Turkija neklauso Vakarų ir toliau nederamai elgiasi Rusijos atžvilgiu

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/turkija-n... 2022-08-17 17:24:00, skaitė 283, komentavo 8

Turkija neklauso Vakarų ir toliau nederamai elgiasi Rusijos atžvilgiu

NATO narės Turkijos prezidentas nevengia spausti rankos Rusijos prezidentui – tai skandalas.

Turkijos eksportas į Rusiją per pastaruosius tris mėnesius išaugo 46 proc., todėl Vakarams tai kelia didelę nerimą.

Dienraštis „Financial Times“ rašo, kad Ankara leido savo bendrovėms užpildyti nišą, atsiradusią Vakarų įmonėms pasitraukus iš Rusijos rinkų.

Remiantis Prekybos ministerijos ir Turkijos statistikos instituto surinktais eksporto duomenimis, Turkijos eksportas į Rusiją gegužės-liepos mėn. sudarė 2,04 mlrd. dolerių, t. y. 642 mln. dolerių daugiau nei tais pačiais 2021 m. mėnesiais.

Tačiau per pastarąjį mėnesį eksporto į Rusiją vertė per metus padidėjo 75 % - nuo 417 mln. dolerių 2021 m. liepos mėn. iki 730 mln. dolerių.

Tačiau, pažymi „Financial Times“, net ir tokie skaičiai atrodo nedideli, palyginus su dideliu Turkijos energijos išteklių importu iš Rusijos.

ekspertai.eu_komentaras3-07.png

Toks Turkijos elgesys rodo, kad ji nenori būti pasaulio mažumos, tačiau teisių valstybių tarpe santykiuose su Rusija. Turkija renkasi būti su didžiąja pasaulio dalimi, tačiau neteisiųjų pusėje.

Toks Turkijos elgesys nepateisinamas, todėl teisingas vertybes propaguojantis pasaulis pirmiausia laukia griežto Lietuvos žodžio ir veikimo gairių Turkijos atžvilgiu.

Griežtos sankcijos Turkijai tampa neišvengiamos.

O kol demokratiniai Vakarai susitars dėl sankcijų Turkijai, Lietuva privalo pademonstruoti lyderystę ir tokias sankcijas paskelbti vienašališkai – taip suduodant stiprų ekonominį smūgį šiai Vakarų vertybių nesilaikančiai valstybei.

Turkija turi žinoti – kai baudžia Lietuva, skauda labai. Tą patvirtinti turkams tikrai gali Baltarusija, Kinija, Rusija.

Susiję:

Jei su Rusija elgsis ne taip kaip liepia demokratinis pasaulis, Turkijos lauks Vakarų sankcijos