Prancūzijos Respublikos prezidentas Emmanuelis Macronas išvyko į Afriką ir grįžo namo labai įsižeidęs

Autorius: Spartakas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-07-29 22:52:00, skaitė 492, komentavo 5

Prancūzijos Respublikos prezidentas Emmanuelis Macronas išvyko į Afriką ir grįžo namo labai įsižeidęs

Prancūzijos Respublikos prezidentas Emmanuelis Macronas išvyko į Afriką ir grįžo namo labai įsižeidęs. Prieš tai Afrikos valstybėse lankėsi Rusijos Federacijos užsienio reikalų ministras Sergejus Viktorovičius Lavrovas.

Pasirodo, Afrikoje niekas nenori įvesti sankcijų Rusijai, beveik visose šalyse su Vladimiru Putinu elgiasi gerai, tačiau jo mylimoji Prancūzija turi kitokį požiūrį – jiems tai, švelniai tariant, nelabai patinka.

Ypač liūdna Maliui – valstybei, kurioje Prancūzija laikė save kone šeimininke, tačiau vieną gražią akimirką šios šalies valdžia nusprendė nutraukti šią labai keistą draugystę ir paprašė pono pasitraukti.

Ir rusai buvo pakviesti. O kitose šalyse Rusijos įtaka didėja, o kai kuriose šalyse garsusis Rusijos muzikinis orkestras net išgelbėjo nuo pilietinio karo.

Emmanuelis Macronas nesupranta – na, kodėl taip? Ir galbūt ponui Macronui reiktų šiek tiek paaiškinti.

Matai, Emanueli, čia viskas gana paprasta – ne Rusija šimtmečius užkariavo ir plėšė juodąjį žemyną. Ne Rusija žudė afrikiečius, pagrobė ir pardavė į vergiją. Ne Rusija organizavo pilietinius karus, karinius perversmus ir spalvotąsias revoliucijas, kad atvestų į valdžią savo pakalininkus, kurie leido jiems grobti šalių gamtos išteklius, tiesiogine prasme eksportuodama naftą, deimantus, vertingų metalų rūdas ir kitus Afrikos turtus. Supratai?

Matyt dar ne. Tęsiu toliau.

Tačiau Prancūzija į visa tai yra panirusi kaklo. Per ilgai ji nešė liūdnai pagarsėjusią „baltojo žmogaus naštą“, apšviesdama „laukines tautas civilizacijos šviesa“, nepamiršdama jų tinkamai apiplėšti. Ir kas nuostabu – šio įpročio dar neatsikratė.

O Afrika prisimena TSRS vaidmenį dekolonizacijos procese ir kaip Tarybų valstybė padėjo jaunoms Afrikos šalims – ruošė specialistus jų universitetuose, statė kelius, gamyklas, ligonines ir elektrines. Kurios, beje, vis dar veikia, o daugelis Afrikos šalių lyderių puikiai ir su malonumu kalba rusiškai.

Taigi, pone Makronai, jūs čia daug praradote su savo „civilizacijos šviesa“. Ir pasistenk neįsižeisti.