R. Šarknickas. Aukštos studijų ir nuomos kainos studentams – beprotybė

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/08/31/r-... 2022-09-01 17:20:00, skaitė 289, komentavo 7

R. Šarknickas. Aukštos studijų ir nuomos kainos studentams – beprotybė

Baigiantis vasarai sulaukdavau ne vieno skambučio iš alytiškių dėl brangaus aukštojo mokslo Lietuvoje.

Lietuvoje vis dar tenka matyti skirtingas pažeidžiamas socialines grupes: jos tvarkingos, vienur skurdo nėra, kitur – deja. Vieni paėmę paskolas moka už daugiabučių renovacijas, kiti nerenovuoja, nes taupo vaikų studijoms, įvairiems išaugusiems mokesčiams ir pan.

Studijų kainos Lietuvoje:

Studijuoti ekonomiką KTU kainuoja 2704 eurus per metus.

Medicinos studijos stojantiems kainuoja 5135 Eur metams, aukštesniuose kursuose – 6572 Eur (LSMU).

Šeimos turi veržtis diržus arba palydėti savo vaikus į oro uostus, kur valstybės padeda. Dar viena galimybė – imti paskolas, bet tai dabar būtų labai rizikinga tvarkingai gyvenančioms šeimoms. Prasidėjo diržų veržimosi politika.

Švietimo ministrė labai džiaugiasi, kad klasės bus perpildytos. Štai Vilniuje vienoje klasėje mokysis daugiau nei 44 penktokai. Viliuosi, kad bus padėjėjų, bet apie tai negirdėjau.

Grįžtant prie studentų, noriu pasakyti, tik viena, gaila, kad mokomas mokslas išveja ne vieną talentingą lietuvį svetur. Smagu, kai grįžta, bet jų maža dalis.

Maža to, šalia studijų kainų reikėtų pridėti ir aukštas būsto nuomos kainas. Dažnam iš kito miesto atvykusiam studentui tenka dairytis nuomos rinkoje. Būsto kainos šiuo metu – kosminėse aukštumose. Tai – dar viena priežastis kelti sparnus iš Lietuvos. Aukštos studijų ir nuomos kainos yra beprotybė. 

Žinoma, dėl mokamo mokslo išsigelbėjo tik tos šeimos, kurios mokėjo draudimą ar kaupė lėšas banke ir pan. Bet tai nesprendžia visos valstybės problemos. Tiesa, gabiems studentams yra padidinta stipendija. Tai šaunu, tačiau norint užlopyti specialistų trūkumą reikia padėti ir tiems, kurių Lietuvai reikia jau dabar.

Trūkstamų darbuotojų sąrašas skelbiamas čia.

Atsisukę į kaimynines valstybes galime matyti, kaip yra laikinai mažinamas PVM sunkiuoju – būsimuoju laiku studijoms, maistui, šildymui ir kt., nes specialistų ateityje trūks – tai akivaizdu.