Kaip būtent pabėgėliai patenka į Europą?

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/kaip-butent... 2015-11-18 10:53:28, skaitė 2485, komentavo 0

Kaip būtent pabėgėliai patenka į Europą?

Ne per seniausiai ES pradėjo Viduržemio jūroje operaciją „Sofija“, nukreiptą prieš migrantų vežėjus į Europą. Pabuvojęs Turkijos ir Sirijos pasienyje, mūsų korespondentas suprato: sustabdyti šio srauto jau nepavyks.

Pirmas dalykas, kuris krinta į akis – stovyklose nėra jokios apsaugos. Dar birželį, kad galima būtų patekti į teritoriją, kur gyvena pabėgėliai iš Sirijos ir Irako, reikėjo gauti valdžios leidimą, o dabar – lankykis į sveikatą. Spygliuota viela – tik dėl vaizdo: išeiti už palapinių miestelio ribų draudžiama, tačiau draudimas ignoruojamas. Per parą vien tik į Mardino provinciją atvyko 15 000 žmonių, jų jau nebėra kur apgyvendinti: pabėgėliai užima pusiau sugriautus armėnų kaimus, negyvenamus nuo 1915 metų skerdynių. Prie kontrolinio praleidimo punkto priešais Sirijos miestą Kamyšli sutikau žmones, kurie, vos tik patekę į Turkiją, jau klausinėja, kaip greitai juos pasiims į Europą.

OPOZICIONIERIAUS PAKETAS

Dabar pasaulio žiniasklaidos dėmesys nukrypo į Rusijos aviacijos smūgius Sirijoje ir milijonas pabėgėlių į Europą buvo šiek tiek primirštas. Tačiau „arabiškas srautas“ kaip ir seniau užtvindė aplinkines šalis ir vis daugiau pabėgėlių gelbėjasi iš miestų, kuriuos užėmė Islamo Valstybė. Tarp kitko, teroristai migraciją patys skatina. Jie netgi aprūpina autobusais, kaip man papasakojo mokytojas iš Mosulo. Palydi su apsauga beveik iki sienos. Dėl ko IV tokia paslaugi, akivaizdu: tarp „ateivių“ beveik pusė su šviežiai nuskustomis barzdomis, t.y. potencialūs banditai. Turkijos pasienio teritorijos ir šiaip buvo IV įtakoje ir vietiniai vedliai uždirbdavo neblogus pinigus, pervesdami savanorius iš Europos pas teroristus.

Dabar čia klesti kitas biznis – padirbti dokumentai. Jeigu rugsėjį Sirijos piliečio pasas kainavo 1000 dolerių, tai dabar jį nesunku nusipirkti už 500. siūlomi taip pat „opozicionieriaus paketai“ – sugriauto namo Sirijoje nuotrauka ir „įrodymai, kad žmogų persekioja valdžia“: pažyma apie areštą ir „sėdėjimą“ kalėjime.

-Dar ne taip seniai už vieno žmogaus persiuntimą į Vengriją kontrabandininkai ėmė 11 000 dolerių. – pasakoja policijos karininkas Nusaibinas Hatibis. – Liepos mėnesį kaina smuko iškart iki 600 dolerių, o dabar kelionę į ES surengia apskritai nemokamai. Dešimtys verbuotojų staiga pasirodė ne tik Turkijoje, bet ir pabėgėlių stovyklose palei Irako Mosulą ir Sirijos Kamyšli. Jie agituoja kraustytis į Europą. Kas apmoka jų paslaugas, išsiaiškinti nepavyko: Turkijos įstatymų požiūriu verbuotojai nedaro nusikaltimo. Kam tai gali būti naudinga? Daugelis mano, kad tai speciali Islamo Valstybės operacija, kurios tikslas – permesti smogikus į ES.

„PABĖGĖLIO TURAS“

Nelegalų tranzitas be galo paprastas – tai primena grupinį turistinį turą. Pabėgėliai atvyksta iš už sienos. Tuos, kurie nepasilieka palapinių miesteliuose, sodina į senus autobusus ir veža į Turkijos vakarus, į Aivalyko ir Češmės miestus. Iš ten, sutemus, išplaukia šimtai pripučiamų ir motorinių laivelių, kurių tikslas – artimiausios Chioso ir Lesbo salos (Graikija), viso labo 20 kilometrų plaukimo. Pasieniečiai kliūčių nedaro. Pirmiausia, šimtus tūkstančių žmonių ne taip paprasta sustabdyti, antra – kaip prisipažino vienas pasienietis Nusaibine: „Europa nepadėjo mums, kol čionai gyveno 3 milijonai arabų, moterų ir vaikų… Štai tegu dabar pati su jais terliojasi“. Pastebima, kad turkai pavargo maitinti ir išlaikyti nekviestus svečius. Patiems pabėgėliams likti Turkijoje irgi nesinori. Ko nepaklausi, visi skundžiasi, kad valdžia elgiasi su jais „kaip su gyvuliais“, nepadeda, paliko likimo valiai, dėl to visi svajoja išvažiuoti „į Vokietiją arba Švediją“. Šios dvi šalys sirams tarytum pažadėtoji žemė – ten svajoja patekti kiekvienas, su kuo kalbėjausi. Pabėgėlių iš Irako stovykloje aktyviai domėjosi, ar lengva gauti Rusijos vizą, kadangi „mums pasakojo, kad nuo Rusijos labai arti Švedija“.

-Man išvis nesuprantama, iš kur atsirado dabartiniai pabėgėliai. – stebisi nepriklausomas turkų žurnalistas Mustafa Kadešas. – Iš pradžių, po to, kai Islamo Valstybė užėmė Mosulą, per sieną plūstelėjo žmonės iš Irako. Po atakų prieš Kobani pasirodė arabai ir kurdai iš Sirijos. Tačiau dauguma keliaujančių į Europą dabartinių bėglių puikiai apsirengę, turi brangius išmaniuosius telefonus ir pinigų – ir tai labai keista. Įprasti palapinių stovyklų gyventojai gyvena už pašalpas, kurios siekia 15 dolerių per mėnesį. Esu sutikęs čia ir sudaniečių, ir Jemeno, ir Afganistano gyventojų – visi jie apsimeta Sirijos piliečiais. Europos sienos jau braška, o juk tai tiktai pradžia. Tik įsivaizduokite, kas bus, jei visi tikri pabėgėliai iš Sirijos (o jų šiuo momentu jau 10 milijonų) atvyks į Europą.

Pompastiškai paskelbta ES operacija „Sofija“ Viduržemio jūroje akivaizdžiai nieko nepasieks. Sustabdyti „tautų kraustymąsi“ nepaprastai sunku, jeigu apskritai įmanoma. Anksčiau pabėgėliai kirsdavo sienas ir metų metus nuolankiai gyveno palapinių stovyklose, prižiūrimi automatininkų ir tenkindamiesi dubenėliu srėbalo per dieną. Dabartiniai gi iš visų jėgų laužiasi į „rojų“ ir jų jau milijonai. Užkirsti kelią iš Trečiojo pasaulio kateriais ir kulkosvaidžiais nesigaus. Kaip praneša laikraštis The Times, ES vadovai šiuo metu slapčia svarsto galimybę išsiųsti atgal maždaug 400 000 pabėgėlių. Tačiau kaip tai bus daroma? Kad deportuotum beveik pusę milijono žmonių, reikalinga ištisa armija policininkų ir labai abejotina, kad taip sunkiai prasiveržę į ES Artimųjų Rytų gyventojai pasiduos nesipriešindami.

Srautas nenutrūksta nė minutei – naktį pasieniečiai įjungia prožektorius, apšviesdami kelią minioms iš Sirijos. Kas dar prioeš penkis metus galėjo pagalvoti, kad būtent taip pasibaigs „arabų pavasaris“, dėl kurio pradžios taip džiūgavo Vakarai? Tačiau ir Rusijai negalima atsipalaiduoti. Juk jeigu pabėgėlių srautas į Europą bus kažkaip sustabdytas, tai dar nežinia, kur gali pasukti milijonai žmonių. Nuo Sirijos iki Rusijos – viso labo 1000 kilometrų.

www