Kinija planuoja tris misijas į Mėnulį

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.businessinsider.co... 2022-09-13 07:53:00, skaitė 200, komentavo 4

Kinija planuoja tris misijas į Mėnulį

Kinija planuoja tris misijas į Mėnulį po to, kai atrado naują Mėnulio mineralą, kuris ateityje gali būti energijos šaltinis

  • Kinija per ateinantį dešimtmetį pagal savo "Chang'e" Mėnulio programą ketina pradėti tris Mėnulio misijas.
  • Kinijos nacionalinė kosmoso administracija gavo leidimą vykdyti šias misijas po to, kai rado naują mineralą. 
  • Mėnulio mėginiuose rastas mineralas Changesite-(Y) ateityje galėtų būti energijos šaltinis.


Aptikusi naują Mėnulio mineralą, kuris ateityje galėtų būti energijos šaltinis, Kinija ketina surengti tris nepilotuojamas misijas į Mėnulį. Šeštadienį paskelbus, kad Pekino nacionalinė kosmoso administracija gavo leidimą per ateinančius 10 metų į Mėnulį paleisti tris orbitinius aparatus, Kinijos ir JAV kosminės lenktynės spartėja. Šią žinią pirmoji pranešė agentūra "Bloomberg". 

Tai įvyko kitą dieną po to, kai Kinija tapo trečiąja šalimi, atradusia naują Mėnulio mineralą, kurį pavadino Changesite-(Y), rašo Kinijos valstybės kontroliuojamas laikraštis "Global Times".  Kinijos misija "Chang'e-5" 2020 m. iš Mėnulio paėmė mėginių, o "Global Times" jį apibūdino kaip "fosfato mineralą stulpinio kristalo pavidalo", aptiktą Mėnulio uolienų dalelėse. Minerale yra helio-3, kuris ateityje galėtų būti energijos šaltinis.

Dėl šio atradimo JAV gali patirti didesnį spaudimą didinti pastangas po to, kai antrą kartą buvo atidėta jos Mėnulio misija "Artemis I". Mėnulio kasyba gali tapti kitu įtampos tarp šalių šaltiniu, nes NASA taip pat tiria Mėnulio pietinį ašigalį, kur Kinija kartu su Rusija planuoja statyti mokslinių tyrimų stotį.  Kinija pastaruoju metu paspartino savo pastangas kosmoso tyrimų srityje: pastatė kosminę stotį, surengė keletą misijų mėnulio mėginiams rinkti ir šių metų pradžioje į Marsą paleido roverį "Zhurong", kuris konkuruoja su NASA.