Nelaukti svečiai: STT apsilankė Šiaulių savivaldybėje, lankėsi ir mero kabinete

Autorius: Edita AKSOMAITIENĖ, skrastas.lt Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-06-09 15:22:00, skaitė 285, komentavo 2

Nelaukti svečiai: STT apsilankė Šiaulių savivaldybėje, lankėsi ir mero kabinete

Šiaulių miesto savivaldybėje apsilankė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai. Vizitas galėjo būti ne itin malonus Šiaulių miesto merui Artūrui Visockui ir administracijos direktoriui Antanui Bartuliui.

Neoficialiais duomenimis, pareigūnų apsilankymas Savivaldybėje vienaip ar kitaip susijęs su naujausiu Šiaulių fontanu „Paukščiai“.

Nelaukti svečiai

Nors nuveiktais darbais socialiniuose tinkluose girtis linkęs miesto vadovas A. Visockas apie STT pareigūnų vizitą atkakliai tyli, „Šiaulių kraštui“ pavyko sužinoti, kad į mero kabinetą buvo užeita pirmadienio rytą.

Svečius iš STT domino ne tik A. Visockas, bet ir šiuo metu atostogaujantis administracijos direktorius Antanas Bartulis – pastarajam teko skubiai grįžti iš atostogų ir įleisti STT pareigūnus į savo kabinetą.

Abiejų vadovų ir dar kelių Savivaldybės darbuotojų pokalbis su specialiųjų tyrimų agentais, šaltinių teigimu, vyko kelias valandas. Išeidami tyrėjai esą atliko tam tikrų dokumentų, taip pat valdininkų kompiuterių ir telefonų poėmius.

Apie vizitą į Šiaulių miesto savivaldybę „Šiaulių krašto“ paklausta Specialiųjų tyrimų tarnyba pažadėjo atsakymus į dominančius klausimus pateikti šiandien. Patikinta, kad atsakymai ir paaiškinimai jau yra parengti, tačiau savo žodį dar turi tarti Europos deleguotas prokuroras, o tai jis greičiausiai padarys ketvirtadienį.

Meras teigia nebuvęs informuotas

Šiaulių miesto savivaldybės meras A. Visockas, pasiteiravus apie STT pareigūnų apsilankymą, greitai pateikė raštišką atsakymą.

„Pabrėždamas, kad Savivaldybė dirba, visus sprendimus priima bei atsako į visus žurnalistų klausimus maksimaliai atvirai, apgailestaudamas turiu atsakyti, kad jokios informacijos jums rūpima tema nei aš, nei administracijos direktorius, neturime.

Nei aš, nei administracijos direktorius nesame teisėsaugos vykdomo proceso dalyviai, mums nėra pateikta jokių kaltinimų, mes nesame apklausti nei įtariamaisiais, nei liudytojais. Teisėsaugos pareigūnai mūsų neinformavo, kokių asmenų atžvilgiu ir dėl kokių veikų jie atlieka ar neatlieka tyrimų, todėl patenkinti Jūsų prašymo ir atsakyti į Jums rūpimus klausimus tiesiog neturime jokių galimybių.

Pabrėžiu ir tai, kad net jei ir turėtume teisėsaugos pareigūnų suteiktos kažkokios informacijos, pagal Baudžiamojo proceso įstatymo reikalavimus negalėtumėme jos perduoti jums. Jums rūpimais klausimais maloniai siūlome kreiptis į teisėsaugos institucijas.“

Užkliuvo fontanas „Paukščiai“?

Neoficialių šaltinių teigimu, STT pareigūnų vizitas į Šiaulių miesto savivaldybę galimai susijęs su nuo birželio 1 dienos veikti pradėjusiu naujausiu miesto fontanu „Paukščiai“.

Šiam fontanui įrengti Savivaldybės Taryba iš vietos biudžeto per du kartus skyrė beveik milijoną eurų. Savivaldybė tikėjosi, įrengimo darbus, net neskelbusi viešųjų pirkimų konkurso, pavesti Vilniaus gatvės rekonstrukciją atliekančiai bendrovei.

Viešųjų pirkimų tarnybai tarus savo žodį, konkursą Savivaldybė paskelbė. Pirmasis neįvyko, nes buvo pasiūlytos per aukštos darbų kainos. Pakartotinį konkursą laimėjo minėta bendrovė „Infes“, nors ji ir pasiūlė darbus atlikti už ne mažiausią kainą tarp kitų dalyvių. Esą mažiausios kainos siūlytoja neatitiko kvalifikacinių reikalavimų.“

„Infes“ įsipareigojo, kad darbus, nepaisant, jog didžioji dalis jų jau yra padaryta vykdant Vilniaus gatvės rekonstrukciją, atliks už 652 000 eurų.

Šaltinis

LDiena.lt Akivaizdu, provincijos verslininkai yra atsilikę ir nežino, kad kyšį politikams bei valdininkams reikia nešti dėžutėje nuo tauriųjų gėrimų – tuomet jis tampa nebe kyšiu, o paskola ir atleidžia kyšio davėjus ir gavėjus nuo teisinės atsakomybės.

Kaip sakė Leninas: Kapitalizme kiekvienas verslininkas privalo mokėti duoti kyšį, o kiekvienas valdininkas privalo mokėti jį paimti.