Pridalino visokiems lietuviškų pasų. Užsieniečiai veržiasi vadovauti Lietuvai

Autorius: Blogeris Zeppelinusas Šaltinis: https://www.facebook.com/bloge... 2015-12-03 01:33:50, skaitė 2422, komentavo 0

Pridalino visokiems lietuviškų pasų. Užsieniečiai veržiasi vadovauti Lietuvai

Keistos naujienos atsklinda iš Vyriausios Rinkimų Komisijos. Pasirodo, pas Z.Vaigauską buvo apsilankę du užsieniečiai - Australijos ir Amerikos piliečiai, kažkokiu neaiškiu būdu sugebėję įsigyti dar ir papildomą - lietuvišką pasą. Australas A.Guoga ir amerikietis D.Udrys.

Kurie išreiškė pageidavimą būti Lietuvos Seimo nariais ir reikalavo, kad ponas Vaigauskas jiems tai užtikrintu.

Z.Vaigauskas susitikimo su užsieniečiais metu šiems paaiškino, kad Konstitucinio teismo nutarimas ir Seimo rinkimų įstatymas – vienareikšmiški. Kandidatai į Seimą, turinys kitų šalių pilietybę, privalo Komisijai įrodyti, kad jos atsisakė.

Mat Konstitucijos 56 str. įtvirtinta nuostata, kad „Seimo nariu gali būti renkamas Lietuvos Respublikos pilietis, kuris nesusijęs priesaika ar pasižadėjimu užsienio valstybei".

O pagal Konstitucinio Teismo išaiškinimą - kitos valstybės pilietybės turėjimas ir yra ta „priesaika ir pasižadėjimas", kurios neatsisakius negalima siekti kandidatūros", - aiškino VRK pirmininkas nepatenkintiems amerikonui ir australui.

Atrodytų, kame problema?

Jeigu jau svajoji atstovauti pasinius lietuvius Lietuvos Seime, tai įvykdyk Konstitucijos reikalavimus - atsižadėk priesaikos ir pasižadėjimo užsienio valstybei, išdidžiai mesk per tvorą australišką, amerikonišką, rusišką ar dar kokį egzotišką pasą - ir kvailesni broliai lietuviai gaus progą už tave nubalsuoti.

Bet kur tau. Gudrašikniai užsieniečiai norėtų, kaip tame anekdote - patirti du malonumus vienu metu - ir žuvelę suvalgyti ir ant koto pasėdėti.

Kitos valstybės pasą su visa priesaika išsaugoti ir dar lietuviams įstatymus kurti.

Situacija komiška - atsibastę iš už jūrų marių užsieniečiai su kitų valstybių pasais nori vadovauti Lietuvai ir kurti jai įstatymus. Išlikdami užsieniečiais.

Bet juokingiausi buvo tie paaiškinimai, kuriuos tie gudrauodegiai veikėjai pateikė, kaip svarbią priežastį - kodėl jie neva negali įvykdyti Konstitucijos reikalavimo ir atsižadėti priesaikos ir ištikimybės svetimai valstybei:

A. Guogos biuro pranešime teigiama, kad skubotai atsisakyti Australijos pilietybės jis šiuo metu negalėtų dėl savo dviejų nepilnamečių dukrų, kurios yra Australijos pilietės - egzistuoja tikimybė, kad jos šios šalies pilietybės netektų kartu su tėvu.

"Neturiu teisės dėl savo pasirinkto politinio kelio užkirsti kelią jų pasirinkimams", - pranešime cituojamas A. Guoga.

Net suprunkščiau iš juoko.

O tai kokios gi pilietybės tų dukrelių mama? Bene ne Australijos? Tai kodėl iš jos vaikų turėtų būti atimta pilietybės dėl to, kad tik tėvas jos atsisakė? Komikas ir tiek.

Tačiau net ir tokį talentingą pokštininką, kaip Guoga, pranokti sugebėjo Steigiamojo Seimo nario proanūkiu prisistatantis Darius Udrys.

Pasak jo aiškinimo, JAV pilietybės atsisakyti jis negali, nes šis veiksmas faktinės padėties nepakeistų - tik juridinę.

“Atsisakydamas pilietybės nepakeisčiau fakto, kad gimiau ir užaugau Amerikoje. Pilietybės atsisakymas nepakeis ir fakto, kad JAV lieka gyventi mano tėvai, močiutė, broliai ir sesuo. Tai nepadarytų manęs dar labiau ištikimu Lietuvos piliečiu ir nepakeistų priesaikos būti ištikimu ir tarnauti Lietuvai, kurią duočiau jei būčiau išrinktas Seimo nariu,” – aiškina D. Udrys.

Geras ar ne?

Jam apie teisės aktų ir Konstitucijos reikalavimus, o jis - apie savo močiutę Amerikoje porina. Girdi, net atsisakius JAV paso ji vis vien išliks jam brangi. Tarsi kas tam prieštarautu?

Vienžo, apsigimęs stenduperis tas ponas Darius, ne kitaip.

- Jeigu mūsų noras būti Seimo nariais, tuo pat metu būnant kitos valstybės piliečiais, prieštarauja Konstitucijai, vadinasi reikia....keisti Konstituciją! - tokia minėtų ponų akiplėšiška pozicija.

Toks jausmas iš tų žodžių, kad mes, lietuviai, jiems kažką esame skolingi?

Bet tai kad aš nepamenu, kad būčiau kažkaip įsipareigojęs kažkokiems pasiniams amerikonams, australams ar rusams?

O Jūs?