Arūnas Pukelis: „Nuo futbolo pinigų siurbimo atjungtos siurbėlės surado įtakingų užtarėjų Seime“

Autorius: Arūnas Pukelis Šaltinis: https://www.laisvaslaikrastis.... 2022-07-29 18:46:00, skaitė 304, komentavo 3

Arūnas Pukelis: „Nuo futbolo pinigų siurbimo atjungtos siurbėlės surado įtakingų užtarėjų Seime“

Nesu iš tų, kuris pirmai progai pasitaikius, lipčiau ant bačkos ir drapstyčiau purvais, visus aplinkui. Man patinka tyliai ir kantriai dirbti bei pasiekti užsibrėžtus rezultatus. Tą kasdien ir darau. Todėl ilgą laiką tylėjau, stebėjau ir vertinau, kas vyksta mūsų valstybėje, kur mes, kaip valstybė, einame ir kur ateisime.

Protingi žmonės sako: „duok durniui kelią“. Pastaruoju metu, taip ir elgiausi. Neberegavau į visokių apsišaukėlių ir melagių pilamą purvą ant mano galvos, neatsakinėjau į kiekvieną jų viešai išsakytą nesąmonę. Tiesiog sąžiningai ir nuoširdžiai dirbau man patikėtą darbą. Tačiau, po to, kas šiandien įvyko LR Seime, nusprendžiau nebetylėti ir išdėstyti savo poziciją.

Gyvenime esu matęs ir šilto, ir šalto. Mažai kuom mane galima nustebinti. Tačiau, šiandien, mane žmogiškai šokiravo, keletos konservatorių, kruopščiai suorganizuotas, galimai teroro aktas, prieš visuomeninę, nepriklausomą, tarptautinėms asociacijoms priklausančią, organizaciją – Lietuvos futbolo federaciją.

Pirmą kartą nepriklausomos Lietuvos valstybės istorijoje, vasaros viduryje, iš anksto susitarus, buvo suorganizuotas jungtinis Seimo Biudžeto ir finansų komiteto bei Jaunimo ir sporto komisijos posėdis, paskirtas tam, kad būtų nagrinėjami tik Lietuvos futbolo federacijos vidaus valdymo klausimai, kurie yra išimtinai, tik pačios federacijos kompetencija. Prie ko čia BFK ir M.Majauskas? Nebeturi rimtesnių klausimų? O kaip didžiausia Europoje infliacija, nevaldomas kainų augimas, mažos žmonių pajamos? L. Kasčiūnas ne tik Jaunimo ir sporto komisijos narys, bet pirmiausiai Seimo Nacionalinio saugumo komiteto pirmininkas. Ar tikrai pas mus žmonės saugiai šiuo metu jaučiasi, ar visi nacionalinio saugumo klausimai išspręsti? Gal pagaliau savo energiją nukreipkite ten, kur Lietuvos žmonėms dabar labiausiai skauda ir aktualu, o ne būkite, galimai korupcinių schemų vykdytojais ir įtakos prekeiviais?

Teroristai dažnai pasinaudoja situacija ir pateikia įvairius reikalavimus bei ultimatumus. Šiame posėdyje, konservatorių L. Kasčiūno, M. Majausko lūpomis, taip pat, buvo įvardinti reikalavimai: įvesti tiesioginį valdymą LFF bei nurodyta pakeisti įstatus, taip, kaip pageidauja keli seimo nariai. Tai pareikalauta padaryti iki rudens.

Tokios, atskirų seimo narių saviveiklos, grubiausio kišimosi į nepriklausomos organizacijos veiklą, pasinaudojant seimo nario statusu, ciniško LR Konstitucijos ir LR Įstatymų pažeidinėjimo dar nėra buvę. Nejaugi į tai nesureaguos teisėsaugos institucijos, kurios privalo ginti viešą interesą ir apsaugoti nuo valdžios savivalės. Čia ne istorinis dugnas, čia yra istorinė Lietuvos politikų bedugnė.

Nemažai laiko teko dirbti, vykdyti verslą, Baltarusijoje. Ten, tautos vadas federacijų vadovams įsakydavo, kiek jie turi parvežti medalių iš varžybų. Jeigu nepavykdavo, tai jie stengėsi ir nebegrįžti į Baltarusiją. Niekada, net baisiausiame sapne negalvojau, kad Lietuvos politikai ims pavyzdį iš kaimyninio autoritaro ir pradės sporto organizacijoms tiesiogiai nurodinėti, kas joms turi vadovauti.

Batkos principai veikia konservatorių galvose. Tai gal vis gi, ne LFF reikėtų įvesti tiesioginį valdymą, o kai kurių konservatorių galvose. Juolab, kad aktyviausiems šios istorijos herojams jau buvo atimtas partinis bilietas. Vienam, už dalyvavimą garsios korupcinės bylos verpetuose, kitam – už naktines vilnietiškas pramogas.

Neteisiu. Laikas yra teisėjas. Tačiau dabar noriu pasakyti svarbiausia.

Tai, kas įvyko šiandien, pirmiausiai yra spjūvis ne teisėtai išrinktai LFF vadovybei, bet visai Lietuvos futbolo bendruomenei, kiekvienam, kas myli futbolą. Lygiai taip pat, kaip ir visi, išgyvenu dėl Nacionalinės vyrų futbolo rinktinės nesėkmių. Bet puikiai suprantu, kad geresnius rezultatus gali duoti tik sutelktas visų darbas, o ne ciniški viešieji ryšiai ir noras sukelti dar didesnę suirutę.

Sutikdamas užimti atsakingas pareigas LFF, įsipareigojau išvalyti organizaciją nuo ilgamečių siurbėlių, kurios buvo prilipusios prie organizacijos finansų. Tą ir padariau – panaikinau visas šėryklas. Galiu tvirtai teigti, kad šiuo metu LFF yra skaidresnė organizacija, negu Seimas. Tuo pačiu supratau, kad nuo futbolo pinigų siurbimo atjungtos siurbelės ieškos įtakingų užtarėjų, tam, kad sugrįžti. Šių dienų įvykiai akivaizdžiai tai patvirtina.

Labai atsiprašau už ilgą tekstą. Bet man svarbu. Svarbu atstovėti prieš melą. Prieš norą sugriauti. Visada buvau ir esu už atvirą diskusiją, bet ne diktatą ir perversmą, į kurį, deja, neteisėtai yra įtraukti ir kai kurie seimo nariai. Jeigu, kas ir gali priimti reikalingus sprendimus, tai tik pati futbolo bendruomenė, per savo deleguotus atstovus.

Čia jau kalba ne tik apie futbolą. Čia kalba apie žmonių teises gyventi laisvoje ir demokratinėje Lietuvoje. Jeigu leisime valdžios atstovams pirštais nurodinėti, kaip turi tvarkytis nuo valdžios nepriklausomos bendruomenės. Tai šiandien bus futbolas, rytoj – krepšinis, poryt – bažnyčia, užporyt – galbūt, privatūs žmogaus namai.