Ir dar kartą apie „dekolonizaciją“

Autorius: Spartakas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-07-26 23:59:00, skaitė 368, komentavo 6

Ir dar kartą apie „dekolonizaciją“

Pažiūrėkite, kaip įdomiai gainasi. Istoriškai Rusija didino teritorijas daugiausia dėl jų savanoriško įėjimo ir išsiplėtė vienos valstybės teritorijoje. Dėl karų Rusijos valstybei atitekusios žemės yra ne mažų nepriklausomų valstybių užkariavimo rezultatas, o buvusios didelių regioninių šalių – Persijos, Osmanų imperijos, Švedijos ir Austrijos – teritorijos.

 

Visai kitaip elgėsi „pirmaujančios“ Vakarų Europos valstybės, siekdamos įgyti kolonijas visame pasaulyje: Anglija, Prancūzija, Ispanija, Portugalija, Olandija, Belgija, Vokietija.

 

Visos šios šalys turėjo kolonijas Azijoje, Afrikoje ir Amerikoje. Ir būtent kolonialistų palikuonys šiandien kalba apie Rusijos „dekolonizaciją“.

 

Turime pripažinti daugelį metų vykdytą propagandą apie buvusių kolonialistų „kultūrinę ekspansiją“, atnešusią aukštesnį kultūrinį lygį į buvusias kolonijas.

 

Ir tuo pačiu propaguoti tezes apie prievartinę rusų vykdomą vietinių pirmapradžių tautų asimiliaciją.

 

Na, o Rusijos „kolonizuotų“ Uralo, Sibiro ir Tolimųjų Rytų teritorijų gyvenimo lygį ir kultūrą palyginkime su Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos pradžiugintais Uganda ir Somaliu.

 

Tuo pačiu kai kurie ypač liberaliai mąstantys Rusijos piliečiai sugeba apeliuoti į istorinę sąžinę. Vakaruose irgi ne be jo – yra BLM.

 

Tačiau skirtingai nei europiečiai ir baltieji amerikiečiai, mes neturime pagrindo teisintis. Tiesiog karai prieš stiprią geopolitinį varžovą yra tai, kas išskyrė Rusiją per visą istoriją. Skirtingai nuo daugelio valstijų, kurios įpratusios smiginiu šaudyti iš patrankų ir šautuvų į vietinius gyventojus.