Aidas Gedvilas: Kai Vyriausybė pamiršta vardan ko jie dirba savo darbą ir iniciatyvos reikia imtis pačiam

Autorius: Aidas Gedvilas Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-09-22 01:04:00, skaitė 248, komentavo 0

Aidas Gedvilas: Kai Vyriausybė pamiršta vardan ko jie dirba savo darbą ir iniciatyvos reikia imtis pačiam

Tol, kol Ekonomikos ir inovacijų ministrė, Laisvės (arba „dviejų klausimų“) partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė svaičioja apie tai, kad situacija Lietuvos ekonomikoje yra neapibrėžta, o verslui neverta tikėtis paramos iš valstybės, nebent pasiimti dar vieną paskolą, kas iš esmės daugeliui verslų gali tapti tiesiog mirties atidėjimu, pats ėmiausi veiksmų ir kreipiausi į Lietuvos banką, Vyriausybę ir Lietuvos bankų asociaciją, ragindamas inicijuoti ir taikyti paskolų palūkanų moratoriumą energetinę krizę išgyvenantiems gyventojams ir Lietuvos verslui.

Akivaizdu, kad Vyriausybei trypčiojant vietoje ir negalint pažaboti kylančių energijos kainų, o taip pat atsižvelgiant į Europos centrinio banko nuolat didinamas EURIBOR palūkanų normas, tikslinga būtų sudaryti galimybę atidėti paskolų įmokų ir palūkanų mokėjimą – nuo pusmečio iki vienerių metų, kol situacija rinkoje stabilizuosis. Suprasčiau, jei bankams grėstų bankrotai, bet kol jų pelnai ir toliau kasdien siekia po milijoną Eurų, kas jau kas, o jie, sakyčiau, privalo SOLIDARIZUOTIS.

P.S. Štai Europos centrinis bankas rūpinasi savo gerove, kelia palūkanų normas. Lygiai taip pat ir mūsų Vyriausybė turi rūpintis savo piliečių ir jų verslo išlikimu. O jei neaišku, gal tegul pasiprašo į kokius nors kursus pas Europos centrinį banką – kaip rūpintis savais?..

Panašių priemonių buvo imtasi pandemijos metu, kai 2020 m. Lietuvos bankų asociacijai priklausančios finansų ir kredito įstaigos, siekdamos palengvinti klientų, susiduriančių su sunkumais dėl COVID-19, padėtį, pasirašė moratoriumus, kuriais įsipareigojo suteikti galimybę visiems privatiems klientams būsto paskolų įmokas atidėti iki vienerių metų, o lizingo ir vartojimo kreditų – iki pusmečio ir iki 6 mėnesių atidėti paskolų mokėjimus įmonėms (moratoriumas taikomas verslo paskoloms, kurių suma vienai įmonių grupei sudaro iki 5 mln. eurų). Moratoriumams pritarė Lietuvos bankas. Tokie veiksmai buvo taikomi ir 2021 m. žiemą.