Aiškiai sutelktos karinės operacijos

Autorius: Spartakas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-08-04 23:31:00, skaitė 263, komentavo 0

Aiškiai sutelktos karinės operacijos

KLR palaipsniui atskleidžia „aiškiai sutelktų karinių operacijų“ žemėlapius, paskelbtus reaguojant į dramatišką senės Nancy Pelosi įlaipinimo vizitą Taipėjaus oro uoste. Mano draugas Artemas Maltsevas suprato smulkmenas. Trumpai tariant, sveiki atvykę į ketvirtąją Taivano sąsiaurio krizę.

Kaip ir 1996 m., pagrindinis argumentas iki šiol yra balistinių raketų paleidimas, taip pat karinio jūrų laivyno manevrai ir veiksmai, skirti praktikuoti nusileidimo operaciją. Jau paskelbti planuojamų pratybų aikštelių NOTAM. Iš pirmo žvilgsnio gali susidaryti įspūdis, kad KLR salą supa iš visų pusių, ruošiasi blokadai ar dar kam nors blogesniam. Infografika (https://ram.komica2.net/00/src/1659594333981.jpg), pakartota Kinijos socialiniuose tinkluose su aviacijos ir karinio jūrų laivyno dislokavimu prie pat salos krantų, aiškiai skirta sukurti būtent tokį efektą.

Tiesą sakant, artimiausios aikštės į pietvakarius ir šiaurės rytus nuo Taivano yra raketų atvykimo zonos, o lėktuvai ir antvandeniniai laivai greičiausiai laikysis tam tikro atstumo. Pastarasis aiškiai matomas ankstesnės 1995-1996 metų krizės pavyzdyje, kai vienos iš „atvykimo aikščių“ kampas dailiai lietė 12 mylių zonos ribą. Šiandien atitinkama aikštė demonstratyviai buvo perkelta giliai į teritorinius vandenis, švelniai paliečiant dabar vidinių Taivano vandenų sieną. Tikrai nepriklausomose valstybėse suverenitetas vidaus vandenyse prilygsta suverenitetui virš žemės. Žinoma, KLR, kaip ir didelei pusei tarptautinės bendruomenės, šalia Taivano salos nėra suverenių vandenų, nes Kinija yra viena ir nedaloma. Tačiau karinė-politinė Kinijos Liaudies Respublikos vadovybė padarė atitinkamą gestą – itin švelniai ir atsargiai.

Per pastarąją dieną jau matėme mažiausiai 11 trumpo ir vidutinio nuotolio balistinių raketų paleidimų: preliminariais duomenimis, tai yra DF-11 ir DF-15 kompleksai. Po masinės gamybos 1990-2000 m. šių raketų arsenalas gali priartėti prie 1,5 tūkst. Palyginimui, per dvejus praėjusios krizės metus Kinija paleido tik 6 tos pačios klasės raketas.

Be to, apšaudyme dalyvavo naujausias neįprasto kalibro MLRS PHL-16: 370 mm. Tiesą sakant, šis kompleksas yra specialiai sukurtas pagrindinės Taivano teritorijos apšaudymui, kaip „ekonomiškesnis“ trumpojo nuotolio balistinių raketų pakaitalas (šiame vaidmenyje jį galima palyginti su dabar gerai žinomu HIMARS MLRS, gerai, ir paminėti jau ne kartą išsakytą tezę apie suartėjimą ir maišymą).

Artimiausiu metu taip pat galima tikėtis pažangesnių balistinių raketų paleidimo: liūdnai pagarsėjusio „lėktuvnešio žudiko“ DF-21D ir jo senesnės vidutinio nuotolio sesers DF-26. Sklando gandai apie DF-17 demonstravimą su naujai sukurtu hipergarsiniu sklandytuvu. Būtų įdomu pamatyti šių raketų bandymų prieš mobilius paviršinius taikinius rezultatus, tačiau, atvirai kalbant, abejotina, kad kinai iš anksto nutempė taikinį į norimą zoną.

Apskritai KLR raketų arsenalas šiandien yra tam tikras nežinomas santykis tarp didelio masto praėjusių kartų kompleksų pavyzdžių ir jų modernesnių bei pažangesnių kolegų. Atitinkamai, masinis tokių balistinių raketų, tokių kaip, pavyzdžiui, DF-16 ir DF-21, paleidimas gali būti pasitikėjimo naujausios jjų dalies signalas. Arba atvirkščiai.

Bet kokiu atveju salos gyventojai gali mėgautis tik fejerverkais: nepaisant to, kad Taivanas turi gana pažangią priešraketinės gynybos sistemą (Patriot PAC-3 ir vietinis Tien Kung-III), jis vis tiek atsilieka nuo šaudymo zonų.

Kariniu požiūriu aišku, kad šie paleidimai nieko iš esmės naujo neįves į „sąsiaurio lygtį“. Masinio Taivano „subombardavimo-kalibravimo“ galimybė ilgą laiką buvo laikoma vienu pagrindinių KLR kozirių konflikto eskalavimo atveju. Tačiau gerai žinomų įvykių patirtis rodo, kad net ir esant objektyviai ribotam priešraketinės gynybos sistemų naudingumui, miestų aglomeracijose išsibarsčiusios ginkluotosios pajėgos sugeba puikiai sugerti tokius smūgius, išlaikydamos stabilumą.

PS.

Japonijos gynybos ministerija pranešė, kad Kinija virš Taivano paleido keturias balistines raketas, kurios praskriejo virš salos ir nukrito į vandenyną. Anksčiau Japonija pranešė, kad raketų šaudymo metu Japonijos ekonominėje zonoje nukrito 5 kiniškos raketos. Pratimai sukėlė problemų dėl oro eismo ir laivybos Taivane. Kol kas vietinis. Ar jie bus sisteminiai, priklausys nuo to, kiek ilgai Kinija išlaikys aukštą karinės veiklos lygį aplink salą, o tai dėl susisiekimo susisiekimo sunkumų daro ekonominę žalą Taivanui.