Oršos mūšis — mitai ir tiesa

Autorius: Spartakas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-09-09 19:30:00, skaitė 390, komentavo 17

Oršos mūšis — mitai ir tiesa

Kiekvieną rugsėjo 8 d. landzbergistai, „nacionalistai“, dvaro propogandistai ir šiaip visokie ekstremistai ir bepročiai pradeda pasakoti apie Oršos mūšį.

Litukrijos ir zmagarų propaganda šiai datai skiria daug dėmesio, nes būtent čia valstybės vienybės skaldymas yra „amžino“ baltarusių ir rusų priešiškumo įrodymas. Pabandysiu išsklaidyti šiuos gandus, melus ir mitus:

Mitas Nr. 1: Baltarusiai kovojo už LDK su Maskvos kunigaikštystės rusais.

Tiesa: XVI a. nebuvo nei ukrainiečių, nei baltarusių tautybės. To meto valstiečiai savo tautybę identifikavo pagal religiją.

Mitas Nr. 2: Oršos mūšis buvo grandiozinis XVI amžiaus mūšis.

Tiesa: Oršos mūšis yra ne kas kita, kaip epizodas tuo metu vykusiame 1512–1522 m. Rusijos ir Žečpospolitos kare. Taktinė sėkmė neturėjo strateginės reikšmės. Pagrindinis tikslas buvo Smolensko sugrąžinimas, kuris įvykdytas nebuvo. 1521 m. Smolenskas galiausiai atiteko Maskvos kunigaikštystei.

3 mitas: Oršos mūšis buvo labai svarbus.

Tiesa: pralaimėdamas Lenkijos karalius tikėjosi europinės koalicijos pagalbos, todėl mūšio reikšmė buvo sąmoningai išpūsta. Na, kaip dabar Okrainoje, kur Kijevo chunta užverčia savo karių lavonais tai Chersoną, tai Charkovą. Ir tik su vieninteliu tikslu – įtikti Vakarų šeimininkams ir prašyti jų dar daugiau paramos.