Tūkstančiai atleidžiamų darbuotojų neturėtų stebinti, juolab, kad išeitis yra

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/tukstanci... 2022-05-19 21:34:00, skaitė 263, komentavo 4

Tūkstančiai atleidžiamų darbuotojų neturėtų stebinti, juolab, kad išeitis yra

Finansų profesionalas, SEB darbuotojas Tadas Povilauskas visuomeniniame tinkluose pasipuošęs Lietuvoje solidžiu ir populiariu šūkiu.

Beveik 2 tūkst. „Lietuvos geležinkelių“ ir beveik 600 „Lietuvos pašto“ darbuotojų šią savaitę gavo įspėjimus apie atleidimą. Apie planus atleisti dalį darbuotojų pastaruoju metu pranešė ir kitos įmonės.

Apie tai skelbia valstybinis transliuotojas analitinėje analizėje „Tūkstančiams – atleidimų lapeliai: gausius atleidimus ekspertai vertina ramiai, bet sutinka – apie juos dar teks girdėti“.

Lietuvos ekonomikos mokslininkai teigia, kad „tokia situacija neturėtų stebinti ar gąsdinti“.

Visi kaip vienas pagrindine atleidimu priežastimi įvardina karą Ukrainoje. Pranešama, kad šiek tiek įtakos turi ir pasikeitę vartotojų įpročiai, skaitmenizacija ar netgi infliacija.

„Pagrindinė priežastis yra karas Ukrainoje ir visos iš to kylančios pasekmės – pakilusios žaliavų ar gamybos, kuro ir elektros kainos, užsidariusios rinkos, trūkinėjančios komponentų tiekimo grandinės“, - patvirtino atrankų ir žmogiškųjų resursų sprendimų kompanijos „Amston“ partnerė Henrika Bivainienė.

SEB banko vyriausiasis ekonomistas Tadas Povilauskas nustatė, kad pranešimus apie atleidimus mes dar girdėsime.

„Turbūt didžioji atleidimų dalis yra susijusi labiau su karo Ukrainoje pasekmėmis ir labiausiai su tuo, kad sumažėjo tų įmonių prekių ar paslaugų eksportas į Rusiją ir Baltarusiją“, – priežastis išvardino T. Povilauskas.

Manoma, kad atleisti darbuotojai dėl specifinio išsilavinimo ir srities gali tapti ilgalaikiais bedarbiais.

Tačiau sprendimas yra – šiems žmonėms reikėtų persikvalifikuoti ir tada susirasti naują darbą.