Nausėda signalizuoja – koronavirusas Lietuvos gyventojų budrumą tikrins jau rudenį

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/nauseda-s... 2022-06-28 13:10:00, skaitė 219, komentavo 5

Nausėda signalizuoja – koronavirusas Lietuvos gyventojų budrumą tikrins jau rudenį

Gerovės valstybės kūrėjas Gitanas Nausėda birželio 27 d. dalyvavo Prezidentūros inicijuotame ir antrą kartą vykusiame sveikatos forume. Šiemetinė jo tema – „Sveikatos krizių pamokos ir pasirengimas grėsmėms“.

Valstybės lyderis padėkojo Sveikatos ekspertų tarybos (SET) nariams ir kitiems ekspertams, ligoninių bei universitetų vadovams, svarbiausių sveikatos politiką formuojančių institucijų ir savivaldos atstovams, talkinusiems priimant ir įgyvendinant sprendimus COVID-19 pandemijos valdymo metu.

„Po nelengvų metų su COVID-19 pagaliau grįžome prie mums įprasto gyvenimo ritmo. Tačiau per daug atsipalaiduoti negalime. Virusas vis dar šalia ir mūsų budrumą gali patikrinti visai netrukus – jau rudenį. Privalome būti pasirengę efektyviai suvaldyti galimus protrūkius ir naujas viruso atmainas. Būtent dabar yra pats laikas atsakingai ir nuoširdžiai įvertinti, kas mums pavyko, o ką ateityje turėtume daryti kitaip“, – teigė šalies vadovas.

G. Nausėdos teigimu, svarbu aptarti ir tai, kaip esame pasirengę kitoms galimoms grėsmėms, kurios dar kartą visa jėga gali išbandyti mūsų sveikatos priežiūros atsparumą.

„Itin skaudus karo prieš Ukrainą kontekstas privertė suklusti visus ir apmąstyti mūsų atsparumą: kaip karo akivaizdoje atrodytume mes, kaip keistųsi mūsų gyvenimas, ar mūsų sveikatos apsaugos sistema yra tinkamai pasiruošusi grėsmėms? Turime aiškiai žinoti, kaip reikėtų pertvarkyti ligoninių infrastruktūrą, kaip investuosime į sveikatos žmogiškąjį kapitalą, kaip vyktų bendradarbiavimas tarp kariuomenės ir medicinos sistemos. Į šiuos ir panašius klausimus atsakymus privalome turėti jau dabar“, - nurodė šalies vadovas.

Skelbiama, kad aptariant pandemijos valdymo rezultatyvumą, SET ekspertai pabrėžė – pagrindinė 2020–2021 m. padidėjusio mirtingumo priežastis yra mirtys nuo COVID-19.

Ekspertai.eu primena, kad saugantis koronaviruso reikia ne tik dėvėti veido kaukes (patartina dvi iš karto) ar respiratorius ir kuo dažniau testuotis, tačiau ir vakcinuotis, stiprintis sustiprinamosiomis vakcinų dozėmis, vakcinuoti vaikus, laikytis saugaus dviejų metrų atstumo, dezinfekuoti rankas dezinfekciniais skysčiais ir, labai svarbu, vengti lankytis pas senolius, siekiant apsaugoti jų gyvybes.

Keli susiję:

Strioga ir Zemlys Balevičius ragina nedelsti ir vakcinuotis – koronavirusas smogs rudenį

Lenkijos premjeras perspėjo dėl koronaviruso sugrįžimo rudenį

Baidenas pranešė, kad reikia daugiau pinigų, kadangi bus nauja pandemija

Izraelyje jau paskelbta septintoji COVID-19 banga

Jungtinė Karalystė, Italija, Lenkija iš anksto rengiasi naujoms pandemijoms

Rusijoje koronavirusas toliau šienauja gyvybes – per parą mirė net 62 žmonės