ginklų karavanams daužyti. Juk pagrindinė operacijos užduotis – Ukrainos demilitarizacija. Tačiau operacija gali baigtis net rytoj, jei Zelenskis įsakytų Ukrainos kariuomenei nutraukti ugnį, paskelbtų apie žmonių pasitikėjimo vertos vyriausybės formavimą, o pats – apie atsistatydinimą. Galbūt tai būtų geriausia išeitis. Na, kad rusams nereikėtų susitaikyti su Ukrainos pasidavimu ne Kijeve, o Vokietijos Karšorste, kur maršalas Žukovas priėmė besąlygišką nacistinės Vokietijos pasidavimą...

 

Šaltinis: https://www.kp.ru/daily/27371/4553169/