Kaip pavergti tautą? Aktyviosios KGB priemonės

Autorius: propatria.lt Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-07-04 17:24:00, skaitė 352, komentavo 5

Kaip pavergti tautą? Aktyviosios KGB priemonės

ŽurnalistasJurijus Bezmenovas, Šaltojo karo metais dirbęs KGB spaudos ir propagandos agentas, 1970 m. nusprendė pabėgti į Vakarus ir atskleisti
tiesą apie gyvenimą už Geležinės uždangos. Šiame 1984 m. duotame interviu jis paaiškina KGB vykdomos ardomosios veiklos sampratą ir šių „aktyviųjų priemonių“ taikymo Jungtinėse Amerikos Valstijose padarinius. Jo teigimu, Vakarų visuomenės nė nenutuokia, kaip giliai infiltruotos marksizmo-leninizmo ideologų jos iš tiesų yra.

Bezmenovas nurodo keturis tokio slėpiningo šalies pavergimo etapus: ilgą visuomeninės demoralizacijos laikotarpį seka kelis metus trunkanti politinė ir ekonominė destabilizacija, galiausiai pasibaigianti krize ir situaciją normalizuoti pasirengusių „gelbėtojų“ iškilimu.

Jis pastebi, kad nors Jungtinių Valstijų gyventojai vis dar turi galimybes tam priešintis, patriotinio ugdymo stoka leidžia sovietų ideologams palengva keisti amerikiečių tikrovės suvokimą, verčiant juos nuolankiais, moralinių standartų neturinčiais individais, nepajėgiais apsaugoti nei savęs, nei savo valstybės. Žurnalistas pateikia eilę pavyzdžių, kai KGB vykdoma ardomoji veikla buvo sėkminga ir leido sovietams užsienio šalyse įtvirtinti ideologiškai palankius režimus, tuo pat metu negailestingai atsikratant naudingais idiotais, prisidėjusiais prie šių perversmų. 

Net praėjus trisdešimčiai metų nuo Šaltojo karo pabaigos, Jurijaus Bezmenovo perspėjimai ateities kartoms išlieka aktualūs ir teisingi. Ideologiniai Vakarų civilizacijos priešai nesunkiai išgyveno politinių režimų kaitą; pritaikę senus metodus naujiems laikams, jie ir toliau vykdo agresyvią ardomąją veiklą Vakarų pasaulio šalyse, tarp kurių ne išimtis yra ir Lietuva.