"Oracle" buvo pradėtas kaip CŽV projektas, o dabar yra masinio stebėjimo mašina

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.extremetech.com/in... 2022-08-25 10:41:00, skaitė 347, komentavo 0

"Java" - tai kompiuterių programinės įrangos ir specifikacijų rinkinys, sukurtas Jameso Goslingo įmonėje "Sun Microsystems", kurią vėliau įsigijo korporacija "Oracle", ir skirtas taikomosios programinės įrangos kūrimo ir diegimo įvairių platformų kompiuterių aplinkoje sistemai sukurti. Java naudojama įvairiose kompiuterinėse platformose - nuo įterptųjų įrenginių ir mobiliųjų telefonų iki įmonių serverių ir superkompiuterių.

Svetainėje w3techs.com, kurioje stebimos tokių technologijų kaip "JavaScript" tendencijos, skelbiama, kad 2022 m. pradžioje neįtikėtinai daug - 97,9 % - svetainių naudoja "JavaScript".

"Oracle" susiduria su grupiniu ieškiniu dėl 5 mlrd. žmonių sekimo

Tikriausiai apie "Oracle" mažai galvojate, nes ši "Fortune 500" sąraše esanti bendrovė daugiausia dėmesio skiria įmonių paslaugoms ir debesų technologijoms. Tačiau tai nereiškia, kad "Oracle" niekada negalvoja apie jus. Remiantis nauju grupinio ieškinio ieškiniu, "Oracle" sukūrė mašininio mokymosi įrankį, skirtą jūsų asmeniškiausiems duomenims rinkti, tvarkyti ir parduoti. Ir tikėtina, kad tai yra jūsų duomenys, nes "Oracle" turi penkių milijardų žmonių, arba daugiau nei pusės pasaulio gyventojų, profilius. 

"Oracle" turi pirštų daugelyje sričių - nuo duomenų bazių valdymo iki "Java" kūrimo rinkinio, tačiau ji taip pat valdo "Duomenų prekyvietę", kurioje prekiauja "atvirais ir skaidriais auditorijos duomenimis". Naujajame ieškinyje teigiama, kad "Oracle" nėra skaidri ir pažeidė daugumos Žemės gyventojų privatumą. Kalifornijos šiaurinėje apygardoje pateiktame ieškinyje yra trys grupės atstovai, tarp jų - Airijos pilietinių laisvių tarybos (Irish Council for Civil Liberties, ICCL) vyresnysis bendradarbis daktaras Johnny Ryanas. "Oracle" pažeidė milijardų žmonių visame pasaulyje privatumą. Tai yra "Fortune 500" sąrašo bendrovė, vykdanti pavojingą misiją - sekti, kur eina ir ką veikia kiekvienas pasaulio žmogus", - sakė daktaras Ryanas. 

ICCL teigimu, "Oracle" pasinaudojo nesąmoningais interneto vartotojais ir sukaupė didžiulį duomenų archyvą, kuriame yra intymių detalių. "Vartotojų tapatybės grafike" esančiose milijardinėse asmens bylose yra tokių duomenų, kaip pajamos, interesai, elektroninis paštas, medicininė priežiūra, politinės pažiūros, buvimo vietos istorija ir net išsamios išlaidos internete bei sąskaitų aktyvumas. Pavyzdžiui, ICCL teigia, kad vienoje "Oracle" duomenų bazėje buvo įrašas apie vokietį, kuris naudodamasis iš anksto apmokėta debeto kortele statė 10 eurų už sporto varžybas. 

Pareiškime teigiama, kad "Oracle" sukūrė neskelbtinų duomenų, kurių kiti duomenų tarpininkai ir reklamuotojai sutiko nesekti, "įgaliotinius". Pavyzdžiui, prieš kelerius metus "Facebook" apsunkino tikslinių naudotojų nukreipimą pagal rasę tam tikrose reklamos kategorijose, tačiau "Oracle" "Identity Graph" padėjo reklamuotojams pasiekti tų pačių rezultatų. Ji tai darė negavusi jokio naudotojo sutikimo, ir net sveiko proto priemonių, tokių kaip trečiųjų šalių slapukų blokavimas, nepakanka, kad būtų sustabdytas sudėtingas "Oracle" duomenų rinkimas

Bendrovė "Oracle" yra įsikūrusi JAV ir pagal Kalifornijos vartotojų privatumo įstatymą (CCPA) yra užsiregistravusi kaip duomenų tarpininkė, tačiau šio įstatymo taikymo sritis yra siaura, o federaliniu lygmeniu nėra griežto vartotojų privatumo įstatymo. Todėl ieškinyje remiamasi privatumo įstatymų, įskaitant Federalinį elektroninių ryšių privatumo įstatymą, Kalifornijos valstijos konstituciją ir įvairius konkurencijos įstatymus, kratiniu. Neabejotina, kad ieškovams tai bus nelengva kova, kai "Oracle" turi samdomų advokatų armiją. "Oracle" kol kas nekomentavo šio bylinėjimosi.

Larry Ellisono "Oracle" prasidėjo kaip CŽV projektas

https://gizmodo.com/larry-ellisons-oracle-started-as-a-cia-project-1636592238

Vakar "Vox" kažkaip sugebėjo parašyti visą straipsnį apie "Oracle" ir jos įkūrėjo Larry Ellisono istoriją, nė karto nepaminėdama CŽV. Tai gana stulbinama, turint omenyje, kad "Oracle" pavadinimas kilo iš 1977 m. CŽV projekto kodinio pavadinimo. Ir kad CŽV buvo pirmasis "Oracle" klientas.

"Vox" tiesiog rašo, kad "Oracle" buvo įkurta "aštuntojo dešimtmečio pabaigoje" ir "parduoda programinės įrangos produktus, padedančius didelėms ir vidutinėms įmonėms valdyti savo veiklą". Visa tai tiesa! Tačiau toliau straipsnyje kažkodėl ignoruojamas faktas, kad "Oracle" visuomet buvo svarbus nacionalinio saugumo sektoriaus žaidėjas. Ir kad jos įkūrėjas nebūtų uždirbęs savo milijardų, jei nebūtų padėjęs kurti mūsų šiuolaikinės sekimo valstybės įrankių.

"Suprasdamas potencialią komercinės duomenų bazės produkto paklausą, [Ellisonas] 1977 m. įkūrė bendrovę, kuri tapo "Oracle", - rašo "Vox", akivaizdžiai praleisdamas visą istorijos dalį "nes CŽV norėjo reliacinės duomenų bazės".

Tai nereiškia, kad "Oracle" darbas su JAV vyriausybe būtinai turėtų būti smerkiamas. CŽV, kaip ir bet kuriai kitai didelei organizacijai, reikia duomenų bazių. Tačiau nepaminėti, kad "Oracle" nuo pat pradžių buvo priklausoma nuo vyriausybinių užsakymų, yra labai keista ir, atrodo, skatina pasakojimą, kad Ellisonas paprasčiausiai sukūrė produktą, kurio norėjo įmonės, o visa kita padarė privati įmonė.

Kasmet "Orakulas", dirbdamas su visų lygių vyriausybėmis ir įgyvendindamas įvairius projektus, iš kurių pastaruoju metu didžiausią atgarsį sukėlė Oregono sveikatos draudimo biržos katastrofa, pritraukia milijardus dolerių. Tačiau bendrovės filosofija, kaip turėtų veikti nacionalinio saugumo duomenų bazės, nustebintų žmogų, kuris apie jas skaitė tik "Vox".

Ellisonas visada labai tikėjo, kad federalinė vyriausybė turi turėti dideles nacionalines duomenų bazes. Ir jis galėjo daug viešiau apie tai kalbėti praėjus keliems mėnesiams po Rugsėjo 11-osios išpuolių. Tiesą sakant, Ellisonas teigė, kad mums reikia tik vienos didelės nacionalinės saugumo duomenų bazės, žinoma, su nacionalinėmis asmens tapatybės kortelėmis ir privaloma akies rainelės skenavimo sistema.

"Didžiausias žingsnis, kurį mes, amerikiečiai, galėtume žengti, kad apsunkintume gyvenimą teroristams, būtų užtikrinti, kad visa informacija iš daugybės vyriausybinių duomenų bazių būtų perkelta į vieną išsamią nacionalinio saugumo duomenų bazę", - 2002 m. sausio mėn. rašė Laris Elisonas laikraštyje "New York Times".

"Sukurti tokią duomenų bazę techniškai nesudėtinga. Tereikia nukopijuoti informaciją iš šimtų atskirų teisėsaugos duomenų bazių į vieną duomenų bazę. Nacionalinio saugumo duomenų bazę būtų galima sukurti per kelis mėnesius", - aiškino L. Ellisonas. "Nacionalinio saugumo duomenų bazė kartu su biometriniais duomenimis, nykščių, rankų atspaudais, akies rainelės skenavimu ar bet kuo kitu, kas geriausia, gali būti naudojama siekiant aptikti asmenis su suklastotomis tapatybėmis."

Ellisonas nenuilstamai dirbo, kad sukurtų šią visa matančią duomenų bazę, ir užsiminė, kad net nemokamai išdalijo didžiąją dalį tokiai infrastruktūrai reikalingų technologijų. Žinoma, iš vyriausybės jis imtų mokestį tik už papildomas paslaugas ir sistemų priežiūrą.

Kaip pasakoja Džefris Rosenas (Jeffrey Rosen) savo 2004 m. knygoje "Nuoga minia: Saugumo ir laisvės atgavimas nerimo amžiuje, po Rugsėjo 11-osios "Oracle" verslas ypač suklestėjo. Rosenas aiškina, kad 2003 m. federalinei vyriausybei teko net 23 proc. visų "Oracle" licencijavimo pajamų, t. y. maždaug 2,5 mlrd. dolerių.

Rosenas pasakoja apie susitikimus su "Oracle" darbuotojais, tarp kurių buvo ir Deividas Karnis (David Carney), buvęs trečiasis CŽV darbuotojas. D. Carney išėjo į pensiją po 32 metų darbo ir buvo pasamdytas į "Oracle" vadovauti Informacijos užtikrinimo centrui, įkurtam praėjus vos dviem mėnesiams po rugsėjo 11-osios išpuolių.

Iš Roseno knygos:

"Kaip tai pasakyti taip, kad neskambėtų beširdiškai?" [Carney] paklausė. "Tam tikra prasme rugsėjo 11-oji šiek tiek palengvino verslą. Iki Rugsėjo 11-osios reikėjo iš esmės iškelti grėsmę ir problemą." Carney sakė, kad vasarą prieš išpuolius viešojo ir privačiojo sektorių vadovai nesėdėjo ramiai, kol vyko instruktažas. Tada jo veidas nušvito. "Dabar jie to reikalauja!"

Galbūt jie neturėjo to daryti. Netgi darant prielaidą, kad geriausiu atveju "Oracle" nesudaro aktyvių sąlygų šnipinėjimui šalies viduje, dėl kurio amerikiečiai pagrįstai kyla į kovą po Snowdeno atskleidimo, atrodo, kad bendrovės nutekinti produktai vis tiek turėtų kelti susirūpinimą.

"Iš visų komercinių duomenų bazių "Oracle" yra mažiausiai saugi", - neseniai agentūrai "Reuters" sakė britų saugumo ekspertas Davidas Litchfieldas. Tai yra problema tiek nacionalinio saugumo, tiek vartotojų pasitikėjimo požiūriu. Nes šiandien "Oracle" duomenų bazėmis naudojasi visi.

Kaip "The Naked Crowd" išdidžiai pasakojo pats Ellisonas Rosenas, "Oracle" duomenų bazė naudojama iš esmės viskam sekti. Informacija apie jūsų bankus, jūsų sąskaitos likutį, santaupų likutį saugoma "Oracle" duomenų bazėje. Jūsų lėktuvo bilietų rezervacija saugoma "Oracle" duomenų bazėje. Kokias knygas pirkote "Amazon", saugoma "Oracle" duomenų bazėje. Jūsų profilis "Yahoo!" saugomas "Oracle" duomenų bazėje."

Manau, neturėčiau stebėtis, kad "Vox" nepabrėžė "Oracle" kilmės iš CŽV ar jos nesibaigiančių ryšių su visų lygių vyriausybėmis. Tačiau rašyti aiškinamąjį straipsnį apie "Oracle", neminint CŽV, Ellisono tikslų po rugsėjo 11-osios ar nacionalinio saugumo infrastruktūros, man atrodo tiesiog keista.