Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 10 06 11:00

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/10/06/ru... 2022-10-07 13:28:00, skaitė 232, komentavo 3

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 10 06 11:00

Putinas susitikime su mokytojais pareiškė, kad Rusija „labai gerbia“ Ukrainos žmones, nepaisant „dabartinės situacijos“. Į žmogų panašus sutvėrimas pareiškė, jog viskas bus gerai ir padėtis „stabilizuosis“.

Be komentarų. Cinizmas vertas kartuvių.

Rusijos Valstybės Dūmos gynybos komiteto pirmininkas, generolas pulkininkas A. Kartapolovas pareiškė, kad Rusijos gynybos ministerija turėtų nustoti meluoti apie karą Ukrainoje. Jis pastebėjo, jog karo nusikaltimų ir terorizmo ministerijos ataskaitos kasdien perrašomos beveik nekeičiant teksto. Todėl padėtis fronte „nesikeičia“. Generolas mano, kad meluodama Šoigu ministerija įgis žmonių nepasitikėjimą.

O ką tam Šoigu sakyt? Kad likę gyvi varguoliai skuta kiek įkabindami iš mūšio lauko kur akys veda? Pasitikėjimo Rusijoje Kremliumi niekada nebuvo, nes Kremlius visada melavo. Tai natūrali šalies būsena. Milijonai rusų yra susigyvenę su melu, kaip ir su neplautomis kojinėmis bei vodkos perdegėsiu. Jie – melo dalis. Tik šiuo metu Kremlius sukūrė situaciją, kai kiekvienam Rusijos piliečiui kažkaip reikia išgyventi ir gelbėtis. Nuo savų.

Teigiama, jog Putinas vardan pergalės Ukrainoje nepagailėtų ir pusės milijono ginkluotų varguolių – taip vadinamų karių – žūčių. Skaičiai logiški, turint omeny planus mesti į HIMARS naikinimo zoną milijoną Rusijos piliečių.

Kremlius suka uodegą, mėgindamas pateisinti pralaimėjimą fronte.

Putinui burna dirbantis Peskovas pareiškė, kad pasitraukimas iš užgrobtų Ukrainos teritorijų neprieštarauja aneksijai. Esą, net ir po atsitraukimo, Maskva tęs planus aneksuoti keturis Ukrainos regionus. „Jie amžinai bus su Rusija ir bus grąžinti“, – žurnalistams niekaip nepavargstantis sekti pasakas kalbėjo D. Peskovas.

Mes, savo ruožtu, nepavargsime kartoti, jog net ir išmušti iš Ukrainos, patys savaime driskiai nenusiramins. Rusija sieks revanšo, jį planuos ir bandys atsigriebti už pažeminimą vėl ir vėl siųsdama ordas į Ukrainą bei ruošis pulti mus.

Tą mordoras darys su Putleriu ar be jo. Todėl dabar, o ne vėliau, kitąmet ar kažkada, gyvybiškai svarbu likviduoti ir demontuoti nusikalstamą Kremliaus režimą, išvaikyti visas FSB, GRU, SVR, atimti branduolinius ginklus ir kitus pavojingus žaislus, išmušti hidrai iš burnos dantis – apriboti kariuomenės kontingentą ir galiausiai perverti jos širdį nuteisiant visus atsakingus už karo nusikaltimus. Ir ne tik Ukrainoje ar kitose šalyse, bet toje pačioje Rusijoje taip pat.

Putinas, nepaisydamas milžiniškų pastarųjų dienų nuostolių mūšio lauke, vakar oficialiai įformino keturių Ukrainos regionų aneksiją. Putinas taip pat pasirašė dekretą dėl Zaporožės atominės elektrinės „konfiskavimo“.

Kremliaus diktatorius turi polinkį visus savo nusikalstamus veiksmus įforminti popieriuje. Ta proga Tarptautinės atominės energijos agentūros atstovai skubiai vyks į Kijevą, kad nustatytų apie Zaporožės AE apsaugos zoną.

Jei ir vėl lyg ką tik nuo podiumo nužengę atvykę vyrai ir moterys bandys tą padaryti selfindamiesi ir reikšdami susirūpinimą, Europą nuo galimos branduolinės katastrofos gelbėti teks patiems ukrainiečiams. Nieko naujo.

Auga dėmesys Rusijos branduoliniam potencialui. Teigiama, jog 5 iš 12 branduolinių ginklų saugyklų yra tiesiogiai už Maskvos arba pasienio su Ukraina regionuose. Kitos septynios yra prie Uralo arba Tolimuosiuose Rytuose. Vakarų analitikų vertinimu, 1 500 iš 6 000 branduolinių galvučių eksploatavimo laikas jau seniai pasibaigęs, todėl jas reiktų utilizuoti. Esą, teoriškai „Iskander“ raketų paleidimo įrenginys galėtų veikti kaip branduolinio ginklo nešėjas, tačiau rusai tokias raketas nori naudoti ne branduoliniam smūgiui, o civilinių objektų naikinimui.

Praėjusių metų pabaigoje rusai turėjo 336 tarpžemynines balistines branduolines raketas. Tačiau didžiajai šio arsenalo daliai baigėsi galiojimo laikas.

Teigiama, jog Kremlius neturi kuo apginti Maskvos nuo galimo atsakomojo branduolinio smūgio. Esą Maskvos priešraketinės gynybos sistemos pagrindą sudaro 68 bunkerių paleidimo įrenginiai, skirti 53T6 tipo „antiraketoms“. Šių priešraketinių sistemų tarnavimo laikas baigėsi 2010-ųjų pradžioje.

Putino augintinis R. Kadyrovas pats pasiskelbė, kad Putinas jam suteikė generolo pulkininko laipsnį. Sveikinam. Pats laikas Ramzaną skirti Rusijos genštabo viršininku.

ES diplomatijos vadovas Ž. Borelis pareiškė, kad Ukrainos saugumas neatsiejamas nuo Europos saugumo ir pabrėžė, kad ES parama Ukrainai nėra vien tik dosnumas. ES vadovai ne asmeniniu kailiu, o šeštu pojūčiu ima suvokti, kad jei ne Ukraina, driskiai šiuo metu ko gero prievartautų senutę Europą.

Europos Komisijos pirmininkė U. fon Der Lejen teigia, jog ES šiuo metu turėtų reguliuoti dujų kainą ir už dujas nemokėti bet kiek.

Pranešama apie pirmąją masinę kapavietę Lymane, kur rasta 50 civilių gyventojų kūnų. Pasaulio laukia protu nesuvokiamas rusiškųjų barbarų „palikimas“ Mariupolyje.

Operacinis lygmuo

Rusai Chersono ir Lugansko srityse patiria didžiulių technikos ir gyvosios jėgos nuostolių.

Chersono srityje, okupanto bandymas evakuoti sužeistuosius bei techniką per Dnepro upę tiksliais ukrainiečių gynėjų smūgiais buvo sužlugdytas, priešas patyrė siaubingų nuostolių.

Okupuotoje Lugansko srities teritorijoje medicinos įstaigose nėra vietų sužeistiesiems.

Tuo tarpu Ukrainos pajėgos žvalgo silpnąsias Rusijos gynybos vietas ir naikina okupantų tiekimo kelius. V. Zelenskio teigimu, Ukrainos kariai „sparčiai ir galingai juda į pietus“, ir per šią savaitę jau išlaisvintos dešimtys gyvenviečių. Ukrainos artilerijos daliniai trukdo Rusijos bandymams perkelti į priešakines pozicijas papildomą amuniciją ir mobilizuotus vargetas.

JAV pataria Ukrainai išlaisvinti pietinius regionus, įskaitant Chersoną, prieš prasidedant šaltiems orams. JAV kariškių vertinimais, galimybė atsiimti Chersoną gali atsirasti lapkričio viduryje.

Mūsų šaltinių duomenimis, rusų armijos gretose tvyro visiška panika ir nepasitikėjimas savo karine vadovybe. Rusai masiškai bėga iš fronto linijos, palikę ginklus ir sunkiąją techniką.

Taktinis lygmuo

Odesoje naktį ir rytą „dirbo“ priešlėktuvinė gynyba, vykstant bepiločių orlaivių „Shahed“ atakai.

Rusijos okupantai raketomis smogė į Zaporožės infrastruktūrą ir gyvenamuosius pastatus. Viena moteris žuvo, kita mirė greitosios pagalbos automobilyje.

Okupantai naktį apšaudė Dnepro sritį. Iš salvinių raketų paleidimo sistemų ir sunkiosios artilerijos apšaudytas Nikopolio regionas. Aukų išvengta.

V. Zelenskis patvirtino apie Chersono srities gyvenviečių Novovoskresensko, Novogrigorevkos ir Petropavlovkos išvadavimą.

Rusijos armijos daliniai stengiasi išlaikyti laikinai okupuotas teritorijas, nesėkmingai stengdamiesi sutrikdyti Ukrainos kariuomenės judėjimą. Rusai neatsisako ketinimų atakuoti Bachmuto ir Avdijevkos kryptimis, pergrupuoja karinius dalinius.

Praėjusią parą okupantai surengė 5 raketinius ir 8 oro smūgius, atliko daugiau kaip 65 apšaudymus iš salvinių raketų sistemų. Nuo priešo smūgių nukentėjo objektai ir civiliai gyventojai daugiau kaip trisdešimtyje gyvenviečių.

Iš išvaduotų teritorijų kartu su okupantais traukiasi ir vietos kolaborantai. Turimais duomenimis, iš Svatovo gyvenvietės į Novopskovą Lugansko srityje užfiksuotas trijų okupantus rėmusiųjų veikėjų autobusų judėjimas.

Preliminariais duomenimis kai kurių privačių jėgos struktūrų atstovai iš Chersono evakuojasi į Krymo pusiasalį.

Kai kuriose Lugansko srities gyvenvietėse, ieškant partizanų, įvesta komendanto valanda, sustiprintos filtravimo priemonės.

Ukrainos karo aviacija sudavė priešui daugiau kaip penkiolika smūgių. Pataikyta į dvylika ginklų ir karinės įrangos sutelkimo vietų, keturis priešlėktuvinių raketų kompleksus. Numušti devyni bepiločiai orlaiviai.

Ukrainos raketinės pajėgos ir artilerija per pastarąją parą smogė dviem okupantų kontrolės punktams, keturiolikai gyvosios jėgos, ginklų ir karinės technikos židinių, šaudmenų sandėliui ir dar aštuoniems svarbiems objektams.

Ukrainiečių artilerija smogė į Chersono centre esantį viešbutį „Ninel“, kuriame buvo įsikūrę rusų armijos ir FSB karininkai. Viešbutis okupantų elitui patiko dėl jame buvusio baseino. Smagaus plūduriavimo.

Komentaras

Manoma, jog dėl „Opec+“, kuriai priklauso Saudo Arabija ir Rusija, sprendimo sumažinti naftos gavybą, degalų kainos vėl gali šoktelėti. Grupė teigia norinti stabilizuoti kainas, tačiau vien tikimybė, kad šalys planuoja išgauti mažiau naftos, padidino jos kainas – „Brent” rūšies naftos barelio kaina šoktelėjo 2 % ir viršijo 93 JAV dolerius už barelį.

JAV prezidentas Džo Baidenas „nusivylė šiuo trumparegišku sprendimu“. JAV pažadėjo ir toliau „prireikus“ išleisti naftą iš nacionalinių rezervų ir ieškoti būdų, kaip sumažinti kuro kainas degalinėse.

Šis žingsnis gali sužlugdyti JAV pastangas nustatyti viršutinę naftos iš Rusijos kainos ribą kaip būdą apriboti į šalį (Rusiją) įplaukiančius karui naudojamus resursus. Tai gali sužlugdyti infliacijos suvaldymo prognozes ir dar labiau padidinti kainas visuose ekonomikos sektoriuose.

Šis susitarimas dėl naftos išgavimo mažinimo įvyko sutarus Rusijai ir Saudo Arabijai. Teigiama, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir faktinis Saudo Arabijos valdovas Mohamedas bin Salmanas turi daugiau bendrų tikslų nei nesutarimų.

Mohhamedą ir Putiną vienija ne tik bendri ekonominiai interesai, bet ir asmeniniai užmojai, siekiant tapti didžiausią įtaką pasaulyje turinčių šalių valdovais.

ES, JAV ir JK stengiasi kovoti su Rusijos diktatoriumi, o princas Mohammedas stiprina ryšius su juo. Abi šalys siekia pakelti naftos kainas mažindamos pasaulinę pasiūlą 1-2 mln. barelių per dieną.

Mieguistam Džo šią vasarą nepavyko įtikinti Mohamedo bin Salmano didinti naftos gavybą, todėl dabar JAV gali traktuoti Saudo Arabiją kaip Kremliaus partnerę, siekiančią padėti Putinui finansuoti karą Ukrainoje.

JAV savo pozicijas Artimuosiuose Rytuose prarado po to, kai 2019-ųjų rugsėjį nenustatytos šalies dronais buvo atakuotos didžiausios Saudo Arabijos naftos perdirbimo įmonės. Į pagalbą arabams atskubėjo Putinas nedelsiant pasiūlydamas įsigyti S-300 „Favorit“ arba S-400 „Triumf“ priešlėktuvinių raketų sistemų ir kitą pagalbą, kad apsaugotų Saudo Arabiją nuo naujų oro atakų. Kas gali paneigti, kad…

Visuomet turėkim galvoje, kad kiekvienas Vakarų sprendimų priėmėjų „steiko su raudonu vynu“ nirvanos vakaras, „nematant“ Kremliaus neršimo strateginiuose geopolitiniuose sektoriuose, reiškia pramiegotą momentą ir atvertą langą veikti Rusijai. Kitaip tariant – ten, iš kur išėjo amerikiečio batas, įlervojo purvinas ruso kaliošas.

Video: teisingas ginkluotų rusų varguolių pasirinkimas.

 

Posted by Aurimas Navys on Thursday, October 6, 2022

Dėkojame mūsų skaitytojams ir sekėjams bei rėmėjams. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų).

Atskirai sakome ačiū: UAB „RCS LT“, Silvijai T. ir Lietuvos aludarių gildijai. 2022 10 01 – 12 31 kasdienės apžvalgos yra projekto „Aštuonkojis“ dalis. Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624