Rusijos Konstitucinis Teismas pasitraukė iš Europos teismų konferencijos

Autorius: Spartakas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-03-10 00:16:00, skaitė 222, komentavo 2

Rusijos Konstitucinis Teismas pasitraukė iš Europos teismų konferencijos

Vertėjo pastaba: Rusija ir toliau sėkmingai vaduojasi nuo viršnacionalinių struktūrų čiuptuvų

 

Sankt Peterburgas, kovo 9 d. – RIA Novosti. Kovo 5 dieną Rusijos Konstitucinis Teismas (KT) paskelbė apie pasitraukimą iš Europos Konstitucinių Teismų Konferencijos (ETK).

Kaip pažymima Rusijos Konstitucinio Teismo pranešime, kovo 4 d. KEKS pirmininkas kelių teismų – KEKS narių iniciatyva visiems Konferencijos nariams išsiuntė balsavimo protokolus (el. paštu) dėl narystės Rusijos Federacijos Konstituciniame Teisme ir asocijuotos narystės Baltarusijos Respublikos Konstituciniame Teisme KEKS nutraukimo arba sustabdymo klausimais.

„Šios iniciatyvos autoriai siūlo nutraukti Rusijos Federacijos Konstitucinio Teismo narystę KEKS“, atsižvelgdami į tai, kad Rusijos Federacijos Konstitucinis Teismas 2014 m. kovo 19 d. sprendimu pagrindė 2014 m. Krymas, „tai viena iš valstybinių institucijų, neišreiškusių aiškaus nepritarimo Rusijos Federacijos veiksmams Ukrainoje“, „taigi veiksmingas lojalus bendradarbiavimas tarp KEKS ir Rusijos Federacijos Konstitucinio Teismo, kuris yra vienas aukščiausių šios valstybės konstitucinių organų, nebegalima tikėtis“, – aiškinama pranešime.

Pasak Rusijos Konstitucinio Teismo, pats pagreitinto klausimo pateikimo balsuoti faktas ir prieš jį vykęs susirašinėjimas patvirtina, kad KEKS, priešingai savo įstatyminiams tikslams ir uždaviniams, „negalėjo atsiriboti nuo dalyvavimo priimant nutarimą“. politiniais klausimais“.

„KEKS manė, kad galima laisvai ir atvirai, teismams visiškai nepriimtina forma prisijungti prie vienašališkos ir neobjektyvios atitinkamų šalių vyriausybių pozicijos dėl naujausių įvykių Ukrainoje“, – teigia Rusijos Konstitucinis Teismas.

Kaip pažymima Konstitucinio Teismo pareiškime, tai rodo „nepriimtiną ir pavojingą KEKS politizavimą, iškreiptą konstitucinės justicijos organų vaidmens ir paskirties supratimą“. Konstitucinis Teismas pabrėžia, kad savo įgaliojimus jis gali įgyvendinti tik konstitucijos nustatytais procedūriniais rėmais. Konstitucinis Teismas, veikdamas valdžių padalijimo sistemoje, neturi teisės savo iniciatyva veikti jokiais oficialiais sprendimais ir maksimomis dėl kitų valstybės organų aktų ir veiksmų teisėtumo / neteisėtumo, o juo labiau politinio. pareiškimus. Visa kita neišvengiamai veda prie teisingumo diskreditavimo. „Atsižvelgdamas į tai, kas išdėstyta, ir dar kartą patvirtindamas savo įsipareigojimą siekti tikslų ir vertybių, dėl kurių iš pradžių buvo suformuota KEKS, Rusijos Federacijos Konstitucinis Teismas, esant tokioms aplinkybėms, mano, kad jo tolesnis dalyvavimas KEKS yra neįmanomas ir pareiškia pasitraukiantis iš KEKS. Nuo 2022 m. kovo 5 d.“, – teigiama KT pranešime.

 

Šaltinis: https://ria.ru/20220309/sud-1777257378.html