Švedijoje dėl COVID-19 vakcinų 10 kartų išaugo pranešimai apie nepageidaujamus poveikius

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: https://www.propatria.lt/2022/... 2022-06-28 13:23:00, skaitė 276, komentavo 2

Švedijoje dėl COVID-19 vakcinų 10 kartų išaugo pranešimai apie nepageidaujamus poveikius

 

Per 2021 metus Švedijos Vaistų tarnyba gavo 99211 pranešimų. Pranešimų skaičius išaugo daugiau nei 10 kartų lyginant su anksčiau įprastai gaunamu jų skaičiumi.

Didžioji daugumas pranešimų buvo apie įtariamus vakcinos nuo Covid-19 pašalinius poveikius. Tik 8479 pranešimai buvo susiję su kitų medikamentų vartojimu.

Be vakcinos nuo Covid-19, kiti dažniausiai sveikatos priežiūros ir gydymo įstaigų pranešimuose pasitaikantys medikamentai buvo Apiksabanas, hormoninė spiralė su gestagenais ir Rivaroksabanas. Tarp vartotojų pranešamų apie įtariamus pašalinius poveikius pirmiausia minėtos hormoninės spiralės su gestagenais, gripo vakcina ir Levotiroksinas.

Per metus gauta 11951 pranešimas, klasifikuojamas kaip pavojingas, o tarp jų 458 pranešimai minėjo bent vieną pašalinį poveikį, pateikiamą kaip mirties priežastį.

Visi pranešimai, kurie pasiekia Vaistų tarnybą, būna registruojami, išnagrinėjami ir tvarkomi. Po to jie išsaugojami nacionaliniame pašalinių poveikių registre, o taip pat siunčiami į Europos vaistų saugumo duomenų bazę, kur jie tampa nuolat vykstančio vaistų saugumo stebėjimo dalimi nacionaliniu ir ES mastu.

Du pavojaus signalai, ištirti 2021 m., buvo trombozės sukeltas trombocitų sumažėjimo sindromas (TTS) po skiepijimo Astra Zeneca vakcina nuo koronaviruso, o taip pat padidėjusi miokardito ir perikardito rizika po skiepijimo Pfizer ir Moderna vakcinomis nuo koronaviruso. 

Šaltinis: www.friatider.com