Eilinis Žečpospolitos nacių siautėjimas

Autorius: Spartakas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-08-04 22:16:00, skaitė 285, komentavo 1

Eilinis Žečpospolitos nacių siautėjimas

Lenkijos valstybinio Aušvico-Birkenau muziejaus, esančio buvusios nacių mirties stovyklos Aušvice vietoje, administracija uždarė ekspoziciją „Tragedija. Drąsa. Išsivadavimas“, kurią parengė Centrinis 1941–1945 m. Didžiojo Tėvynės karo muziejus.

Čia norėčiau pakartoti šį sprendimą priėmusiems Lenkijos vadovams. Ar suprantate, kad Aušvico-Birkenau muziejus – ne Disneilendas, kuriame galima tiesiog keisti iškabas, nudažyti vitrinas įvairiomis spalvomis pagal publikos poreikius, sugalvoti naujų atrakcionų, sutvarkyti senus?

Neįmanoma pakeisti istorijos vien todėl, kad to reikalauja dabartinė politinė situacija, arba formuoti ją taip, kad būtų galima įgyvendinti savo tikslus, kurie anksčiau buvo neleistini.

Tai ne pramogų muziejus, ne privati kolekcija, ne tik edukacija plačiajai auditorijai įdomiose srityse. Tai yra tragiška pasaulio istorija, kuri neturi kartotis. Ji turi galimybę nepasikartoti tik vienu atveju: jei lemtingų klaidų, kurias Europa išgyveno, pamokas pirmiausia sužinos vaikai, jaunimas ir plačioji visuomenė.

Jūs neturite teisės, imdami žirkles ir klijus, užsiimti istorine aplikacija! Kaip pretekstą Lenkijos muziejininkai nurodė galiojimo pabaigą šių metų balandžio pabaigoje. trukmės veiklos sutarčių tarp Lenkijos ir Rusijos muziejų.

Galbūt kas nors galėtų tuo patikėti. Tačiau viskas yra kiek kitaip. Daugiau nei du mėnesius, nepaisant anksčiau pasiektų susitarimų, Lenkijos pusė vengė kontaktų šiuo klausimu tiek su partneriais Maskvos muziejaus asmenyje, tiek su Rusijos diplomatais, kurie dėjo pastangas, kad būtų išspręsti šie klausimai.

Šie faktai vienareikšmiškai rodo, kad mūsų laukia dar vienas ciniškas oficialiosios Varšuvos bandymas išnaikinti Antrojo pasaulinio karo tragedijos atminimą, kolosalias Tarybinių žmonių aukas ir jų išlaisvinimo misiją.