Vokiška "peremoga": arba pi@diec jau atėjo

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-06-18 03:28:00, skaitė 857, komentavo 10

Vokiška

Vokietijoje apsireiškė netikėtą "peremoga" (chochlo-pergalė). Pažiūrėjo atidžiau – paaiškėjo, kad tai "zrada" (chochlo-šūdas). Pasikasė nekukliose vietose (mašnas), šiek tiek pasuko makaules – atrodytu, kad lyg turėtų būti peremoga. Pakramtė kaip skonis - ne, tai tikrai zrada ... 

Esmė yra tokia:

Kanadiečiai užspaudė dvi „Gazprom“ priklausančias „Siemens“ turbinas, kurioms buvo atliekama planinė profilaktika. Kaip tai užspaudė? Jie atsisakė jas grąžinti po profilaktikos, remdamiesi sankcijomis.

O šios turbinos, kaip galima susigaudyti, reikalingos dujų transportavimo sistemos darbui užtikrinti. Tai yra, dujų perpumpavimui.

Atrodytu kaip ir pergalė, tiesa? Atrodo, kad reikia džiaugtis, kad buvo areštuota svarbiausia rusiškos dujinės galybės energetikos detalė. Tikriausiai buvo tikėtasi, kad Rusija pradės maldauti pasigailėjimo, mokėti ir atgailauti... juk be turbinų kaip prekiauti dujomis?

Tačiau „Gazprom“, reaguodamas į visa tai, nedvejodamas sustabdė dvi iš keturių veikiančių turbinų, kurios pumpavo dujas į Europą, pagrinde į Vokietiją. Tarp kitko, turbinos buvo sustabdytos visiškai prisilaikant reglamento, remiantis tuo, kad joms „baigėsi tarpremontinis laikotarpis“.

Rezultate ko,  Europa (pagrinde Vokietija) pradėjo gauti perpus mažiau dujų.

Panašu jog tai dar viena peremoga – pats JevroSojūzas norėjo sumažinti rusiškų dujų pirkimą, bet vis negalėjo apsispręsti, neužteko drąsos. O čia tik pist - pati Rusija sumažino savo prakeiktų diktatoriškų dujų tiekimą.

Pasidžiaugti lyg ir reikėtų. Bet vat ne, kažko-tai nesigauna.

Faktiškai sumažėjus dujų tiekimui Vokietijai iškrito nelengvas pasirinkimas – arba nutraukti reversinį tiekimą Lenkijai (kuri anksčiau atsisakė tiesiogiai pirkti dujas iš Rusijos, pasikliaudama reversu iš Vokietijos), arba atjungti nuo dujų dalį savo pačios gamyklų, arba sustabdyti dujų pumpavimą į saugyklas, kad būtų užtikrintas žiemos laikotarpis.

Ir ką pasirinkti?

Ir taip blogai, ir taip negerai.

Visai kaip toje patarlėje: kur nespjausi– visur čirškia.

Tačiau šia bloga dilema zrada neapsiribojo.

Sumažėjus dujų tiekimui, kainos Europos biržose iš karto rovė aukštyn nuo 890 dolarų už tūkstantį kubinių metrų iki 1593 dolarų.

Nesunku paskaičiuoti, kad dėl beveik dvigubai išaugusių kainų rezultate Rusija gaus maždaug tiek pat pajamų iš dujų tiekimo, nors dujų tiekimas sumažėjo perpus.

Rezultate gaunasi grynai rinktinė zrada.

Vokietija tiesiog pradeda gauti perpus mažiau dujų už tuos pačius pinigus ir atsiduria prieš pasirinkimą - arba atjugti dujas savo pramonei, arba atjungti nuo dujų Lenkiją (na ir kas ten yra šūdmaliaujama apie jevropeiską ir NATOsosinę vienybę?), arba sulaukti žiemos su nepilnomis saugyklomis ir draugiškai prisiminti, kaip šalo 41-aisiais prie Maskvos, tik jau neišeinant iš namų, labiau komfortiškoje aplinkoje.

Ir kas bjauriausia vokiečiams - savarankiškai išspręsti  šitos problemos jie jau nebegali. Tikriausiai norėtu kaip nors patylom grąžinti šitas prakeiktas turbinas Rusijai ir gyventi toliau, bet deja negali. Mat turbinos, dėl kurių arešto „Gazprom“ sumažino tiekimą, yra Kanadoje, vokiško koncerno "Siemens" gamykloje.

O Kanada tai toliiiiiii...

Kanada nėra JevroSojūzo narė, su ja briuseliniuose kuluaruose nesusitarsi.

Ir kanadiečiams vokiškos problemos rūpi ne ką labiau nei šerifui indėnų vargai.

Ir net jei paprašyti kanadiečių grąžinti šitas prakeiktas turbinas „Gazprom“, tai greičiausiai tie pirmiausia paklaus leidimo Uošingtone. Todėl, kad Fašingtonas yra ne tik arčiau Kanados, bet smarkiai arčiau, net iki švelnaus intymumo.

O ką Uošingtonas atsakys į tai - klausimas labai įdomus, turint omenyje tai, kad vienas iš visos šitos USA surengtos pakratuškų Okrainoje tikslų, kaip tik ir buvo sugriauti Rusijos ir Europos (ypač Vokietijos) santykius, maksimaliai išbuožinti „senąjį pasaulį“, ir ten atlikti ten nedidelę deindustrializaciją, kad pasikelti patiems ir pasipelnyti iš europietiškų aktyvų.

Todėl yra didelė tikimybė, kad Uošingtone į Kanados klausimą dėl Vokietijos klausimo dėl turbinų dujoms pumpuoti grąžinimo „Gazprom“ bus atsakyta „Jokiais būdais! Tegul dvesia !“.

Apskritai zrada gavosi paturbinta ir labai sudėtinga.

„Civilizuoto pasaulio“ rinktinės žaidėjas-kanadietis rungtynėse su prakeikta barbariška Rusija aplošė „Gazprom“, išsirovė į puolamąją poziciją ir su visa savo kvailumo galia kalė į vartus. Bet pataikė į vokiečių vartus.

Šių kurioziškų rungtynių ypatumas yra tas, kad vieninga viso civilizuoto pasaulio rinktinė, žaidžianti prieš Rusiją - lyg ir yra vieninga, tačiau vartai pas visus skirtingi. Ir todėl galima įmušti ne tik Rusijai, bet ir vienas kitam. Be to, kaip dažnai paaiškėja, kad įmušti vienas kitam yra daug paprasčiau nei Rusijai. Nes rusiški vartai yra toli ir ten yra kokia-nekokia, bet vis tik organizuota gynyba, ir dar su kapitonu. O „pasaulio rinktinėje“ kiekvienas žaidžia pagal kažkokią savą schemą su sava taktika, ir kiekvienas turi savo kapitonus. Todėl tik ir mušk net nenorėdamas.

Įdomus toks gaunasi futbolas.

Įdomiausia šiame futbole yra tai, kad amerikonai dažniausiai žaidžia pagal savo taisykles. Pas juos futbolu vadinasi aplamai visai kitas žaidimas, kuriame rankomis galima imti kamuolį ir su juo rautis į priekį, išstumdant visus savo galingais pečiais. O tai, ką žaidžia europiečiai, USA vadinasi  "soccer".

Todėl rungtynės bus itin įdomios.

Grįžtant nuo sportinės lyrikos prie gyvenimo prozos - vokiečiams dabar yra pati paprasčiausia galimybė išspręsti visas savas problemas - tai atjungti Lenkiją nuo dujų reverso, parodant į Rusiją ir suteikti lenkams galimybę patiems pagalvoti apie sprendimą - arba tartis su Kanada dėl rusiškų turbinų grąžinimo, arba tartis su Uošingtonu, kad jie įsakytu Kanadai grąžinti rusiškas turbinas, arba... arba aktyviau rinkti žagarus, kad nenustipti žiemą.

Aplamai paėmus, galima tupai persiusti kamuolį į lenkų vartus, kad dabar Lenkijai butu zrada ir skaudėtu galvą. O patiems ramiai kvėpuoti.

Ką tokiu atveju darys Lenkija, kuri norėjo įžengti į Okrainą su savo „taikdariais“, nes čia juos visus reikės siusti arba žagarų rinkti, arba vis dėlto į karą, bet jau ne taikdarių vaidmenyje, o vyriškai,  kad USA lieptų Kanadai grąžinti rusiškas turbinas, kad „Gazprom“ įjungtų Vokietijai "gazą" pilnu greičiu, kad vokiečiai ir toliau tiektų dalį šių prakeiktų dujų reversu Lenkijai...

Na jūs supratote...

"Santa Barbara" gali ilsėtis.

Įdomu, kad Vokietija turi dar vieną nepaprastai įdomų problemos sprendimą.

Šis sprendimas vadinasi "Šiaurinsi srautas"-2.Laukia. 

Tas pats „Nord Stream 2“, kuris buvo užšaldytas. Ir kuriame stovi visiškai naujutėlaitės, "nuliovos" turbinos, paruoštos 24x7 be pertraukos pietums pumpuoti dujas.

Ir dabar, jei Vokietija pagaliau nuspręs atšaldyti ir paleisti SP-2, pasiųsdama Uošingtoną ir Briuselį, ten kur visi siunčia rusišką laivą, su visais jų išsikalinėjimais - va čia tai bus jau kieta  peremoga. Tai, žinoma,  mažai tikėtina. Bet tai įmanoma. Todėl...

Įsitaisykite patogiai, bus įdomu.