A. Medalinskas. Ukraina apgynė NATO…

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/03/17/a-... 2022-03-17 15:11:00, skaitė 464, komentavo 34

A. Medalinskas. Ukraina apgynė NATO…

Skaitydamas šią frazę (NATO, nebijok Rusijos – Ukraina tave apgins) ir matydamas tą paveiksliuką, nusišypsau. Liūdna tą šypsena: juk šiame paveiksliuke ir šiuose žodžiuose yra labai daug tiesos.

Taip, NATO, ES šalys prabudo iš letargo miego ir suprato pagaliau, kokia grėsmę kelia Putino režimas, pradėjo teikti ginkluotę, įvedė jau tikrai rimtas sankcijas Rusijai, bet kiek žmonių gyvybių buvo galima išgelbėti Ukrainoje, jeigu visa tai būtų padaryta, kaip minimum praėjusį pavasarį, kai raginau įvesti Irano tipo sankcijas Rusijai ir pradėti labai aktyviai teikti ginkluotę, Putinui pradėjus grasinti karine jėga sunaikinti Ukrainos valstybę.

Negi nebuvo tada aišku, kad Putinas puls? Pakako atidžiau perskaityti jo pastarųjų metų kalbas ir pasisakymus. Buvo viskas aišku. Taip, NATO ir ES šalių politikai vėl ėmė lankytis Ukrainoje: Kijeve ir Lvive, o visame pasaulyje, tame tarpe ir eilinių žmonių tarpe pakilo labai milžiniška, graži palaikymo Ukrainai banga, bet tada grąžinkite visas ambasadas į Ukrainos teritoriją. Ir gal ne tik į Lvivą, bet ir į Kijevą.

Alkas.lt koliažas

Alkas.lt koliažas

Putinas nedrįs apšaudyti Kijevo, jeigu žinos, kad ten yra NATO ir ES šalių diplomatai. O, jeigu ir drįs, tai kiekvienas turime įnešti savo pasiaukojimą šioje kovoje. Taip, NATO ir ES vadovai, atstovai reiškia paramą Ukrainai, bet tik aklas ir kurčias nemato, kad visos kalbos yra kol kas dar tik biurokratiše. Vietoj to, kad suteikti Ukrainai NATO narystės veiksmų planą, šaliai, kuri parodė savo elgesiu, kad yra verta tos narystės, nepaisant visų Putino ,,ne”.

Taip, Ukrainos pasipriešinimas Rusijos agresijai davė labai svarbią pauzę NATO atsitokėti ir užsiimti savo pajėgų stiprinimu Rytų flange, bet į Ukrainos prašymus uždaryti Ukrainos oro erdvę, kad čia neskraidytu Rusijos aviacija ir raketos, kol kas NATO nieko neatsako.

Jeigu nedrįsta įgyvendinti neskraidymo zonos, tegu duoda naikintuvus ir rimtą priešlėktuvinės gynybos ginkluotę. Visi su rūpesčiu ir pasipiktinimu kalba, ką Rusija daro Mariupolyje, bendrai Donbase, Charkive ir kitur, bet išskyrus Raudonąjį kryžių jokia kita tarptautinė struktūra nepasiunte čia, į regioną savo įgaliotų žmonių, kad būtų užtikrinti gerai veikiantys humanitariniai koridoriai, skirti gelbėti žmonėms. O visi, kas buvo anksčiau, iš čia išvažiavo.

Ukraina palikta viena su Rusija tartis be tarptautinio tarpininkavimo, sprendžiant tu vadinamų humanitarinių koridorių klausimus.

Ir paskutinis dalykas: juodame sapne nenorėjau per pastaruosius metus susapnuoti, koks būtų buvęs NATO atsakymas, jeigu Putinas būtų pradėjęs savo agresyvią politiką regione nuo ultimatumo atiduoti Kremliaus įtakai Baltijos šalis, o ne nuo Ukrainos puolimo.

Šią prasme reikia pasakyti, kad Ukraina tikrai apgynė NATO savo pasiaukojimu nuo labai sunkaus klausimo ir vidinių NATO diskusijų: palikti vienas Baltijos šalis aiškintis santykius su Putino Rusija ar ginti mūsų Baltijos valstybes visa NATO jėga.

Ir štai, kai pagalvoju apie tokią NATO dilemą, prisimindamas tuos metus nuo Krymo okupacijos, nuo kada ir nusprendžiau labai aktyviai įsijungti vėl į Ukrainos reikalus ir ypač Donbaso bei Azovo jūros regione, bei pažiūriu į žemiau pateiktą frazę bei į tą paveiksliuką: liūdnai nusišypsau.

Savyje aš turiu atsakymą, koks būtų kitų NATO šalių atsakymas dėl Baltijos šalių gynimo nuo Putino Rusijos iki vasario 23 d. ir jausdamas tą atsakymą galiu pasakyti: Ukraina apgynė NATO nuo galimų labai sunkių vidinių diskusijų NATO viduje dėl Baltijos šalių gynimo, Ukraina, matyt, apsaugojo NATO nuo galimo kritimo į purvą Putino akivaizdoje, jeigu Baltijos šalys nebūtų ginamos, ir Ukraina apsaugojo mūsų Baltijos šalis. Jau dabar.

Vadinasi, visame tame yra daug tiesos ir neklauskite manęs daugiau laiškuose, ar nesigailiu dabar pasilikęs ne tik su Ukraina, bet ir Ukrainoje.

Bus proga, tai ištrūksiu ir grįšiu. Dabar jau tai jaučiu turintis teisę daryti. Kai tik bus galimybės padaryti. Anksčiau tikrai ne…

Kitas klausimas, ar represijų banga neužlies anksčiau, nei atsiras galimybė išvykti. Šiandien (kovo 15 d. – Alkas.lt) prasidėjo taikių protestų organizatorių suėmimai Berdianske. Aš su jais palaikau aktyvius ryšius.