Pogrebinskio ir Džangirovo pamokos

Autorius: Andrius Martinkus Šaltinis: https://ekspertai.eu/pogrebins... 2022-07-01 16:51:00, skaitė 319, komentavo 3

Pogrebinskio ir Džangirovo pamokos

Iki 2022 m. vasario 24 d. ekspertai.eu paskelbė nemažai ukrainiečių politologų Michailo Pogrebinskio ir Dmitrijaus Džangirovo įrašų. Abu šie politologai lankėsi Lietuvoje. Abu buvo atviri pomaidaninės Ukrainos valdžios kritikai, bet nepaliko šalies po 2014 m. valstybės perversmo. Abu po Rusijos įsiveržimo patyrė režimo represijas. Kiek žinoma, Pogrebinskis dabar yra Vengrijoje, Džangirovas liko Ukrainoje.

Abu jie – kaip ir daugelis mūsų – tikėjosi švelnesnio įvykių Ukrainoje scenarijaus. Abu manė, jog plataus masto Rusijos įsiveržimas yra mažai tikėtinas. Abu tikėjosi pozityvesnio JAV vaidmens bręstančioje konfrontacijoje. Džangirovas net buvo parašęs knygą „Prezidento Baideno pusmetis: Ukrainos kontekstas“ ir JAV prezidentą vadino „išmintingu“ žmogumi. Pogrebinskis buvo įsitikinęs, kad Ukrainos problemos sprendimo raktas priklauso JAV, bet tvirtino, jog Baidenas (Biden) nenori didelio karo Ukrainoje.

Pagaliau abu šie pomaidaninio režimo kritikai, regis, tikėjo, kad šitas rusofobinis režimas yra vis dėlto truputį geresnis negu pasirodė esąs – tai liudija faktas, kad jie neišvyko iš Ukrainos po 2014 m. perversmo, kaip tai padarė daug kitų viešų Maidano kritikų.

Pastarųjų mėnesių įvykiai – ir ypatingai Didžiosios Britanijos elgesys – parodė, jog buvo teisūs tie, kurie būtent anglosaksams prognozavo destruktyviausios Vakarų stovyklos vaidmenį kare Ukrainoje.

Šie įvykiai taip pat parodė rusofobinių Lenkijos ir Baltijos šalių režimų ryžtą kartu su anglosaksais eskaluoti konfliktą Ukrainoje išplečiant jį į kitas Rytų Europos dalis. Paskutinis akivaizdus to įrodymas - Lietuvos režimo provokacija bandant sutrukdyti tranzitą geležinkeliu į Rusijos Kaliningrado sritį.

Pastarųjų mėnesių įvykiai taip pat parodė beviltišką antinacionalinio neoliberalaus Lietuvos režimo supuvimą. Jo destruktyvi veikla yra nesuderinama su Lietuvos nacionaliniais interesais ir lietuvių tautos išlikimo perspektyva.

Esame hamletiško klausimo „būti ar nebūti“ akivaizdoje, kai „būti“ lietuvių tautai reiškia „nebūti“ antitautiniam Lietuvos režimui. Ir atvirkščiai – „būti“ dabartiniam Lietuvos režimui reiškia „nebūti“ lietuvių tautai. Anksčiau arba vėliau.

Pogrebinskis ir Džangirovas aštuonerius metus veikė pomaidaninio režimo sąlygomis. Bet buvo tik laiko klausimas, kada režimas susidoros su žodžio laisvės likučiais.

Yra tik laiko klausimas, kada landsbergistinis režimas pribaigs Lietuvą ir lietuvių tautą. Kai kurie šio režimo garbintojai sako, kad Lietuva išnyks po šimto metų. Bet stebint pastarųjų mėnesių įvykius atrodo, kad tai gali atsitikti kur kas anksčiau.

Susiję: Politinių kalinių sąrašas Ukrainoje