Pasiruošimas „kovidiniam" vajui: skiepų pirksime už 28 mln. eurų

Autorius: Danas NAGELĖ Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2022-04-07 21:41:00, skaitė 284, komentavo 4

Pasiruošimas „kovidiniam

Įvairios ministerijos Finansų ministeriją užvertė prašymais skirti papildomų pinigų. Ši prašymus mielai priėmė ir jų pagrindu parengė nutarimo projektą, kuriam vakar pritarė Vyriausybė. Labiausiai stebinantis - Sveikatos apsaugos ministerijos prašymas: skirti beveik 28 mln. eurų skiepams nuo COVID-19 įsigyti.

Vyriausybė Finansų ministerijos siūlymu nusprendė gerokai patuštinti savo rezervą - paskirstė per 30 mln. eurų.

Susisiekimo ministerijai atiteks 115,7 tūkst. eurų. Iš jų 100 tūkst. eurų - civilinės saugos tarptautinės pagalbos siuntos gabenimo į Ukrainą ir dėl agresijos iš ten besitraukiančių asmenų pervežimo į registracijos punktus Lietuvoje išlaidoms padengti, 15,7 tūkst. eurų - teisinio atstovavimo paslaugoms apmokėti.

Sveikatos apsaugos ministerijai skiriama net 27 821 117 eurų. Liūto dalis - 27 805 000 eurų - bus panaudota vakcinų nuo COVID-19 ligos įsigijimo išlaidoms padengti, nors jau beveik visi Lietuvos gyventojai yra arba pasiskiepiję, arba persirgę. Be to, „korona" užsikrečia ir paskiepytieji.

„Remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro pateikta informacija, šios lėšos būtinos 2022 metų II ketvirtį planuojamų įsigyti vakcinų nuo COVID-19 ligos išlaidoms padengti, siekiant užtikrinti sklandų atsiskaitymo procesą su farmacijos kompanijomis, įvertinus numatytus patiekti vakcinų nuo COVID-19 ligos kiekius ir bendras atsiskaitymo sumas pagal sutartis su farmacijos kompanijomis", - rašoma projekte.

Dar 16 117 eurų atiteks Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui - patirtoms papildomoms išlaidoms, susijusioms su COVID-19 valdymo priemonių įgyvendinimu, už 2022 metų vasarį padengti.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijai skiriama lygiai 4 mln. eurų - nuo COVID-19 pandemijos nukentėjusio turizmo sektoriaus nuostoliams iš dalies kompensuoti, skatinant atvykstamąjį turizmą.

Skirtomis lėšomis numatoma įgyvendinti paramos turizmui priemones „Dalinis pastoviųjų išlaidų kompensavimas nuo
COVID-19 nukentėjusiems klasifikuojamų apgyvendinimo paslaugų teikėjams" ir „Subsidijos labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems atvykstamojo turizmo kelionių organizatoriams". Minėtų priemonių administravimo išlaidoms padengti skiriama iki 4 proc. nuostoliams kompensuoti skirtos sumos.

Taip pat nuspręsta panaudoti 58 176 eurus valstybės rezervo lėšų ir skirti šias lėšas Sveikatos apsaugos ministerijai Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) patirtoms išlaidoms už 2021 metais užsieniečiams, neteisėtai kirtusiems Lietuvos valstybės sieną, suteiktas asmens sveikatos priežiūros paslaugas.

Pasirodo, pernai rugsėjį Europos Komisija ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba pasirašė finansavimo sutartį „Skubus atsakas į neproporcingą trečiųjų šalių piliečių antplūdį į Lietuvą iš Baltarusijos". Iš PSDF rezervo už 2021 metais nelegalams suteiktas asmens sveikatos priežiūros paslaugas buvo sumokėta 581,8 tūkst. eurų.

Atsižvelgiant į tai, kad pagal sutartį Europos Komisijos lėšomis patirtos išlaidos finansuojamos 90 proc., prašoma papildomai skirti iš valstybės biudžeto likusią dalį (10 proc.) 2021 metais PSDF patirtos išlaidų sumos", - aiškinama projekte.