George Soroso mintys Davoso ekonomikos forume

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2022-05-26 19:01:00, skaitė 1012, komentavo 3

George Soroso mintys Davoso ekonomikos forume

Kviečiame susipažinti su George Soroso mintimis, išsakytomis Davoso forume gegužės 24 dieną:

Rusija įsiveržė į Ukrainą. Tai sukrėtė Europą iki širdies gelmių. Net kai baigsis kariniai veiksmai, situacija niekada nebebus tokia kaip anksčiau. Ši invazija galbūt yra Trečiojo pasaulinio karo pradžia - mūsų civilizacija gali jo neišgyventi. 

Invazija į Ukrainą nebuvo netikėta. Pasaulis vis labiau įsitraukia į kovą tarp dviejų viena kitai diametraliai priešingų valdymo sistemų: atviros visuomenės ir uždaros visuomenės. Kiti klausimai, liečiantys visą žmoniją – kova su pandemijomis ir klimato kaita, branduolinio karo prevencija, pasaulinių institucijų išlaikymas –, lyginant su šia kova, turėjo likti antrame plane. Todėl sakau, kad mūsų civilizacija gali neišlikti.

Žlugus Sovietų Sąjungai, tuometinėje Sovietų imperijoje greitai steigiau vieną fondą po kito. Pastangos buvo sėkmingesnės, nei tikėjausi. Po Rugsėjo 11-osios išpuolių padėtis ėmė krypti prieš atviras visuomenes. Šiuo metu stiprėja represiniai režimai, o atviros visuomenės patiria apgultį. Šiandien Kinija ir Rusija kelia didžiausią grėsmę atvirai visuomenei.

Ilgai galvojau, kodėl taip nutiko. Dalį atsakymo radau sparčiai besivystančiose skaitmeninėse technologijose, ypač dirbtinio intelekto.

Teoriškai dirbtinis intelektas turėtų būti politiškai neutralus: jis gali būti naudojamas tiek gėriui, tiek blogiui. Tačiau praktikoje šis poveikis yra asimetriškas. Dirbtinis intelektas ypač gerai kuria kontrolės priemones, kurios padeda represiniams režimams ir kelia pavojų atviroms visuomenėms. „Covid-19“ taip pat padėjo įteisinti kontrolės priemones, nes jos iš tikrųjų yra naudingos kovojant su virusu.

Putino „speciali karinė operacija“ klostėsi ne pagal planą. Jis tikėjosi, kad rusakalbiai Ukrainos gyventojai pasitiks jo armiją kaip išvaduotojus. Tačiau taip nenutiko. JAV ir Europos Sąjunga susitelkė remdamos Ukrainą ir aprūpindamos ją ginklais. Jų padedama Ukraina sugebėjo įveikti daug didesnę Rusijos kariuomenę mūšyje dėl Kijevo.

Putinas negalėjo susitaikyti su pralaimėjimu ir atitinkamai pakeitė savo planus. Jis paskyrė vadu generolą Vladimirą Šamanovą, gerai žinomą dėl savo žiaurumo per Grozno apgultį, ir įsakė iki gegužės 9 d., kai turėjo būti švenčiama Pergalės diena, pasiekti tam tikrų laimėjimų.

Tačiau Putinas turėjo labai mažai ką švęsti. Šamanovas daugiausia dėmesio skyrė Mariupolio uostamiesčiui, kuriame anksčiau gyveno 400 000 žmonių. Jis jį pavertė griuvėsiais, tačiau Ukrainos gynėjai atsilaikė 82 dienas, o apgultis nusinešė tūkstančių civilių gyvybes.

Dabar invazija į Ukrainą perėjo į naują etapą, kuris Ukrainos kariuomenei yra daug sunkesnis. Jiems tenka kovoti atviroje vietovėje, kur sunkiau įveikti Rusijos kariuomenės kiekybinę persvarą. Ukrainiečiai daro viską, ką gali, kontratakuodami ir skverbdamiesi į Rusijos teritoriją. Negaliu nuspėti rezultato, bet Ukraina tikrai turi šansų laimėti.

Atrodo, kad V. Putinas suprato padaręs klaidą ir dabar ruošia dirvą deryboms dėl paliaubų. Tačiau paliaubų pasiekti neįmanoma, nes juo negalima pasitikėti.  

Karui įsibėgėjus, kova su klimato kaita turi atsitraukti į antrą planą. Tačiau ekspertai teigia, kad jau dabar esame gerokai atsilikę, o klimato kaita gali tapti negrįžtama. Tai gali būti mūsų civilizacijos pabaiga.

Todėl privalome sutelkti visus savo išteklius, kad karas kuo greičiau baigtųsi. Geriausias ir galbūt vienintelis būdas išsaugoti mūsų civilizaciją - kuo greičiau nugalėti Putiną.