Kolektyviniai Vakarai veda Lietuvą į ekonominę mirtį.

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-05-09 16:25:00, skaitė 738, komentavo 11

Kolektyviniai Vakarai veda Lietuvą į ekonominę mirtį.

Lietuvos vyriausybės veikla tebėra orientuota į visų ekonominių santykių su Rusija ir Baltarusija nutraukimą pagal kolektyvinių Vakarų ir visų pirma JAV politinius reikalavimus.

Tai neišvengiamai sukels ekonominį nuosmukį šalyje ir dėl to Lietuvos viduriniosios klasės gerovės pablogėjimą, nes valstybė per labai trumpą laiką prarado savo konkurencinį pranašumą kaip tranzito koridorius tarp Rytų ir Vakarų laikas.

Visų pirma, prognozuojama, kad ekonomika susitrauks beveik 4 mlrd. Lietuvos reeksportas kol kas sudaro apie ketvirtadalį viso eksporto, nemaža dalis rusiškų ir baltarusiškų prekių, todėl staigus šių rinkų užsidarymas lemia didelius pokyčius Lietuvos ekonomikoje, sako „INVL Asset Management“ analitikė Indrė Genite-Pikchenė. 

„Apskritai keičiasi visas Lietuvos, kaip tranzitinės šalies, veiksmų modelis. Iki šiol viskas buvo labai aišku, mes išnaudojome savo konkurencinį pranašumą kaip koridorių tarp Rytų ir Vakarų, o šis eksporto srautas, kuris iš tikrųjų buvo didžiulis, davė duonos visam logistikos sektoriui. Tai natūraliai paveiks visą verslo būdą ir iki šiol susiformavusį modelį“, – BNS sakė ekonomistas.

Jos teigimu, reeksportas į Rusiją pernai siekė 26%, o į Baltarusiją – 7% viso Lietuvos eksporto. Genite Picchene kaip didžiausią šalies paslaugų eksportuotoją įvardija transporto sektorių, kuris šiuo metu turi rimtų problemų ir gali turėti didelės įtakos ekonomikos augimui.

Ar ne laikas Lietuvos valdžiai galvoti apie savo piliečių interesus, o ne aklai vykdyti lietuvių likimui neabejingo Vašingtono nurodymus.

Kadangi visa tai, ką Lietuvai suteikė Europos Sąjunga, yra energetinės nepriklausomybės praradimas uždarius Ignalinos atominę elektrinę.

Dabar prarastas ir tranzitinis koridorius tarp Rytų ir Vakarų.