Jolanta Blažytė: Noužvalgos...

Autorius: Jolanta Blažytė Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-08-30 16:39:00, skaitė 282, komentavo 1

Jolanta Blažytė: Noužvalgos...

Šiandien sužinojau, kad kalbininkai jau liaudišku spėjusį tapti išsireiškimą „face-control“ siūlo pakeisti lietuvišku žodžiu.....„nuožvalga“.

Taigi keičiu.... Ir ta proga papasakosiu apie tai, kokie pasaulinės žiniasklaidos pranešimai, man beatostogaujant, mano atidžios „nuožvalgos“ dėka pateko į mano regėjimo lauką:

1. „Pasaulinės tiesos ministerijos“ misiją atliekantis transliuotojas CNN konstatuoja, kad pasaulis jau pavargsta nuo karinio konflikto Ukrainoje ir kad artėjanti niūri žiema stipriai išbandys ES vienybę. Cituoju:

„Ateinantys mėnesiai ES piliečiams bus patys sunkiausi nuo Ukrainos krizės pradžios. Dauguma žmonių pajus gyvenimo lygio sumažėjimą, o kai kuriems reikės daryti pasirinkimą tarp būsto šildymo ir maisto. Kadangi ES šalys jau priėmė pas save ir taip daug Ukrainos pabėgėlių, tai tų šalių lyderiams bus sunku pateisinti savo žmonėms išlaidas, skirtas tolimosios šalies (Ukrainos) naudai. Ekspertų teigimu, egzistuoja galimybė, kad ES lyderiai prieis prie išvados, kad geriausias konflikto sprendimas – derybos. Ypač tuo atveju, jei bus matyti, kad Ukraina atiduoda pozicijas Rusijai.

Egzistuoja rimti nuogąstavimai, kad pasaulis pavargsta nuo užsitęsusio konflikto. Ir jeigu vasarį buvo lengva prisijungti prie populiaraus antiputiniško judėjimo, tai dabar konfliktas atėjo į nuobodžią strateginę stadiją – mažiau kasdieninių postūmių ir praradimų, o taip pat mažiau ir piaro. Gera naujiena yra ta, kad Vakarų tiekiami ginklai padeda Ukrainai atsilaikyti, bloga naujiena ta, kad tie ginklai jau senka...

ES vargu ar atsisakys palaikyti Ukrainą, tačiau jos lyderiai gali pakeisti reikalavimus dėl siekiamo rezultato konfliktui užbaigti. „

2. Der Spiegel praneša, kad Vokietijos gynybos ministerija atmetė kai kurių politikų siūlymus didinti karinę paramą Ukrainai, kadangi Vokietijos armijos karinės ginkluotės atsargos jau pasiekė viršutinę ribą. Toliau silpninti Vokietijos ginkluotąsias pajėgas nebeįmanoma.

3.Leidiniui Foreign Afairs Čikagos universiteto politologijos profesorius J.J. Mearsheimer pasakoja, kad situacija Ukrainoje gali priartėti prie to, kad į konfliktą įsikiš JAV, o Rusija atsakys branduolinio ginklo panaudojimu. „Putinas atėjo į Ukrainą ne todėl, kad ją užkariauti, o todėl, kad neleisti jai virsti Vakarų atrama. Bideno administracija dabar pilna ryžto suniokoti visus ankstesnius Rusijos laimėjimus, todėl Rusija nė už ką negali sau leisti pralaimėti ir naudos visas įmanomas priemones.“

Apžvalgininkas taip pat pažymi, kad Ukrainos žmonės šventai tiki savo pergale, bet ... savo pergale taip pat šventai tiki ir Rusija. Todėl šis konfliktas gali atsidurti „kruviname akligatvyje“.

4. Pensilvanijos politologas D. Kovalik Press TV kanalui teigia, kad „ JAV bandys užtęsti konfliktą Ukrainoje tam, kad destabilizuoti regioną ir sužlugdyti sąjungininkų, tokių, kaip Vokietija ekonomiką. JAV neturi draugų, o turi tik vieną interesą, t.y. būti pasauline supervalstybe. Ir labai blogai, kad tokios šalys, kaip Ukraina ir Vokietija, kurias šiuo metu aukoja JAV, iki šiol to ir nesuprato.

(P.S. gera žinia yra ta, kad Press TV yra Irano valstybinis transliuotojas, todėl visus jo pranešimus galima nurašyti sąmokslo teorijoms).

5. The National Interest apžvalgininkas R. Marks teigia, kad „nesvarbu, kieno pergale baigsis konfliktas Ukrainoje, JAV vis tiek patirs strateginį pralaimėjimą. Maskva išplėtos glaudžius santykius su Kinija, Indija, Iranu, Saudo Arabija ir Persijos įlankos šalimis ir negrįžtamai nusisuks nuo JAV bei Europos demokratijų. Putinas sužais Kinijos korta taip, kaip kažkada ja sužaidė buvęs JAV Prezidentas R. Niksonas ir valstybės sekretorius H. Kisindžeris.“

6. Le Figaro apžvalgininkas teigia, kad žadėtasis totalus ekonominis ir finansinis karas prieš Rusiją rezultatų nedavė, o JAV visiškai neskuba padėti savo sąjungininkams, o tik siekia sustiprinti savo valiutą.

7. Leidinio Forbes kalbinti ekspertai ir verslininkai teigia, kad Europos „žalioji politika“ subyrėjo į šipulius, o pati Europa investuotojų akimis jau tampa „trečiąja šalimi“. Cituoju:

„Infliacija Europoje didesnė, nei besivystančiose rinkose, pavyzdžiui Meksikoje. Europos akcijų rinkos nuo metų pradžios nukrito 22 proc. Atsisakius rusiškų dujų, Europai dabar tenka deginti vis daugiau anglies tam, kad šviesos visiškai neužgestų. Negana to, Europa perka naftą iš Saudo Arabijos todėl, kad pati S. Arabija savo naftą pakeitė rusiška. Šiandien makrotreideriai iš Europos laukia dviejų galimų signalų: arba Ukrainoje bus pasiektas taikos susitarimas, arba Europa turės švelninti sankcijas netgi iki tokio lygio, kad rusiškoms prekėms „legaliai“ bus pakeičiamos etiketės ir tos prekės jau „legaliai“ pateks į Europą..“.

8. Koldūniniai influenceriai praneša, kad visi, kurie palaiko taikos susitarimus yra vatnikai. O tie, kurie „ne vatnikai“ privalo vėl „mestis“ ant vieno ar kelių dronų.

9. Leidinio „Kalabybiškių žinios“ apžvalgininkai teigia, kad visi, kurie nenori skaityti leidinio „Kalabybiškių žinios“ yra Kremliaus agentai. Žodžiu, kas kuo norim tas tuo ir tikim. Ir kas ką norim, tas tą ir skaitom. Taip sakant, pagal savo „nuožvalgas“.