Algimantas Rusteika: Prasideda masiniai skundimai ir blokavimai

Autorius: Algimantas Rusteika Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-05-03 23:30:00, skaitė 347, komentavo 5

Algimantas Rusteika: Prasideda masiniai skundimai ir blokavimai

Primityviausias, dažniausiai taikomas ir efektyviausias būdas yra toks.

Pirmiau pas tave ateina "žvalgai", kurie turi daug laiko ir atlieka kratą. Peržiūri visą tavo veiklą feisbuke - tą nesunku padaryti į feisbuko paiešką įvedus tavo profilio pavadinimą ir raktinius žodžius, "neatitinkančius bendruomenės standartų". Tada feisbukas išmeta viską, ką per dešim ar penkiolika metų esi parašęs su tuo žodžiu, nors pats gal net to neatsimeni. Tada jie patikrina paieškos rezultatus, randa kelis tinkamesnius sau įrašus su tokiais žodžiais ir praneša savo "armijai", kuri sutelkta uždarose atakos grupėse ir turi šimtus ar tūkstančius narių.

Ir sutartu laiku jie visi kartu puola, skųsdami feisbuko administracijai tuos pasirinktus įrašus. Feisbuko algoritmas reaguoja automatiškai, žmogui nedalyvaujant pagal du kriterijus - raktiniai žodžiai yra, vadinasi - pažeidimas, masiškumas yra, vadinasi tai ne šiaip piktas ginčas - ir be jokių tyrimų užblokuoja už kokį nors įrašą, padarytą 2016 metais. 

Ką daryt?

1. Išminuokite savo visų metų įrašus. Tam reikia pašalinti iš savo profilio raktinius žodžius, kurie nustatyti feisbuko programoje kaip nepageidautino turinio ženklai - juos visi žinot. Pabūkit savo pačių "žvalgais". Įvedę į FB paiešką savo profilio pavadinimą ir tuos žodžius (kiekvienam reikės atskiros paieškos) rasite savo įrašus, kur "nusižengėte". Paredaguokite, pakeisdami žodžius neutraliais, dėl to prasmė juk nepasikeis. Visiškai nebeaktualius ir neturinčius išliekamosios vertės galite ir ištrinti, nes jie niekam ir jums patiems nebeįdomūs.

2. Užrakinkite priėjimus prie savo profilio žvalgams ir užpuolikams, nes skųsti įrašus galima tik konkrečiai, įėjus į jūsų paskyrą. Tiesiog užblokuokite tuos, kuriuos įtariate ir žinote. Paprašykite draugų atsiųsti žinute jiems žinomų tokių "kareivių" adresus, o gal kas atsiųs išsisaugojęs ir visą jų vidinį sąrašą, kuris buvo 'insaiderių" perimtas, publikuotas ir kuriuo buvo dalinamasi prieš keletą metų. Nepatingėkite, aš užblokavau iš to sąrašo virš tūkstančio ir ramiai gyvenu. Deja, neišsaugojau.

3. Tam, kad pro aukščiau nurodytus filtrus prasismelkę priešininkai nieko nerastų, vienu mygtuko paspaudimu padarykite įrašus matomus tik draugams. Negailėkite to, jei rašote viešai, nes paskutinio mėnesio ar dviejų įrašus, kurie neturi netinkamo turinio ženklų ir negali būti apskųsti, rankiniu būdu nesunkiai ir vėl padarysite viešais. Senesnių juk nei patys skaitot, nei kitiems jie įdomūs, o skundikai jūsų senų įrašų nematys ir negalės skųsti. Tam reikia nueiti Nustatymai - Privatumas - Jūsų veikla - limit the audience for posts you're shared with friends - spausti limit posts - pasirinkti "apriboti ankstesnius įrašus".

4. Tam, kad jūsų daugelio metų įrašai, nuotraukos ir kita informacija visiškai nepradingtų iš feisbuko (nes gali ne tik užblokuoti, bet ir visą paskyrą pašalinti ir ištrinti), nuolat atsisiųskite visą savo feisbuko informaciją į savo kompiuterį ir išsaugokite. Tą darau kartą per mėnesį ir taip atsitikus viso per daug metų padaryto darbo neprarasiu ir tiesiog galėsiu paskelbti kitoje platformoje. Tam reikia: eiti į Nustatymai - privatumas(privacy) - Jūsų feisbuko informacija - Atsisiųsti profilio informaciją - pateikti atsiuntimo užklausą. Feisbuko sistema suformuos failą ir atsiųs nuorodą, galiojančią berods 5 dienas, iš kurios galėsite savo informaciją atsisiųsti.

5. Galite nors kartą per metus užsisakyti feisbuke kokios nors reklamos, kad ir už 5 USD. Tada automatiškai patenkate į feisbuko pajamas nešančių klientų sąrašą ir jūsų profilis atidžiau prižiūrimas, ne taip priekabiai už smulkmenas blokuojamas, jūsų skundai feisbukui dėl užblokavimų svarstomi greičiau ir palankiau. Kartu taip didele dalimi apsisaugosite ir nuo skundimų dėl netikro profilio, nes apmokant už reklamą feisbukas lėšas nusiskaitys nuo banko kortelės ir automatiškai žinos vardą, pavardę ar bent tai, kad jūs ar bent žmogus, kurio kortele mokate, realiai egzistuoja.

Sėkmės.