PSO steigėjai nori kontroliuoti suverenių valstybių sveikatos politiką

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2022-05-29 20:31:00, skaitė 333, komentavo 4

PSO steigėjai nori kontroliuoti suverenių valstybių sveikatos politiką

Lenkų instituto "Ordo Iuris" laiške sakoma:

Ponios ir ponai,

Lenkijos epidemiologų ir infekcinių ligų gydytojų draugijos pirmininkas profesorius Robertas Flisiakas (Robert Flisiak) neseniai duotame interviu teigė, kad Covid-19 praktiškai išnyko iš ligoninių. Tuo pat metu Lenkija užėmė pirmąją vietą Europoje pagal 2021 m. mirčių perteklių. Ar būtų buvę galima išvengti tiek daug nereikalingų tragedijų, jei epidemijos kontrolė Lenkijoje būtų vykdoma vadovaujantis sveiku protu, įstatymais ir ekspertinėmis žiniomis, o ne tarptautinių pareigūnų nurodymais?

Kovid-19 pandemijos metu daugelio šalių vyriausybės nereflektuotai vadovavosi prieštaringomis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis. Nors šiandien koronaviruso problema jau pasitraukė, PSO pareigūnai pasisako už tai, kad jiems būtų perduota daugiau galių - nacionalinių valstybių suvereniteto sąskaita.

Pasaulinė kovos su pandemijomis sutartis, kuri turėtų būti priimta 2024 m., turėtų būti šių ketinimų įgyvendinimas. Iki šiol PSO ekspertų duoti nurodymai taps privalomais įpareigojimais viso pasaulio vyriausybėms ir piliečiams. Šis šokiruojantis pasiūlymas bet kurią dieną gali tapti tarptautine teise.

PSO ekspertai, netekę demokratinio teisėtumo ir didžiąja dalimi finansuojami radikalių kairiųjų Bilo ir Melindos Geitsų fondo, įgytų pasaulinę galią, kuri iki šiol buvo visiškai neįsivaizduojama.

Prieš kelias dienas Ženevoje buvo žengtas pirmas žingsnis kuriant nacionalinių sveikatos sistemų pasaulinio valdymo mechanizmus. Kai rašau jums šiuos žodžius, šią savaitę baigiasi Pasaulio sveikatos asamblėja. Antradienį jos dalyviai nusprendė patvirtinti PSO darbo grupės ataskaitą, kurioje išreiškiamas noras peržiūrėti Tarptautines sveikatos taisykles (TSP) ir išplėsti Pasaulio sveikatos organizacijos kompetenciją. Šis darbas turi būti atliekamas kartu su pandemijos sutartimi.

Saugodami mūsų tėvynės suverenitetą, Ordo Iuris teisininkai nuolat stebi skandalingus bandymus išplėsti PSO kompetenciją. Todėl per pirmąsias tarptautines konsultacijas dėl sutarties pasisakėme, kad Kovid-19 pandemija parodė, jog sveikatos politika viršvalstybiniu lygmeniu valdoma neveiksmingai. Siekdami apsaugoti Lenkijos interesus, pateikėme PSO prašymą leisti mūsų ekspertams rengti naują tarptautinę sutartį. Taip pat parengėme ekspertų nuomonę, kurioje įrodėme, kad, priešingai PSO propagandai, naujoms taisyklėms priimti būtinas Lenkijos ir kitų šalių sutikimas.

Puikiai žinome, kad PSO receptai pandemijos atveju yra neveiksmingi. Epidemijos metu padėjome lenkams susitaikyti su nauja realybe. Per tą laiką suteikėme daugiau kaip 1 000 konsultacijų telefonu ir elektroniniu paštu. Šiuo klausimu paskelbėme 4 teisinius vadovus ir beveik 40 analizių, pozicijų ir teisinių nuomonių. Toliau vykdome precedentus nustatančius procesus, kurie gali lemti piliečiams palankią teismų praktiką. Šiuo metu baigiame leisti išsamią monografiją apie teisinius, ekonominius ir socialinius bei sveikatos padarinius, susijusius su kovidieno apribojimais, kuri bus neįkainojama pagalba, jei rudenį kovidieno apribojimai vėl būtų taikomi.

Mūsų organizuota, tarptautinė ir analitinė opozicija naujajai PSO sutarčiai jau rado pirmuosius sąjungininkus JAV ir mūsų Europos regiono šalyse. Jūsų paramos dėka galime veiksmingai ginti savo tėvynės suverenitetą. Artimiausiomis savaitėmis Ordo Iuris teisininkai intensyviai dirbs, kad sustabdytų PSO pareigūnų vykdomą pasaulinį valdymą.

PSO nori centralizuoto pandemijų valdymo

Nors daugelyje šalių sanitariniai apribojimai panaikinami, Pasaulio sveikatos organizacija, prisidengdama kova su naujomis pandemijomis, bando prastumti sutartį, pagal kurią jai suteikiami platūs pasauliniai įgaliojimai sveikatos politikos srityje. Tikimasi, kad Lenkija ir kitos PSO narės laikysis PSO pareigūnų nustatytų gairių.

Šiai idėjai jau pritarė Europos Vadovų Taryba, kuri teigia, kad "nė viena vyriausybė ar institucija negali savarankiškai kovoti su būsimomis pandemijomis", todėl šiems klausimams spręsti būtina priimti privalomą tarptautinę teisę.

Birželio mėn. vyks antroji viešų konsultacijų sesija, kurios metu žmonės galės pareikšti savo nuomonę dėl dokumento turinio. Be abejo, ten dalyvaus Ordo Iuris teisininkai, kurie nedviprasmiškai kritikuos PSO vykdomą valstybių suverenių galių perėmimą.

Savo ruožtu šią savaitę vyksta kasmetinė Pasaulio sveikatos asamblėja, kurioje kalbama apie būtinybę "stiprinti PSO, kaip nešališkos ir nepriklausomos tarptautinės organizacijos, atsakingos už tarptautinį vadovavimą sveikatos apsaugai ir jos koordinavimą, įskaitant pasirengimą ekstremalioms sveikatai situacijoms ir reagavimą į jas, pagrindinį vaidmenį". Taip pat buvo priimta PSO darbo grupės ataskaita, kurioje PSO delegatai ragino suteikti daugiau galių PSO pareigūnams ir padidinti organizacijos finansavimą iš valstybių narių.

"Ordo Iuris", pirmasis analitinis centras Lenkijoje, įžvelgė šią rimtą grėsmę mūsų tėvynės suverenitetui. Jau praėjusių metų lapkričio mėn. pranešime, skirtame teisinėms epidemijos pasekmėms, įspėjome, kad kovoje su Covid-19 perdavimu vyksta tarptautinės teisės transformacijos procesas - tarptautinės organizacijos palaipsniui perima suverenių valstybių kompetenciją.

Gindami Lenkijos suverenumą, pateikėme prašymą leisti instituto ekspertams dirbti su PSO sutarties projektu. Nepaisant to, balandžio mėn. mūsų ekspertai dalyvavo viešose konsultacijose dėl šio dokumento. Atkreipėme dėmesį į būtinybę išlaikyti valstybių suverenitetą sveikatos apsaugos srityje. Pabrėžėme, kad būtina užtikrinti laisvas mokslines diskusijas, be kurių neįmanoma sukurti veiksmingų kovos su bet kokia liga metodų. Savo poziciją taip pat išdėstėme raštu. Kitas konsultacijų posėdis vyks birželio 16-17 d. Dalyvaudami joje, mes bekompromisiškai stovėsime Lenkijos suvereniteto pusėje.

Kovo mėn. parengėme teisinę šio klausimo analizę. Jame priminėme, kad aukščiausia visuotinai privaloma teisė Lenkijoje yra Konstitucija. Parodėme, kad prieš priimant pandemijos sutartį Lenkijoje turi būti gautas tautos sutikimas, išreikštas visos šalies referendume, arba priimtas įstatymas, kuriam pritaria atitinkama balsų dauguma Seime ir Senate. Aiškiai nurodėme, kad bet kokiam sutarties nuostatų įtraukimui į Lenkijos teisę reikalingas Tautos arba jos atstovų parlamente sutikimas.

Siekdami daryti atitinkamą spaudimą Lenkijos valdžios institucijoms, taip pat parengėme peticiją ministrui pirmininkui Mateuszui Morawieckiui, kurioje - "atsižvelgiant į bandymą atimti iš nacionalinių vyriausybių svarbią jų kompetencijos dalį Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertų naudai" - raginame vyriausybės vadovą "ryžtingai pasipriešinti pavojingų nuostatų, ribojančių Lenkijos suverenitetą, įtraukimui į sutartį".

Suteikiame jums įrankius, kad galėtumėte apginti savo teises

Lenkijos suvereniteto ir lenkų teisių gynimas tarptautinėje arenoje yra svarbus, bet ilgas procesas. Tačiau teisės pažeidimų mūsų šalyje pasitaiko kasdien. Todėl ir toliau padedame lenkams susigaudyti kovidiškame teisiniame chaose. Per visą ligos protrūkį telefonu ir el. paštu suteikėme daugiau kaip 1 000 teisinių konsultacijų. Mūsų teisininkai atsakė į gydytojų, medikų, vaistininkų, studentų, mokytojų, moksleivių, tėvų, kariškių ir net operos bei filharmonijos darbuotojų klausimus.

Deja, paprastų patarimų ne visais atvejais užteko, o daugelis žmonių aprašytų situacijų buvo sukrečiančios. Pavyzdžiui, padėjome išlaisvinti moterį, kuri beveik penkis mėnesius praleido areštinėje vien dėl to, kad išėjo iš namų nupirkti vaistų ir maisto savo neįgaliam vyrui jo izoliavimo metu. Mes palaikome žmones, kurių artimieji mirė dėl to, kad laukė Covid-19 tyrimo rezultatų. Mes taip pat reagavome, kai Valbžycho miesto taryba, pažeisdama įstatymus, priėmė nutarimą, įpareigojantį gyventojus skiepytis nuo Covid-19. Tai būtų pavojingas precedentas, kai neteisėtai išplečiama valdžios institucijų kompetencija piliečių teisių sąskaita. Pateikus mūsų analizę, Žemutinės Silezijos vaivada pripažino miesto tarybos nutarimą negaliojančiu.

Stebėdami teisinės tvarkos pažeidimų mastą, nusprendėme pradėti plataus masto analitinę veiklą. Išleisdami daugybę vadovų ir teisinių analizių, suteikėme nukentėjusioms šalims žinių ir praktinių patarimų. Savo publikacijose aptarėme teisinius klausimus, susijusius su sveikatos priežiūros tarnybų, biurų ir teismų darbu, taip pat vartotojų teisėmis ir darbuotojų bei darbdavių teisėmis ir pareigomis epidemijos metu. Į dvasininkams skirtus vadovus įtraukėme tikslius patarimus, kaip vykdyti pastoracinę tarnystę ir organizuoti parapijos veiklą epidemijos metu. Sveikatos priežiūros pastorių vadovą išsiuntėme keliems šimtams sveikatos priežiūros paslaugų teikėjų ir juos aptarnaujančių dvasininkų. Kapelionų prašymu surengėme paskaitų ciklą kunigams iš visos Lenkijos. Mūsų veiklą įvertino keli bažnyčios hierarchai.

Paskelbėme vadovą apie privalomą sveikatos priežiūros darbuotojų skiepijimą. Kad reikia atlikti išsamią analizę, mus įtikino daugybė susirūpinimą keliančių ir elektroniniu paštu medikų siųstų klausimų jau tą dieną, kai žiniasklaida paskelbė apie reglamento rengimo pradžią. Keliuose pareiškimuose buvo pateikti laiškai, kuriuos medikai gavo iš savo vadovų ir kuriuose darbuotojams buvo neteisėtai grasinama atleisti iš darbo. Vadove tiksliai nurodėme, kokios yra asmenų, kuriems taikoma prievolė skiepytis, teisės ir pareigos, kokios nuobaudos taikomos už prievolės nevykdymą ir kokios vadovų reakcijos yra teisėtos. Savo leidinį išsiuntėme daugiau nei 1 000 privalomai skiepijamų asmenų darbdavių, kad sumažintume teisinių pažeidimų mastą, kol jie dar neįvyko.

Nuo pat pandemijos pradžios skelbėme patikimas ekspertų teisines nuomones, kuriose buvo analizuojami konkretūs priimto įstatymo aspektai. Jau per pirmąsias 10 dienų nuo epidemijos pradžios Lenkijoje paskelbėme 3 analitinius leidinius, kuriuose aptarėme tėvų teisę likti su sergančiu vaiku ligoninėje, praktiškai paaiškinome besikeičiančius kovidijos įstatymus ir analizavome kovos su pandemija metodus įvairiose šalyse. Tuo metu nemanėme, kad šios temos išliks aktualios daugiau nei dvejus metus.

Įsikišome į atvejus, kai parapijoms buvo skiriamos didelės baudos už tai, kad jos atidarė bažnyčias epidemijos apribojimų metu. Nuolat primindavome, kad ligoninės pacientai turi teisę tiesiogiai bendrauti su savo šeima ir savo religijos dvasininku bei dalyvauti religinėse apeigose ligoninės patalpose. Po mūsų įsikišimo ligoninė, kurioje mirtinai sergančio naujagimio tėvams nebuvo suteikta teisė bendrauti su vaiku, pakeitė savo tvarką ir leido jį lankyti. Panašūs pokyčiai įvyko ir ligoninėse, kuriose įsikišome gindami paciento teisę į pastoracinę priežiūrą.

Kad visi norintys galėtų greitai rasti reikiamų žinių, "Ordo Iuris" rėmėjų ir draugų paramos dėka sukūrėme specialią interneto svetainę, kurioje patalpinome visus su šiuo klausimu susijusius leidinius.

Kovojame už pandeminio chaoso aukų teises

Nors protrūkis buvo atšauktas, lenkai vis dar susiduria su kai kuriais pandeminio chaoso padariniais.

Atstovaujame vyro, kuriam dėl įtariamos Covid-19 infekcijos nebuvo suteikta veiksminga medicininė pagalba ir kuris mirė ligoninėje nuo širdies smūgio, šeimai. Jo žmona du kartus iškvietė greitąją pagalbą į jų namus ir pranešė medikams apie vyro širdies sutrikimus. Vienas iš medikų ironiškai pareiškė, kad "arba išgyvensi, arba mirsi". Kadangi vyro būklė blogėjo, moteris galiausiai pati nuvežė vyrą į ligoninę. Ten jam taip pat nebuvo suteikta profesionali medicininė pagalba. Darbuotojai iš pradžių atsisakė įleisti iš skausmo klykiantį vyrą. Galiausiai jis buvo paguldytas į ligoninę, tačiau buvo patalpintas į tuščią kambarį ir paliktas be priežiūros. Kai po įtemptų žmonos reikalavimų buvo pradėta gelbėjimo operacija, jau buvo per vėlu. Mūsų prašymu prokuratūra pradėjo bylos tyrimą. Reikalaujame, kad šis atvejis būtų tinkamai ištirtas, o už delsimą suteikti medicininę pagalbą atsakingi asmenys būtų nubausti.

Tai tik vienas iš kelių panašių atvejų. Dėl mūsų dalyvavimo galime tikėtis, kad kilus naujoms epidemijoms panašios situacijos nepasikartos.

AVvXsEjX-nFWueC2gcCJSs6XW3JdH1lGXDmX5HSZ2bi1gA_w02FwrhUGtu61R1RzPaYTNRDeY93xtcfn_sd0BjWVwzThWqDxkZwXpi7FJw8wQ1G9rYuYyK6X_P8tB-BvUNktf0bImuo2hDN1ehjGFxOOBg_s-6ba2_U9gxOtppiTzUJokNi0PeGLCuSIj1Qh