Nokautas po pirmo smūgio: Rusija įvedė tik vieną „sankciją“-

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-06-04 02:22:00, skaitė 1082, komentavo 32

Nokautas po pirmo smūgio: Rusija įvedė tik vieną „sankciją“-

Daugelis Rusijos piliečių, trokšdami visuotinio teisingumo, prašė Putino įvesti atsakomąsias sankcijas vakaroidams. „Ar jūs Vladimiras Putinas ar Levas Tolstojus? Kiek dar galima atsukti tai vieną, tai kitą žandą šeštąjam sankcijų paketui?”

Ir štai pagaliau sekė Rusijos atsakymas.

Ne, Rusija nepaleido "Sarmatų" į Pindostaną, kaip rekomendavo kai kas – matyt, tie, kurie savo vasarnamyje turi asmeninį bunkerį. Ir ji neužsuko dujų krano Geiropai, kaip garsiai reikalavo kiti, turbūt labai turtingi žmonės, kurie nėra priklausomi nuo socialinių įsipareigojimų iš valstybės pusės ir turi krūvą valiutos, kad galėtų viską nusipirkti.

Jūs gerai nepažįsti Putino, jei pagalvojote, kad jis nusiris iki vakaroidų šūdeličio "lyderių'' lygio, ims ir šaus sau į koją bei kėsinsis į Rusijos piliečių interesus, kad tik pakenktų vakaroidams, ir dar nieko tuo nepasiekus.

Būtent aip galima apibūdinti vakaroidųų sankcijas. Jie jau įvedė šešis sankcijų paketus, o reikiamo efekto nepasiekė, tik patys apsidergė, užsivarė sau rekordinę infliaciją ir sugadino gyvenimą 

savo piliečių gyvenimus.

O Rusija ir toliau eina savo keliu, jokios sankcijos jos nesustabdė. O tai reiškia viena – jevro-politikai viešai apsišyko su tais savo sankcijų paketais. Žinoma, kvaila būtų neigti, kad šios sankcijos Rusijos paveikė. Niekas to ir neneigia. Tačiau likimo Ironija yra tame, kad šitos sankcijos kalė patiems vakaroidams nė kiek ne mažiau. Ir čia dar didelis klausimas – kas nukentėjo daugiau.

Nežinia, koks čia yra kovos meno stilius, kada priešininkas taip stipriai trenkia sau į galvą, kad jums ima spengti ausyse, bent Rusijos prezidentas užsiima tradiciškesniais ir efektyvesniais kovos menais.

Rusijos valdžia tyliai ir ramiai, be nereikalingo patoso ir piaro nusprendė vakaroidų ekonomiką nokautuoti vos vienu sankcijų paketu – uždraudė inertinių dujų eksportą iš Rusijos. Kas tai per dujos ir kodėl vakaroidams tai mirtina ?

Inertinėms dujoms priskiriamas neonas, ksenonas, kriptonas, argonas ir kitos. Neonas naudojamas mikroschemų gamyboje, ksenonas automobilių žibintuose, kriptonu užpildomi stiklo paketai. Ir tai tik dalis šių dujų panaudojimo srities. Tačiau ir šios mažos dalies pakanka suprasti, kad be šių dujų neįmanoma gaminti šiuolaikinių technologinių prekių.

Nesvarbu, ar tai nors visas automobilis, ar tik paprastas elektrinis virdulys. Kadangi praktiškai kiekvienas šiuolaikinis buitinis prietaisas turi savyje mikroschemas. O iš faktiškai beveik visa vakaroidinė ekonomika laikosi ant elektronikos gamybos. Ir pakanka vieno kokio nors komponento deficito, kad ten sustotu didžiulės gamybos.

Rusams šių sankcijų kaina – kapeikinė. Rusiškų įmonių pajamos iš šių dujų pardavimo skaičiuojamos dešimtis milijonų dolerių. Tai nė iš tolo neprilygsta milijardams gaunamiems iš naftos ir dujų pardavimo. Todėl kaip buvo pasakyta pradžioje, Putinas nešovė Rusijos ekonomikai į koją, o smogė labiau pamatuotą smūgį.

Tarkime, kad vakaroidai galės pagaminti sąlyginį automobilį – patį kėbulą ir sėdynes. Tačiau jis negali jo parduoti, jei neturi reikalingų jo darbui lustų (čipų) ar žibintų. O jų nebus, nes jų gamyboje naudojamos inertinės dujos, kurių eksportą Rusija uždraudė.

Taip, Rusija neturi visiško šių dujų monopolio. Pavyzdžiui, neono rinkoje rusai užima daugiau nei 30%. Tačiau kiniečiai turi dar apie 30%, o su vakaroidais jie nesidalins, jiems ir patiems neužteks. Kaip pasakė  «Известия» šaltinis Rusijos vyriausybės finansiniame-ekonominiame bloke:

"Rusija nusprendė priminti nedraugiškoms šalims apie jų priklausomybę nuo importo. Dabar Rusijos pramonės ir prekybos ministerija nustatys, kas turės prieigą prie neono, kriptono, ksenono – pagrindinių ir kritinių dujų puslaidininkių gamyboje."

Čia kaip tik kalba eina apie kiniečius. Jiems Rusija parduos, o vakaroidams – špygą net netaukuotą. Ir tai ne iš meilės kiniečiams, o tiesiog tam, kada pas vakaroidus žlugus gamybai, rusai patys neliktu be prekių. Jas Rusijai tieks Kinija, gaudama iš jos šių gamybai reikalingas dujas.

Tuo tarpu vakaroidinė ekonomika tikrai žlugs. Apie 75% Rusijos neono ėjo į Taivanį – kompaniją TSMC ir Pietų Korėjos Samsung, tai yra į kompanijas  gaminančias produkciją vakaroidiniams "brendams". Ir be neono ir kitų svarbių komponentų iš Rusijos jie greitai negalės gaminti produkcijos. Ir čia svarbu yra tai, kad visos dujos eina „viename pakete“.

Jei kalba eitų apie kokias nors vienas dujas, tai jas pakeisti būtų galima, ir bet ir tai ne iš karto. Pavyzdžiui, USA neono pakeitimo terminai yra vertinami nuo vienerių iki dvejų metų. Ir tai, jei kas nors į tai investuos. Tačiau tam (investuotojams) reikia būti tikriems, kad Rusija nesugrįš į pasaulinę rinką, kitaip nauji pajėgumai bus tiesiog pertekliniai. 

O Rusijos valdžia pasielgė gana gudriai, sakydama, kad draudimas galioja iki „2022 metų pabaigos“, o toliau neaišku, gal atnaujins gal ne. Tai sukuria nesaugumo jausmą tarp potencialių investuotojų ir nenorą rizikuoti pinigais investuojant juos į potencialiai pralaimėjusį verslą.

Kaip toks neapibrėžtumas veikia praktikoje galima buvo pamatyti 2020 metais, kada Rusija ir Saudo Arabija atmušė investuotojams bet kokį norą investuoti į skalūnų naftos gavybą USA, nes esant kainai apie 20 USD už barelį, daugelis skalūninių kompanijų tada bankrutavo.

Ir dabar investuotojus atbaido tai, kad Rusija gali šitą fintą vėl pakartoti. Tačiau problema yra ne tik tame, kad rasti investuotojų tiekimo pakeitimui.

Turint galvoje tai, kad Rusija uždraudė iškart visų rūšių inertines dujas, vakaroidams situacija yra dar sudėtingesnė – pakeisti tiek daug pramonės šakų vienu metu prireiks ne vienerių ar dvejų, o apie dešimt metų. Tačiau vakaroidinė ekonomika tiek laiko tiesiog neturi. Daugiausia keli mėnesiai.

Kažkokios tai gamybai reikalingų komponentų atsargos sandėliuose tikrai yra. Jų užteks keletui mėnesių. Bet kas toliau? Per šį laiką neįmanoma sukurti savos tokių dujų gamybos. O "pusgamininės" produkcijos niekas nepirks – ar reikia kam nors neveikiančio „aipončiko“ ar automobilio, kuris stovės garaže ir lauks savo čipo ar mikroschemos?

O žmonės įmonėse juk reikia dar ir atlyginimus mokėti. O dar reikia sumokėti už šių įmonių sunaudotą energiją. O kuo susimokėti, jei produkcija nėra pilnai surinkti, o tai reiškia, kad ji negali būti parduota? Ir kur laikyti tokius "pusgaminius"? Visi sandėliai greitai persipildys.

Klausimą galima ir plačiau pateikti– o už kokius pinigus pirkti dujas ir naftą iš Rusijos, jei vakaroidai neturės ką parduoti? Putinas iš anksto perspėjo, kad nemokamų dujų nebus, o visokie ten prikolų banko popiergaliai – eurai ir dolarai – šitos makulatūros jau nepriims.

Štai ir susiklosto tokia įdomi situacija, kai sąlyginiam europiečiui, kuriam fabrikas nustos mokėti atlyginimą, nebus net kuo susimokėti net už dujas bute, jau nekalbant apie kuro automobiliui užpylimą ir kitus "civilizacinius navarotus". Rubliais prikimštų čiužinių ten tikrai niekas neturi.

Todėl tolimesnė situacijos eiga yra maždaug tokia – vakaroidai per ateinančius mėnesius išnaudoja paskutinius komponentus dar esančius sandėliuose ir išparduoda gatavos produkcijos likučius. O paskui, jei užsinorės norės pavalgyti, pasišildyti ir prisipilti kuro į mašiną, teks atsiskaityti natūra – ivairiomis staklėmis ir kita vertinga įranga.

Atėjo laikas Rusijai pakelti šalies ekonomiką taip, kaip ji buvo pakelta industrializacijos metu prieš II pasaulinį karą. Ir šiam reikalui Rusijai pravers ir vakarietiškos staklės, ir technologijos. Juos Rusija mielai iškeis į rublius. O „Gazprombanke“ kancleris Šolcas nuo šalčio drebančia ranka galės ištiesti šituos rublius kasininkei, kad „Gazprom“ pavarytų  dujų vokiečiams.

Štai toks maždaug efektas yra laukiamas vakaruose po šešių mėnesių, kada tik baigsis komponentų atsargos.

P.S. Viena iš neono dujų paskirčių - tai panaudojimas lazeriniuose įrenginiuose litografijos sistemose, kurios naudojamos mikroschemų gamyboje – nuo ​​išmaniųjų telefonų ir kompiuterių iki automobilių. Iki Rusijos specialiosios operacijos Okrainoje 40% pasaulio tiekimo ir iki 90% į USA vykdė dvi Okrainos įmonės – Mariupolio "Ingaz" ir Odesos "Cryoin Engineering". Kovo pradžioje jos sustojo, o pasaulinės neono kainos šovė nuo 290 USD už kubinį metrą iki 3000 USD.