Kodėl atrodo tarsi Rusija kovoja viena ranka ?

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-06-01 23:09:00, skaitė 920, komentavo 27

Kodėl atrodo tarsi Rusija kovoja viena ranka ?

Nuo pat SKO (spec. karinė operacija) pradžios nerimsta diskusijos, kodėl Rusija skyrė tiek mažai pajėgų Okrainos karinių operacijų teatrui (KOT). Įvairūs "analitikai" iš įvairių  kanalų trydalioja, kad tikriausiai dėl to, kad Rusijos valdžia Vyriausiam kariuomenės vadui (VKV) pateikia iškreiptą informaciją arba pati nesugeba suvokti tikrojo vaizdo Okrainoje. Blogeriai ir "analitikai" reikalauja – „Reikia nedelsiant paskelbti mobilizaciją ir pradėti normalų visavertį karą visomis įmanomomis priemonėmis!“

O juk iš tiesų - pastoviai nuolat kyla logiški klausimai – kodėl, juk pagal gerai žinomas karo taisykles, atakuojanti pusė turi turėti 3 kartų pranašumą, o Rusijos kariuomenė – turi perpus mažesnį skaičių? Juk ji galėjo įvesti ir daugiau, tačiau neįvedė! Naujausiais duomenimis iš Mariupolio, rusiškų šturmo grupuočių skaitlingumas buvo beveik 3 kartus mažesnis nei besiginančio garnizono, ir visa tai yra vietoj būtino 3-5 kartų pranašumo, pagal karo mokslą. Kodėl niekas nematė įvairių „vundervaflių“ iš "Putino multikų", įvairiausios naujos ginkluotės, kuria gyrėsi RF gynybos ministerija? (Tiesa, pastaruoju metu, po truputį, dozuotai pradeda atsirasti). Kodėl visiems taip dažnai atrodė, kad viskas Rusijai ima klostytis visiškai nesėkmingai, bet po to situacija „pasisukdavo“ taip kaip reikia?

Yra toks vienas gyvenimo principas kurio verta laikytis: „Jei tau atrodo, kad tie, kurie žino žymiai daugiau nei tu, labai klysta, tai galimai klysti tu – dėl to, kad tu nežinai to, ką žino jie.“

Nuo pat SKO pradžios buvo viena logiška versija, kuri viską paaiškino. Dabar ši versija apaugo daugybe patvirtinančių faktų. Pabandysime ją pateikti nuosekliai.

Kai kam atrodo, kad daugelis Rusijos kariuomenės “nesėkmių” galėjo atsirasti dėl vadovybės klaidų (bent jau taip yra teigiama):

  • Dėl to, kad tokie karo veiksmai vykdomi pirmą kartą; 
  • Kad neįvertino Okrainos ginkluotųjų pajėgų (OGP) motyvacijos;
  • Okrainos GP integracijos į žvalgybinę-informacinę NATO erdvę ir t.t. 

Taip, visa tai, tikriausiai GAL-GALIMAI ir buvo, tačiau pažvelkime štai į tokius momentus:

Kodėl nuo pat SKO pradžios Zelenskis ir jo aplinka taip atkakliai kalbėjo, kad reikia išsilaikyti iki liepos, ir tada viskas bus gerai, mes laimėsime! Kas tokio gali nutikti liepą? Jis sako, kad atvažiuos "stebuklingas ginklas" iš vakarų ir visus nugalės. Bet kodėl negalima to ginklo atvežti dabar ir tuoj pat nugalėti piktąją Rusiją? Tai skamba nelogiškai ar neįtikinamai.

Borelis sako, kad Rusiją reikia nugalėti tik mūšio lauke! Britonai vienbalsiai pareiškia , kad Rusijos pergalė - iš vis ne variantas ir nenurims, kol Rusija nebus galutinai sunaikinta. Ir tai nepaisant to, kad jie žino tikrąjį Rusijos ir Okrainos karinio potencialo santykį. Kame čia prikolas ? Taip, daugelis tai paaiškina paprastai – vaikinai yra trenkti ir gyvena išsigalvotoje realybėje. Šito argumento galima nesvarstyti.

Plika akimi matyti, kad USA ir D. Britanija atliko labai didelį ir rimtą darbą Okrainoje, ruošdamosis rimtam karui su Rusija.

Kada 2018 metais USA skyrė 280 mln. dolarų naujam kilimo ir tūpimo takui Nikolajevo oro uoste ir dabar jis gali priimti net B-747 - ir moksleiviui tavo aišku, kad USA aktyviai kuria logistinę infrastruktūrą savo karinei aviacijai ir sunkiajam oro transportui Rusijos užpuolimui. Okraina neturi savo sunkiojo oro transporto, todėl pagrindiniai pasirengimai nebuvo skirti Okrainos kariuomenei. Ir tai vyko ne tik Nikolajeve, o visoje Okrainoje.

Jei būtumėte važiavę Okrainos keliais, pavyzdžiui, 2020–2021 metais, būtumėte mate, kad pašėlusiais tempais yra remontuojami ir tiesiami nauji keliai, daugiausia iš vakarų, ir Rusijos bei Krymo kryptimis. Buvo matyti, kaip akivaizdžiai ir dideliu mastu ruošiamas karas. Ir akivaizdžiai ne tiek, ir ne tik Okrainos ginkluotosioms pajėgoms. 

Taigi, Okraina kariauja su Rusija – ir tai bet kam aišku, kad Rusijos ir Okrainos kariniai potencialai yra nesulyginami. Visuose tarptautiniuose reitinguose Rusijos kariuomenė visada užėmė 2-ąją eilutę (tarp USA ir Kinijos). Okrainos armija – garbingą 26-ą. Bet kuo tuomet kuo pasitikėjo vakarų analitikai? Juk jie toli gražu nėra idiotai!

Ir štai, praėjo 2 mėnesiai SKO, ir jau Rusijos ir vakarų informacinėje erdvėje yra diskutuojama, kad į Okrainos teritoriją greitai įžengs Lenkijos kariuomenė.

Taigi, greičiausiai, sakydamas, kad reikia išsilaikyti iki birželio pabaigos ar liepos mėnesio, Okrainos valdžia turėjo omenyje antrojo ešelono – Lenkijos – įsitraukimą į karą.

Dabar jau tapo aišku, kad visa Okrainos kariuomenė buvo pastatyta į pirmąjį ešeloną, tikram išskerdimui, siekiant padaryti kuo didesnius nuostolius Rusijos Federacijos ginkluotosioms pajėgoms ir garbingai numirti. O į antrąjį ešeloną pastatė Lenkiją, ir galbūt Rumuniją. Greičiausiai jas ištiks tokia pat lemtis kaip ir Okrainos ginkluotųjų pajėgų.

Kodėl jie pasirašė tokiam reikalui? Okrainai (tiksliau, jos elitui) buvo pažadėta nepadoriai daug pinigų ir „viso civilizuoto pasaulio“ palaikymas – visas pasaulis juk negali pralaimėti Rusijai – tai absurdas! Lenkijai, pažadėjo kažkokią tai Okrainos teritoriją. Lenkijai, su jos fantominiais dėl savo buvusios šlovės skausmais - tai yra Svajonė lėkštutėje su mėlynu apvadu. Dėl to net ir pakovoti su Rusija galima. Tuo labiau, kad visas pasaulis tikrai jau palaikys Lenkiją! Išvada – visas pasaulis negali pralaimėti Rusijai – tai juk absurdas!

O kas tada paskui? O paskui, trečiuoju ešelonu, ateis arba jungtinė Europos kariuomenė, arba net kartu su USA – kaip kontrolinis šūvis, kada bus išnaudotos visos pagrindinės Rusijos Federacijos pajėgos ir ištekliai. Žinoma, Rusijos Federacija gali panaudoti branduolinius ginklus, bet tai juk nėra tikra, kad bus būtent taip!

Štai toks va, palaipsniui slenkantis, pasaulinis karas prieš Rusiją. Kad spaudimas būtų ne iš karto, ir kad Rusija nepanaudotų branduolinių ginklų, o palaipsniui, banga po bangos, ešelonas po ešelono, taip, kad maksimaliai išsekinti Rusiją (kaip programa minimum), arba netgi užkariauti ją (kaip programa maksimum). Taip sakant – anakondos kilpa, tik karinėje jos versijoje.

Kada Borelis kalbėjo, kad konflikto baigtis turi būti sprendžiama mūšio lauke, o Didžiosios Britanijos vyriausybė pareiškė, kad Rusija negali ir neturi laimėti jokiomis aplinkybėmis – manote, kad jie yra tokie idiotai, kad taip pasakytų apie Okrainą? Greičiausiai jie darė šiuos pareiškimus iš anksto žinodami ir apie 2-ąją, ir apie 3-iąją puolimo bangas. Ir pagal šį scenarijų jų pareiškimai įgauna gana protingą prasmę.

Taigi, priešininkas tikisi sekančio: Okraina kiek įmanoma išsekina Rusijos kariuomenę. NATO strategų paskaičiavimais, lūžis su Okraina RF ginkluotųjų pajėgų naudai turėtų įvykti 

liepą.

Kai tik įvyksta lūžis Rusijos Federacijos naudai -  į karą įstoja Lenkija (o jei prisiminti situaciją aplink Padniestrę, galbūt ir Rumunija). Apginkluota visa naujausia NATO ginkluote – aviacija, sunkiąja technika ir artilerija, taip pat visapusišką integraciją į NATO informacinę erdvę – Lenkija turėtų narsiai nugalėti Okrainos ginkluotųjų pajėgų stipriai susilpnintą Rusijos kariuomenę. Ir tik tada, kada Rusijos Federacijos kariuomenė bus smarkiai išsekusi - į karą gali įsitraukti „Baltųjų žmonių“ – JevroSojūzo ir USA – kariuomenė. Arba gali ir neprisijungti, jei yra branduolinio karo rizika, arba jei tuometinė Rusijos kariuomenės būklė tenkins jų strategiją ir pageidavimus.

Kuo gi ne laiminti strategija? Ginklų ir personalo skaičiumi NATO yra gerokai pranašesnė už Rusijos Federaciją ir turi visus šansus laimėti. Tai įneša logikos į visus įvairaus lygio europietiškų ir Okrainos funkcionierių pasisakymus ir jų kalbos nustoja atrodyti idiotiškomis.

O štai ką dabar turėtų daryti Rusija? Rusija žino ir supranta priešo logiką. Ir va čia prasideda žaidimas šachmatais, kurioje priešininkas turi tris kartus daugiau figūrų nei tu.

Tačiau, Rusijos vyriausiasis vadas todėl ir yra vadinamas „didmeistriu“. Rusija sąmoningai įveda ribotą kontingentą į Okrainą. Atkreipkite dėmesį - net ir po to, kada tapo aišku, kad Okrainoje niekas nemėtys Rusijos kareiviams gėlių ir džiaugsmingai nemojuos, Rusijos Federacijos generalinis štabas radikaliai taip ir nepadidino savo pajėgų, kurių pakaktų Okrainos ginkluotasias pajėgas per trumpą laiką suvoluoti į asfaltą. Rusija paliko atitinkamą kontingentą, tiesiog patraukė jį iš ištęstos teritorijos ir sutelkė mažesniame plote.

Amerikoniško karo studijų instituto (AKSI) duomenimis, Rusija Okrainoje dislokavo apie 10-12% savo karinio potencialo. Turint omeny, kaip amerikonai ir britai aiškino Okrainos vadovybei, kad Rusijai iki kovo vidurio pritrūks „Kalibrų“ ir visokių "Kinžalų" - tai nėra faktas, kad AKSI vertinimai yra realistiški. Gali būti, kad Rusija dislokavo daug mažiau realaus viso savo karinio potencialo, nei mano priešas.

Kodėl? O todėl, kad išspręsti 2 pagrindines užduotis:

a) Nesukaustyti pagrindinių Rusijos kariuomenės pajėgų mūšiuose Okrainoje ir laikyti kariuomenę pilnoje parengtyje, jei 2-oji banga prasidės anksčiau nei planuota, o gal 2-oji ir 3-oji bangos kartu. Ar gali prasidėti 2-3 bangos aktyvių mūšių Okrainoje metu, žinant, kad Rusija ten suspaudė savo pagrindines pajėgas? Tikėtina. Rusija šią galimybę pašalino.

b) Jei NATO skaičiuoja pajėgas remiasi karine teorija – atseit, mes turime didesnį skaičių, vadinasi ir pergalė bus mūsų – Rusija demonstratyviai parodė, kad galima pasiekti priešo pralaimėjimo ir su žymiai mažesniu savo pajėgų santykiu. Ir jei ekstrapoliuotume dabartinį RF GP ir OGP Okrainoje santykį, paaiškėtų, kad visa Rusijos kariuomenė esant tokiam santykiui yra gana pajėgi nugalėti NATO kariuomenę, nepanaudodama branduolinių ginklų.

Ir tai dabar akivaizdžiai buvo įrodyta Mariupolyje ir Donbase. Taip, NATO turi savų technologinių ''navarotų'', kurių neturi Okraina. Taip ir Rusija savo „navarotų“ dar nepanaudojo. Veideliams iš NATO yra dėl ko makaules pasukti... Ir šitą užduotį Rusija sėkmingai įvykdė.

Pažiūrėkime į antrąjį Rusijos veiksmų aspektą: dabar vakarai varo kalnus savo ginklų į Okrainą, kurie vis tiek šaudys į Rusiją – jei ne dabar, tai antroje ar trečioje bangoje. Viena vertus, Rusijai svarbu maksimaliai išsaugoti savo kareivius, ir kiek tik įmanoma, užkirsti kelią Okrainos gyventojų naikinimui. Tačiau, kita vertus, kalbant apie laisvę ir žvalgybos efektyvumą - Okraina, kaip karinių operacijų teatras, Rusijai yra daug labiau priimtinesnė nei Europa. Todėl, galbūt, antrasis efktas to, kad Rusija kaunasi viena ranka, yra tame, kad vakarai nemato gniuždančio Rusijos pranašumo ir nuolat jaučiasi taip, lyg reikėtų mestelėti dar daugiau ginklų ir Rusijos kariuomenė palūš. Užtat ir eina ešelonai su ginkluote, o Rusija ją efektyviai permala. Kitame KOT Rusija vargu ar sugebėtu taip pat efektyviai atsekti ginkluotės judėjimą ir naikinti ją tokiais pat kiekiais. Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos galimybės ir agentūrinio tinklo Okrainoje pajėgumai negali būti lyginami su jokiu kitu karinių operacijų teatru.

Taip, yra ne vieno “eksperto” nuomonė, kad vakarų šalių gamybos pajėgumai leidžia šią ginkluotę pagaminti greičiau nei ji yra sunaikinama. Tačiau taip nėra. Pavyzdžiui, dabar USA Gynybos departamentas pasirašė sutartį dėl "Stinger" PZRK gamybos, siekdamas atkurti savo atsargas, išeikvotas dėl Okrainos. Kontraktas bus įvykdyta tik iki 2026 metų pabaigos. Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius teigė, kad esant dabartiniam šarvuotos technikos naikinimo tempui Okrainoje, tankų ir šarvuočių atsargų JK užtektų tik savaitei tokio intensyvumo kovoms. Jei kas nors nori pasakyti, kad Didžiosios Britanijos gamyklos visą šarvuotos technikos parką pagamino per savaitę ir dabar kantriai laukia naujų užsakymų – tuos galima drąsiai ramia sąžine siųsti paskui rusų laivą. Kada tik pasibaigė tarybinė ginkluotė, vakarai pradėjo aktyviai šluoti jau savąją iš savo atsargų, ir tai yra tos atsargos, kurias vakarai bet kokiu atveju panaudotų prieš Rusiją, ir todėl kuo daugiau jos sunaikins dabar, galiniam savo „kieme“, tuo mažiau bus problemų vėliau. Ir visai įmanoma, kad tai gali būti vienas iš lemiamų argumentų vakarams atšaukti 3-iąją bangą (antroji, greičiausiai, vis tiek bus).

Ar iš to yra koks nors rezultatas? Galima manyti, kad tikrai. Jei pažiūrėtume į staigų europiečių ir net USA (G. Kisindžerio) retorikos ir pasisakymų pasikeitimą - akivaizdu, kad tie vaikinai  peržiūrėjo savo skaičius ir prognozes ir stipriai suabejojo ​USA ir Didžiosios Britanijos paskelbtos strategijos sėkme. Juos moksliškai įtikinėjo, kad Rusija neturi šansų – va tuoj mes užversime šitą lokį, o skerdieną džiaugsmingai pasidalinsime! Ir štai čia pasirodo, kad yra realūs variantai pralaimėti patiems...

Baltarusija paskelbė, kad skubiai yra kuriama liaudies milicija (savigynos būriai). Dėl Okrainos? Nejuokinkit. Okrainos kariuomenė yra ant visiško žlugimo slenksčio ir savo dabartiniais mūšiais nekelia jokio pavojaus Baltarusijai. Vienintelė reali skubios mobilizacijos bangos ir liaudies milicijos sukūrimo Baltarusijoje priežastis - tai antrojo karo etapo pradžios artumas.

Jei viskas yra kaip tik taip - ar tada aukščiausios Rusijos Federacijos vadovybės veiksmai buvo prasmingi? Neabejotinai. Kodėl tas nebuvo paaiškinta liaudžiai? Gal kas manote, kad viešas ir išsamus savo strategijos paaiškinimas per centrinę televiziją, vykstant tokiai istorinei šachmatų partijai - tai protingas dalykas?

Iš to galima daryti dvi išvadas: 

a) Nereikėtų vienareikšmiškai "važiuoti" ant Rusijos valdžios ir kaltinti ją nekompetencija. Viskas gali būti ne taip, kaip atrodo, o kintamųjų gali būti daug daugiau.

b) Jei jau susiruošėte į kelionę plaukti laivu - visada reikia pasitikėti kapitonu. Abejonių bus visada. Tačiau net ir abejojant –pasitikėjimas kapitonu yra svarbus raktas į kelionės sėkmę.