Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 10 07 15:30

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/10/08/ru... 2022-10-08 20:51:00, skaitė 235, komentavo 6

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 10 07 15:30

Politinis strateginis lygmuo

Buvęs Rusijos prezidentas Medvedevas supyko dėl Zelenskio pareiškimo apie „branduolinį smūgį“ Rusijai. Iškraipytą Ukrainos prezidento pareiškimą pasigavo Peskovas su Zacharova ir išplatino kaip tariamą Ukrainos prezidento raginimą smogti Rusijai „prevencinį branduolinį smūgį“. Iškreipto pranešimo variacijos jau pasklido po pasaulį.

Iš tiesų, Zelenskis kalbėdamas Australijos parlamentui sakė: „Ką turėtų daryti NATO? Pašalinti galimybę Rusijai panaudoti branduolinius ginklus.

Tačiau svarbu, kad vėl kreipiuosi į tarptautinę bendruomenę, kaip ir prieš vasario 24 d.: prevenciniai smūgiai, kad jie žinotų, kas jiems nutiks, jei juos panaudos. O ne atvirkščiai – laukti, kol Rusija pradės branduolinius smūgius, kad galėtų pasakyti: „O, jūs tokie, na, čia, saugokite tai nuo mūsų!“

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis taip pat teigia, jog panaudojęs branduolinį ginklą, Putinas negalės išsaugoti savo gyvybės: pasaulis neatleis tokio dalyko nei Putinui, nei Rusijai.

Ukrainos prezidentas visiškai teisus. Žongliruodamas pasaulio likimu, Putleris gali mėginti sužaisti „rusišką ruletę“ – šausiu ir galbūt liksiu gyvas. Tai reiškia – paleisiu atominį šūvį, o Vakarai ant kelių prašys pasigailėjimo, kad jų nesunaikinčiau.

Tai labai svarbus momentas, kadangi Kremliaus ir Vakarų matricos nesutampa. Vakarai nemąsto rusiškai, o rusai negalvoja vakarietiškai. Bailys Putinas galvoja, jog laimės dvikovą ringe, duodamas pirmas į snukį.

Jis nesupranta, jog Vakarai dar labiau bijo prarasti savo gyvybes, ramybę, nekalbant apie gerbūvį. Kai tam iškils realus pavojus, Putinas nespės užsimot, kai gulės savo šlapimo baloje.

Prašom atleisti mūsų skaitytojų, tačiau privalom nusileisti į padugnės mąstymo lygmenį, kad suprastumėt jo veiksmų logiką.

Mes turime suvokti ir tai, jog Putinui nesvarbu, kad mes manome, jog jis silpnas, o Rusijos armija demoralizuota, beviltiškų vargetų gauja. Putleris greičiausiai mano priešingai – stori, tingūs, persisotinę Vakarai bijos prarasti savo turtą, nekalbant apie gyvybę, todėl pasiduos be kovos.

Tai jausmas, kai ringe prieš tave nuo alaus išpampęs, prakaituotas, liulantis priešininkas, kurį gali išjungti vienu smūgiu. Taip, tai subjektyvu. Tačiau Putinas vadovaujasi būtent tokia, visiškai subjektyvia nuomone ir iškreiptu realybės suvokimu.

Todėl iki išėjimo į branduolinį ringą, jam būtina ne tik pasakyti, jog „būsi gėdingai išjungtas pirmą sekundę viso pasaulio akivaizdoje“, bet parodyti raumenis, o galbūt ir prevenciškai vožti žarstekliu per srėbtuvę.

V. Zelenskis pareiškė, jog Ukraina, tapusi Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos nare, galės sustiprinti NATO Europos rytuose: „Manau, kad be Ukrainos NATO aljansas nėra toks stiprus, ypač Europos žemyne. Mes matome, kas yra mūsų kaimynai, kokie yra mūsų kaimynai, kokie yra pavojai. Manau, kad tai labai svarbu stiprinant Europos rytus“.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Maskva „visiškai pasiryžusi“ išvengti branduolinio karo. Rusija yra „visiškai įsipareigojusi“ laikytis principo niekada neleisti kilti branduoliniam karui, teigia Zacharova. Esą Rusijos pozicija šiuo klausimu nepasikeitė.

O tai kokia ta Rusijos pozicija, jei Putinas prieš kelias dienas perspėjo, kad „neblefuoja“ dėl savo pasirengimo „panaudoti branduolinius ginklus“ Rusijos teritoriniam vientisumui ginti, o Zacharova aiškina, jog Rusijos pozicija yra „branduolinio ginklo nepanaudoti“?

Lygiai tokia pat šizofrenija truko nuo 2021 metų lapkričio iki 2022-ųjų vasario 24 d. invazijos į Ukrainą. Kremlius ilgai minkė mūsų smegenis ir nervų sistemą „Rusija puls – nepuls“ dilemose ir baimėse, kol pagaliau Lavrovas pareiškė, kad Rusija tikrai nieko nepuls ir atitraukia karinius dalinius nuo Ukrainos sienos. Tik ta armija supainiojo kryptis, įžirgliojo į Ukrainą ir bandė patekti į Kijevą.

Rusija eskaluoja šią temą, siekdama mus prie branduolinės grėsmės pripratinti, kaip prie duotybės. Kad prarastume budrumą, o Vakarai vėl užmigtų ir atsibustų tik paskutinę akimirką arba po laiko. Tai labai pavojinga. Panikuoti jokiu būdu nereikia, bet ir atsipalaiduoti – tikrai nevalia.

TATENA vadovas Rafaelis Grosi pareiškė, kad JT branduolinės priežiūros institucija Zaporožės atominę elektrinę laiko Ukrainos objektu. „Tai klausimas, susijęs su tarptautine teise… mes norime, kad karas būtų nedelsiant nutrauktas, ir, žinoma, TATENA pozicija yra tokia, kad šis objektas yra Ukrainos objektas“, – žurnalistams Kijeve sakė M. Grosi.

Ponas Grosi – ne NŽT, ne kokio nors registrų centro atstovas ir ne advokatas Ukrainos nekilnojamojo turto klausimais. Būtų kur kas efektyviau, jei branduolinės energetikos specialistas kasdien garsiai trimituotų, kokios pasekmės lauktų Europos ir pasaulio, jei į orą išlėktų nors vienas Zaporožės AE reaktorius. O jei visi penki?

Europos Sąjunga įvedė naują sankcijų paketą Rusijai, išplėsdama importo ir eksporto draudimus ir įtraukdama naujus asmenis į juodąjį sąrašą. Priemonės įsigaliojo vakar, atsakant į Rusijos „tolesnę agresiją prieš Ukrainą“.

Į ES juodąjį sąrašą buvo įtraukta trisdešimt asmenų ir septyni juridiniai subjektai, įskaitant dainininkus Juliją Čičeriną ir Nikolajų Rastorgujevą, be kita ko, laikomus karo „propagandos“ kūrėjais. Į sąrašą taip pat įtraukti Rusijos rinkimų komisijos nariai ir vadovas, įgalioti Rusijos pareigūnai Chersone, Zaporožėje, Luganske, Donecke, Rusijos gynybos pareigūnai ir su gynyba susijusios bendrovės.

Aštuntas paketas – tarsi pop atlikėjo pasirodymas Palangos vasaros estradoje. Daug skambių antraščių, fotografijų, o efektas – nulinis. Visi tokie „paketai“ bus niekiniai, kol Putinas ir jo gaujos atstovai, kaip lygūs su lygiais sėdės JT, G20 ir kitose tarptautinėse organizacijose.

Koks skirtumas, jei kažkokie kirkorovai ar gazmanovai negalės prisilakt alaus Oktoberfeste ir dainuot Vokietijos rusams, kai jų teroristinės šalies vladykos pasauliui diktuos naftos, dujų kainas ir grasins branduoliniu karu.

Dėl OPEC+ sprendimo sumažinti naftos tiekimo kvotas iki 2 mln. barelių per dieną, naftos kainos iki metų pabaigos greičiausiai pasieks 110 JAV dolerių už barelį, o iki 2023 m. pirmojo ketvirčio pabaigos – 115 JAV dolerių už barelį. Naftos kainos gali šoktelėti dar aukščiau, jei OPEC+ narių atsargos netikėtai sumažės. Pagrindiniai OPEC + žaidėjai šiuo metu Saudo Arabija ir Rusija.

Teigiama, jog naftos kainas galima sumažinti iki 25 dolerių už barelį, tačiau tik tuo atveju, jai sumažėtų pasaulinė naftos paklausa.

Vokiečiai taupyti moka. Jei vokietis važiuoja apsipirkti – tai savaitei ar dviems. Jei perka alaus – tai dėžę ar dvi. Mes – ne. Mums reikia visko vienu metu po truputį ir visose parduotuvėse. Žiū, o gal toj biedrionkoj bus dar geriau ir pigiau. Perkam po venzliuką, po du, po tris. Kasdien. Pusę dienos pragyvenam automobilyje, kamščiuose. Auginam svorį ir cholesterolį. O gal pamėginkim kitaip – vokiškai?

Ne – tai ne. Mes tik pajuokavom.

Operacinis lygmuo

Ukrainos kariuomenė susigrąžino dar daugiau teritorijos Charkovo srities šiaurės rytuose. Per pastarąsias dvi savaites, puldama okupacines Rusijos pajėgas Ukrainos kariuomenė pasistūmėjo į priekį maždaug 55 km, atsiėmė 93 gyvenvietes ir išlaisvino daugiau kaip 2 400 km².

Nuo spalio 1 d. Ukrainos ginkluotosios atkovojo 29 gyvenvietes Chersono srityje.

Remiantis turima informacija, Rusijos kariniai komisariatai aktyviausi nedidelėse gyvenvietėse atokiuose Rusijos regionuose. Šaukimas į kariuomenę vykdomas per reidus, kai beveik visi šaukiamojo amžiaus vyrai prievarta vežami į karinės registracijos ir šaukimo punktus.

Tuo tarpu Maskvoje mobilizacijos planas neįgyvendintas net perpus, t. y. pašaukta mažiau nei 0,2 proc. miesto gyventojų. Kremlius į karo mėsmalę kiša amžinai nuskurdusį, vyžotą baudžiauninką, kuris nei kam pasiskųs, nei pasipriešins.

Rusija vis aktyviau naudoja Baltarusiją kaip karo placdarmą. Į Donecko ir Chersono sritis išvežta iki 30 vagonų karinės amunicijos. Nuo vasario 24 d. iš Baltarusijos teritorijos iš viso išsiųsti 26 ešelonai šaudmenų.

Taip pat pranešama, kad grupė Rusijos karininkų Baltarusijos sandėliuose, bazėse ir arsenaluose atrenka automobilių padangas, agregatus ir kitas atsargines dalis Rusijos kariuomenės šarvuotosioms transporto priemonėms, kurios toliau siunčiamos okupacinėms pajėgoms.

Baltarusija – Mordoro armijos „šrotas“.

Taktinis lygmuo

Pirmą kartą nuo rugpjūčio mėnesio okupantai smogė raketomis iš Baltarusijos. Teigiama, kad smūgiuota Chmelnyckio regionui raketomis X-22. Viena raketa nukrito netoli infrastruktūros objekto, kita – laukuose.

Varguoliai ir toliau iš paskutiniųjų ginasi ir mėgina rengti kažką panašaus į puolimą Bachmuto ir Avdijevkos kryptimis.

Ukrainiečių pozicijos apšaudomos palei visą sąlyčio liniją.

Praėjusią parą okupantai paleido 8 raketas, daugiau kaip 70 sviedinių ir sudavė 15 oro smūgių į Ukrainos teritoriją. Paleistos trys sparnuotosios priešininko X-22 raketos nepasiekė tikslo.

Nuo priešo ugnies nukentėjo daugiau kaip 25-ių gyvenviečių objektai ir civiliai gyventojai.

Turimais duomenimis, į laikinai okupuotą Donecko srities teritorijoją atvyko pastiprinimas – naujai paskirti karininkai iš Rusijos teisėsaugos pareigūnų tarpo.

Rusijos kariuomenės vadovybė išleido įsakymą iš visų atvykstančių mobilizuotųjų atimti mobiliuosius telefonus, kad po socialinius tinklus nebesklistų vaizdai ir skundai dėl tualetų, maisto, drabužių, šalmų, liemenių, vandens, palapinių ir kitokio kariui būtino inventoriaus.

Ukrainos pietų kariuomenės vadovybė praneša, jog šalies pietuose iš Rusijos okupantų atkovota teritorija, kurioje beveik 30 miestų ir kaimų.

Ukrainos karo aviacija praėjusią parą sudavė priešui 23 smūgius. Pataikyta vienam atramos punktui, 15 ginklų ir karinės technikos sukaupimo vietų, 7 priešlėktuvinių raketų kompleksams.

Ukrainos priešlėktuvinės gynybos daliniai numušė daugiau kaip 20 priešo bepiločių: 5 „Orlan-10“, 15 „Shahed-136“ ir 1 „Mohajer-6“.

Raketiniai ukrainiečių daliniai ir artilerija per pastarąją parą smogė 5 gyvosios jėgos bei karinės įrangos sutelkimo vietoms, 5 priešlėktuvinės gynybos pozicijoms, 2 artilerijos transporto priemonėms, šaudmenų sandėliui.

Komentaras

Spalio 7-oji vadinama viena juodžiausių dienų Rusijos istorijoje. Maskvos centre, daugiabučio lifte, buvo nužudyta specialioji „Novaja Gazeta“ korespondentė Ana Politkovskaja.

Politkovskaja rašė apie Rusijos karo nusikaltimus Čečėnijoje, tyrė korupciją Gynybos ministerijoje, „Nord-Ost“ įvykius. 2002 m. rudenį per įkaitų dramą Maskvos teatre „Nord-Ost“ ji buvo viena iš derybininkių, palaikiusių kontaktą su čečėnų kovotojais jų pačių prašymu.

Politkovskaja parašė knygą „Kelionė į pragarą. Čečėnijos dienoraštis“, kaupė informaciją apie neteisėtus Rusijos kareivių bei karinės žvalgybos GRU veiksmus prieš Čečėnijos piliečius, publikavo straipsnius apie karo nusikaltimus, siekė teisminio nusikaltėlių persekiojimo.

Žurnalistė buvo nužudyta 2006 m. spalio 7 d. per Putlerio gimtadienį, kai parvažiavusi iš parduotuvės, kilo liftu namo su pilnais krepšiais maisto gaminių. Įėjus į liftą, žudikas peršovė Politkovskajai krūtinę ir paleido kontrolinį šūvį į galvą.

Tai buvo Rusijos žurnalistikos sąžinės nužudymas, tiriamosios žurnalistikos mirtis.

Politkovskaja – ašaka ir daugeliui tiek dabartinių kremlinų, tiek prieš Putiną kovojančių tariamų opozicionierių, kurie vienaip ar kitaip dirbo Rusijos valdžios administracijos aparate tiek pirmojo, tiek antrojo Čečėnijos karo metu.

1952 Spalio 7 d. gimė KGB pulkininkas, visa savo sąmoningą gyvenimą paaukojęs KGB tikslams ir uždaviniams įgyvendinti: saugoti Sovietų Sąjungos valstybinę sieną, vykdyti totalinį gyventojų sekimą, vykdyti žvalgybą bei kontržvalgybą, kontroliuoti, persekioti ir neutralizuoti priešininkus, vykdyti represijas prieš sovietų sistemos priešininkus.

KGB Sralino laikais vykdė masines deportacijas ir gyventojų žudynes.

Putinas uoliai vykdo KGB iškeltus uždavinius ir šiandien.

Nuotrauka: Putino jubiliejaus proga raketomis smogta daugiabučiams Zaporožėje.

 

RUSIJOS IR BALTARUSIJOS INVAZIJA. SITUACIJOS APŽVALGA 2022 10 07 / 15:30

Politinis strateginis lygmuo

Buvęs Rusijos…

Posted by Aurimas Navys on Friday, October 7, 2022

Dėkojame mūsų skaitytojams ir sekėjams bei rėmėjams. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų).

Atskirai sakome ačiū: UAB „RCS LT“, Silvijai T. ir Lietuvos aludarių gildijai. 2022 10 01 – 12 31 kasdienės apžvalgos yra projekto „Aštuonkojis“ dalis. Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624