Gedimino kalno šiaurės rytiniame šlaite įvyko nuošliauža

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/06/22/ge... 2022-06-22 18:44:00, skaitė 239, komentavo 8

Gedimino kalno šiaurės rytiniame šlaite įvyko nuošliauža

Birželio 22 d. rytą Gedimino kalno šiaurės rytiniame šlaite po visą parą trukusio itin stipraus lietaus pastebėta nuošliauža.

Nuslinkusi paviršinio grunto nuošliauža nekelia grėsmės kalno stabilumui, o avarijos likvidavimo darbai jau yra pradėti. Istorinis takas į Gedimino kalną nuo Vilnios upės pusėskurį laiką bus uždarytas lankytojams, tačiau patekti į jį galima keltuvu iš Senojo arsenalo vidinio kiemo.

Įvykusios nuošliaužos vietą apžiūrėję specialistai taip pat pradėjo projektuoti priemones šlaito stabilizavimui ir galimo jos plėtimosi sustabdymui. Darbai pradėti nedelsiant pagal nuolatinę ekstremaliosios situacijos avarinių darbų sutartį.

Gedimino kalnas – stabilus

Gedimino kalną tvarkantis Lietuvos nacionalinis muziejus situaciją nuolat stebi: šiuo metu fiksuojamas padidėjęs vandens lygis, tačiau pats kalnas yra stabilus. Šiuo metu fiziškai apžiūrimi visi Gedimino kalno šlaitai ir vertinama jo būklė po lietingos vakarykštės dienos.

Situacija išlieka priklausoma nuo tolimesnių vasaros orų, todėl naujų įtrūkių ir nuošliaužų galimybė neatmetama. Apie juos iš anksto įspėtų kalne įdiegta monitoringo sistema ir būtų galima tam pasiruošti.

Slenkantis supiltinis gruntas daro žalą vizualinei kalno išvaizdai, bet esmingai neatsiliepia viso kalno stabilumui. Ilgalaikių darbų metu jis būtų šalinamas kaip viena iš nuošliaužų priežasčių – kalne susikaupęs vanduo trykšta per šlaitus ir taip mirko nestabilų supiltinį gruntą.

Gedimino kalno pietrytinis šlaitas | lgt.lt nuotr.

Gedimino kalno pietrytinis šlaitas | lgt.lt nuotr.

Ilgalaikis Gedimino kalno stabilumas bus užtikrintas įgyvendinus šiuo metu rengiamą ilgalaikio sutvarkymo projektą. Projektavimo darbai buvo atnaujinti šių metų gegužės mėnesį Lietuvos nacionaliniam muziejui pasirašius sutartį su nauju projektuotoju.