Liberalo Jono Varkalio siūlymas: „Vietoje teistumo už rūkomas kanapes – kursai, už pakartotinius pažeidimus – terapija“

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/libe... 2022-06-28 21:32:00, skaitė 337, komentavo 4

Liberalo Jono Varkalio siūlymas: „Vietoje teistumo už rūkomas kanapes – kursai, už pakartotinius pažeidimus – terapija“

Baudžiamąjį persekiojimą už marichuanos rūkymą galima sušvelninti iki administracinės atsakomybės, jeigu kanapių vartotojai vietoje teismo suolo pasirinks išklausyti kursus ir teisėsaugai atskleis, iš kur įsigijo draudžiamų medžiagų, siūlo Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos narys Jonas Varkalys.

Vartojančius kanapes atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės numatančią alternatyvią pataisą J. Varkalys ketina parengti Seimo rudens sesijai.

Pirmadienį parlamentas sprendžia, ar pritarti Baudžiamojo kodekso 259 straipsnio pataisos pateikimui, kuriuo švelninamos nuostatos dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti. Pagal pateikiamą pataisą, laisvės netekti negrėstų asmenims, kurie „neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė nedidelį kiekį kanapių (jų dalių), kanapių aliejaus, kanapių dervos, kanapių ekstraktų ar tinktūrų neturėdami tikslo jų parduoti ar kitaip platinti“.

„Šiandien dar negaliu palaikyti teikiamo įstatymo projekto, nes jis nenumato geranoriškos nuostatos padėti sau įveikiant problemą. Todėl siūlau kitą idėją, kaip atsakomybę švelninti palaipsniui. Pirmą kartą pažeidėjui reikėtų lankyti kursus apie narkotikų žalą. Jeigu pažeidėjas būtų nuolatinis mažo kiekio narkotikų vartotojas, tuomet jis turėtų savanoriškai sutikti gydymo kursui. Asmeniui būtų pasiūlyta rinktis – arba teistumas, arba terapija“, – siūlo Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys.

Panaši nuostata galioja dabartiniame Baudžiamajame kodekse, jeigu narkotikų vartotojas pats kreipiasi medicininės pagalbos: „Asmuo, kuris savo noru kreipėsi į sveikatos priežiūros įstaigą dėl medicinos pagalbos ar kreipėsi į valstybės instituciją norėdamas atiduoti neteisėtai pasigamintas, įgytas, laikytas be tikslo platinti narkotines ar psichotropines medžiagas, atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės už vartotų ar atiduotų narkotinių ar psichotropinių medžiagų gaminimą, įgijimą ir laikymą.“

LRS inf.