S. Buškevičius. Mūšis dėl Chersono. Kada?

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/08/08/s-... 2022-08-12 21:56:00, skaitė 439, komentavo 11

S. Buškevičius. Mūšis dėl Chersono. Kada?

Kare, sporte yra toks posakis: „Geriausia gynyba yra puolimas“. Puolantysis turi iniciatyvą, todėl geriau valdo padėtį nei tik besiginantis.

Puolimas reikalauja gero pasiruošimo. Jis turi būti atliktas laiku ir svarbiausia puolimo sąlyga – netikėtumas. Netikėtumas – tai 95% sėkmės.

1996 m. čečėnų laisvės kovotojai, išlaisvindami sostinę Grozną, įrodė, kad netikėtumas ir greitis lėmė pergalę. Rusai absoliučiai netikėjo, jog čečėnai, kurių buvo žymiai mažiau ir daug blogiau ginkluoti nei rusai, išdrįs pulti. Tačiau netikėtumas ir nestandartinis mąstymas leido čečėnams ne tik atkovoti Grozną, bet ir priversti rusų okupantus kapituliuoti.

Lygiai taip pat 1939–1940 m. Žiemos kare veikdavo suomiai. Nors pradžioje suomiai turėjo prastesnę ginkluotę nei rusai, tačiau sugebėdavo atkovoti užimtas teritorijas.

Ukrainos vadovybė pasirinko kitą taktiką – iš anksto pranešti, kad puls rusus Chersono kryptimi ir jį išvaduos. Kad pradedama Chersono išlaisvinimo operacija, buvo oficialiai pranešta jau prieš kelis mėnesius.

Rusai į tai sureagavo rimtai ir dvigubai padidino savo rezervus šiame fronte. Taigi, mūšis dėl Chersono bus stiprus. Kas jį laimės, tas ir turės pranašumą visame šiame kare.

Tikėkimės, kad ir be ypač svarbaus pergalei pasiekti netikėtumo faktoriaus, ukrainiečiams pavyks atsiimti Chersoną.

Autorius yra politinės partijos „Jaunoji Lietuva“ pirmininkas