J. Vaiškūnas. Šį savaitgalį Kruvinojo Sangvinkų Mėnulio užtemimo nebus

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/10/08/j-... 2022-10-10 15:34:00, skaitė 248, komentavo 1

J. Vaiškūnas. Šį savaitgalį Kruvinojo Sangvinkų Mėnulio užtemimo nebus

Dėmesio! Mokslas: Savaitgalį nakties danguje laukia įspūdingas reginys – pirmasis šio rudens „kruvinasis mėnulis“.

„Pirmoji 2022 metų rudens „kruvinoji pilnatis“ arba „kruvinasis mėnulis“ šį savaitgalį nakties dangų nutvieks du vakarus iš eilės. Spalio mėnesio pilnatis pavadinta „Medžiotojo mėnuliu“ – rudens medžioklės sezono garbei. Ši pilnatis taip pat vadinama ir „Sangviniko mėnuliu“, „Mirštančios žolės mėnuliu“ ir „Kelionių mėnuliu“ ir kt. Jei mėnulio pasirodymo nesugadins debesuotas dangus, šį savaitgalį pilnatis bus ypatinga. Kaip praneša NASA, „kruvinoji pilnatis“ prasidės spalio 9 dieną, sekmadienį. Kas yra „kruvinasis mėnulis“? „Kruvinuoju mėnuliu“ vadinamas toks mėnulio užtemimo reiškinys, kuomet Mėnulis ir Saulė išsidėsto priešingose Žemės pusėse, todėl Saulės šviesa, apeidama Žemės atmosferą, nušviečia Mėnulį raudonai oranžine, rusva spalva. Toks reiškinys dar vadinams Mėnulio užtemimu“

– rašo vieno skaitomiausių Lietuvoje interneto naujienų portalo rašytojas.

Delfi.lt, Mokslas: Savaitgalį nakties danguje laukia įspūdingas reginys – pirmasis šio rudens „kruvinasis mėnulis“ | Alkas.lt ekrano nuotr.

Delfi.lt, Mokslas: Savaitgalį nakties danguje laukia įspūdingas reginys – pirmasis šio rudens „kruvinasis mėnulis“ | Alkas.lt ekrano nuotr.

Pliurpasklaida, gandasklaida užkniso negyvai. Atsiprašau už aštrų kalbėjimą, bet kantrybė jau trūko.

Pasirodo, kad šį, bobvasarišką, spalio mėnesio savaitgalį mūsų amą užgniauš nepaprastoji kruvinoji Mėnulio pilnatis, ir – dėmesio!!! – esą toks reiškinys „dar vadinamas Mėnulio užtemimu“ arba – Dievuliau, – „Sangviniko mėnuliu“!

Graudu ir juokinga, kai žinai, kad pranc. sanguine < lot. sanguineus – reiškia – kraujo spalvos, nes lotyniškai  – sanguis – kraujas.  Gėda to nesuprasti ypač rašant apie kruvinąjį(!) Mėnulį.

Tokias abrakadabras gimdo paviršutiniškumas, nenoras, negebėjimas, laiko neturėjimas gilintis į prasmes, į gilesnius supratimus.  O internetinio lesinėjimo (coy/paste) iš įvairių svetimų lesyklų ir informacinio atrajojimo galimybė daugina pliurpasklaidos bei gandasklaidos reiškinius. 

Nežinau kokius mokslus išėjo šios „sensacijos“ autorius, bet dar ne taip seniai ir pradinę mokyklą baigusieji žinodavo, kad Mėnulio pilnatis įvyksta kas mėnesį ir kad tokių mėnesių metuose yra 12.  O mėnesio vardu vadiname ir dangaus šviesulį ir pagal jo išvaizdos kaitą apibrėžtą laiką – atitinkantį apytikriai 1/12-ąją Saulės metų.

Mėnulio pilnačių per metus būna 12 arba 13, ir mūsų krašte jos vadinamos ne amerikoniškais, ne indėniškais, o lietuviškais mėnesių/mėnulių vardais: sausio mėnuo – sausio pilnatis, spalio mėnuo – spalio pilnatis ir tt.

Tad ir šį savaitgalį sulauksime ne kokios nors dakotų ar apačių, o lietuviškos – SPALIO PILNATIES.

Mes nesame nei senovės indėnai, nei amerikonai ir mūsų mėnesių/Mėnulių pavadinimai turi lietuviškus vardus, perteikiančius žinias apie mūsų kultūrą, mūsų gamtą ir mūsų krašto gamtinį laiką.

Taigi, spalio pilnatis – proga prisiminti kas yra spaliai, iš kur jie atsiranda ir kam jie buvo naudojami. Tai ir laikas pamąstyti apie Lietuvos linininkystės likimą, o gal net ir apie jai kryžių pastačiusių Lietuvos valdžios vyrų ir moterų vardus ir pavardes…

Kad žiniasklaidos priedermė Lietuvos skaitytojui pirmiausia priminti ne indėniškus, ne čiukčiškus, o savus lietuviškus Mėnesio vardus, jau esu rašęs ne kartą:

Mėnesių pavadinimais lietuvių kalba išsiskiria iš daugelio Europos kalbų, nes mes jų nesiskolinome iš lotynų kalbos, mes išlaikėme senuosius iš protėvių paveldėtus mėnesių vardus, susijusius su gamta: augmenija, paukščiais, gamtos reiškiniais ir žemės ūkio darbais. Sausis, vasaris, kovas, balandis, liepa, rugpjūtis, rugsėjis ir tt.

Etnografiniuose užrašuose galima rasti  ir kitokius gamtinius šių mėnesių pavadinimus ir įvairias jų atmainas. Pvz.: kovinis, pusis, pustis, pusčius, ragutis, mažasis ragutis, karvelinis, balandinis, mildvinis, sultekis, žiedų, biržėtas, biržis, jaunis, kirmėlių mėnuo, pūdymo, sėjinis, sėmenis, paukštlėkis, rudugis, šilinis, šilų, viržių, spalinis, vėlių, lapkristis, grodinis, grudis, siekis, seikis, kalėdis ir kt.

Senųjų visuomenių pasaulėžiūroje Mėnulis reiškėsi ne kaip dangaus kūnas, o kaip išraiškingas dangaus ženklas – dėl savo išvaizdos kaitos tapęs seniausiu laiko matu. Mėnulio kaitos matais matuoti metų laikai ir žymėtos bendruomenės gerbūviui svarbios dienos – laikas, kurio negalima praleisti, kurį būtina išnaudoti veiklai ir būtent tai, kuriai tuo metu palanki gamta, kad užsitikrintum gerbūvį, kad išliktum.

Prieš rašant sensacingus, skirtus užsidirbti iš interneto lankytojų smalsumo rašinius, reiktų pirmiausia išmokti skirti du dalykus: 1) Mėnulį kaip dangaus kūną nuo Mėnulio-mėnesio – laiko mato, išreiškiančio ir per to mėnesio pavadinimą perteikiančio to mėnesio metų laiko ypatybes; 2) suvokti skirtumą tarp dangaus kūnų bei jų fizinių savybių ir jiems visuomenės priskiriamų kultūrinių, mitologinių ar kitokių reikšmių.

Apie pliurpasklaidos/gandasklaidos mišrainės gamybos ypatybes

Panagrinėkime iš kokių gaminių „autorius“ šį kartą pagamino Jums „Kruvinojo Sangvininkų Mėnulio užtemimo“ mišrainę:

1. Nuoroda į mao.tfai.vu.lt – VU Teorinės fizikos ir astronomijos instituto Molėtų astronomijos observatorijos skelbiamą Saulės ir Mėnulio tekos laiko lenteles – pasitelkta pirmoji, kad viskas atrodytų rimtai ir moksliškai. Nors šias lenteles skelbiantys Lietuvos astronomai apie jokius kraujuojančius mėnulius nepraneša…

2. Toliau pateikiama nuoroda į www.forbes.com – amerikiečių leidybos ir žiniasklaidos bendrovę, leidžiančią vieną autoritetingiausių verslo leidinių pasaulyje – savaitinį „Forbes“ verslo žurnalą, kuris žinomas dėl įvairių sudaromų reitingų, įskaitant turtingiausių pasaulio žmonių ar didžiausių pasaulio įmonių sąrašus. Taigi tai – verslas. Nei astronomijos mokslo, nei indėniškos etninės kultūros žiniomis šisai žurnalas nekvepia.

Betgi internetinis „Forbes“ ir neknisa žmonių proto astronominiais reiškiniais nebuvėliais. Aprašęs eilinę spalio pilnatį, kuri kai kurių Amerikos indėnų genčių kalbose siejama su medžiokle, „Forbes“ rašinio autorius toliau rašo apie lapkričio mėnesį įvyksiantį Mėnulio užtemimą, kuriam ir taiko „kruvinojo Mėnulio“ sąvoką, nes, kaip žinia, užtemdamas Mėnulis visiškai neužtemsta, o tik parausta, mat mėlyni Saulės spinduliai išsisklaido Žemės atmosferoje, o raudoni spinduliai užlinksta ir pasiekia Mėnulį, dėl to jis ir pasidaro raudonų plytų spalvos.

3. Toliau remiamasi „The Independent“ – britų naujienų svetaine, kuri ir užraugė tešlą sensacijų ieškantiems tešlagalviams, mat parašiusi apie įvairius rudeniškus spalio mėnesio vardus, iš kurių išskiria ir jau antraštėje pasirenka pabrėžti Blood moon, patį rašinį iliustruoja „kruvinojo mėnulio“ nuotrauka, kurioje matome 2022 m. gegužės (ne spalio) visiško Mėnulio užtemimo vaizdą…

Šito paveikslėlio įkvėptas dangaus aprašymų „ekspertas“ skaitomiausiame Lietuvos internetiniame portale nueina dar toliau – eilinę spalio Mėnulio pilnatį paverčia raudonuoju užtemimu… copy/paste būdu pridėdamas dar ir esą šį reiškinį paaiškinantį paveiksliuką „Kruvinojo mėnulio efekto schema airandspace.si.edu“, iš oficialios JAV Nacionalinis oro ir kosmoso muziejus interneto svetainės, kurioje jis paskelbtas kaip 2014 metų gegužės 14-osios dienos visiško Mėnulio užtemimo reiškinį paaiškinantis brėžinys:

4. Nuoroda į lietuvišką orų portalą meteo.lt pateikiama, matyt tik tam kad būtų galima žinoti kokie bus orai, nes pats orų portalas išsaugo garbingą savo veidą apie jokius kraujuojančius ir užtemstančius Mėnulius neužsimindamas.

5. Viską užviršuoja nuoroda į NASA (JAV valstybinė agentūra, atsakinga už visas nekarines kosmoso tyrimų programas), atrodo labai rimtai ir tartum visiškai išplauna ir įteisina gandasklaidininko straipsnyje skelbiamą spalio sensaciją. Tačiau NASA tinklapio rašytojas nieko nerašo apie šių metų spalio pilnaties nepaprastumą, o tik teigia, esą spalio mėnesio vardai Blood moon arba Sanguine Moon būdingi algonkinų genties indėnams gali būti kilę iš šio mėnesio sąsajos su medžiokle, nes šį mėnesį įprasta vadinti medžiotojų arba medžioklės mėnuliu…

Kai taip kepamos naujienos, abejonių kelia ir kiti tokių leidinių rašiniai. Pavyzdžiui, prie skyrelio „Mokslas“ naujienos apie kraujuojantį Mėnulį buvo priglausta kita naujiena apie dangų: Moterys. Patarimai jam ir jai, kaip padaryti nepamirštamą erotinį masažą: partneris bus devintame danguje…

Mėnulis užtems ir paraus ne spalio 9, o lapkričio 8 d.

Taigi, šių metų spalio 9-osios Mėnulio pilnatis – bus eiline pilnatimi. Pramanytos Mėnulio pilnaties kraujavimo, nei juo labiau pranašaujamo Mėnulio užtemimo – nebus. Visi tokie pliurpasklaidos svaičiojimai skirti dėmesio pritraukimui ir proto knisimui yra turginės žiniasklaidos lygio reklaminis jaukas.

Artimiausias Mėnulio užtemimas ir tuo pačiu paraudimas, įvyks lapkričio 8 d. Tai bus visiškas Mėnulio užtemimas, tačiau Lietuvoje jo nematysime, nes jis prasidės ryte 10:02:15 val., kuomet Mėnuo bus jau nusileidęs.

Šį užtemimą matyti galės Azijos, Australijos, Šiaurės Amerikos ir kai kurių šiaurės ir rytų Europos bei didžiosios dalies Pietų Amerikos kraštu gyventojai. O Lietuvos piliečiai galės pasinaudoti išmaniaisiais įrankiais ir pasižiūrėti tiesioginę užtemimo transliaciją internete:

O šio bobų vasaros savaitgalio vakarais, jei tik bus giedras dangus, verta atitraukti akis nuo elektroninės pliurpasklaidos ekranų ir išėjus į gamtą po saulėlydžio nuo aukštesnio kalnelio pasigrožėti tekančiu įspūdingu Mėnulio pilnaties skrituliu.

***

Čia panagrinėjau tik pastarąjį vieno leidinio, vieną pliurpasklaidos/gandasklaidos atvejį. Tačiau tokiomis mišrainėmis maitinami visi elektroninės ir popierinės žiniasklaidos valgytojai jau daugel metų. Tebūnie šis atvejis, kaip mėgsta sakyti išprusę lietuviai, savotišku case study  – kukliu vieno atvejo tyrimu.