Vitalija Jankauskaitė: Jau seniai aišku, kad mūsų 3 milijonai likę tik Marijono dainoje...

Autorius: Vitalija Jankauskaitė Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-05-31 16:14:00, skaitė 334, komentavo 3

Vitalija Jankauskaitė: Jau seniai aišku, kad mūsų 3 milijonai likę tik Marijono dainoje...

Žiniasklaidoje pasirodė publikacijų apie tragiškas Lietuvos demografines prognozes. Jau seniai aišku, kad mūsų 3 milijonai likę tik Marijono dainoje.... Bet grėsmingai artėjame jau ir prie dviejų ribos.

Cituoju: "2021 metais viso labo gimė tik 23 tūkst. vaikų. Tai reiškia, kad po 18 metų tik maždaug tokio dydžio karta ateis į universitetus ir į darbo jėgą – tai labai svarbus negatyvus momentas. Taip yra ne dėl to, kad pačios moterys nenori gimdyti vaikų, o dėl to, kad pačių moterų, kurios gali gimdyti, skaičiai yra drastiškai nukritę“, – pabrėžė VDU Demografinių tyrimų centro vadovas.

Anot šio demografijos mokslo atstovo, pagrindinis kriterijus, lemiantis gimstamumo augimą yra reprodukcinio amžiaus MOTERŲ skaičius. Verčiu į žmonių kalbą - ar yra pakankamai galinčių vaikus pagimdyti MOTERŲ. Ne vyrų. Ne trisdešimt šeštos ar penkiasdešimt devintos lyties atstovų. Bet MOTERŲ, kurios gali tapti MAMOMIS. Ne vaikus gimdančiomis "žmogomis" (kaip dabar siūloma vadinti), bet MAMOMIS.

Ryt Vilniuje startuoja "Baltic pride", kuris šiemet truks vos ne visą savaitę. Renginiai, koncertai, diskusijos, kurias vainikuos eitynės prospektu šeštadienį. Visa tai būtų gal net ir labai gražu, pikantiška, spalvinga. Gal net leistų trumpam pamiršti karą. Bet...

Ir vėl cituoju: "Mokslininkas pateikė ir prognozes 2050-iesiems. Jo teigimu, problemų bus dėl to, kad Lietuvoje yra per mažai moterų, galinčių gimdyti. „Pagal prognozes, mes pasieksime 2 mln. 100 tūkst. (gyventojų) apie 2050-uosius metus“, – komentavo ekspertas".