Valdas ANELAUSKAS: Stebime Vakarų dominavimo saulėlydį

Autorius: Valdas Anelauskas Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2022-10-13 16:09:00, skaitė 406, komentavo 7

Valdas ANELAUSKAS: Stebime Vakarų dominavimo saulėlydį

Dėl to, kad Amerika sparčiai žlunga dabar jau ima sutikti net ir dauguma tų, kurie anksčiau su manimi, kai tik tokias mintis išsakydavau, vis būdavo įnirtingai ginčydavosi, prieštaraudavo. Šiandien su tuo sutinka tiek jie, tiek žiniasklaida. Tinklalapis „today.yougov.com" neseniai paskelbė straipsnį, kuriame perspėja, kad pilietinis karas JAV gali prasidėti per artimiausius dešimt metų.

Beje, taip teigia ne tik JAV, bet ir Didžiosios Britanijos žiniasklaida. Neseniai vienas pagrindinių britų laikraščių „The Guardian" paskelbė straipsnį apie tai, kad amerikiečiai perka vis daugiau ginklų ir įsirenginėja požeminius bunkerius.

Straipsnis kvailokas, su pretenzijomis į humorą, o ir autorė, sprendžiant iš pavardės, toli gražu ne anglosaksiškos kilmės (Arwa Mahdawi - greičiausia iranietė), bet ji gyvena, kiek suprantu, Filadelfijoje, todėl mato ir supranta, kas čia dabar vyksta. O turint omenyje tai, kad „The Guardian" iš visų britų laikraščių yra labiausiai kairuoliškas, tas rodo, jog pilietinio karo JAV galimybe šiandien tiki jau ne vien tik buvusio prezidento Donaldo Trampo rėmėjai ar „sąmokslo teorijų" fanatai, bet ir esantys priešingoje „tvoros" pusėje.

Neseniai turėjau ilgą ir labai įdomų pokalbį su vienu žymiu JAV politologu, prestižinio universiteto profesoriumi. Daugiausia kalbėjome apie JAV ir likusių Vakarų ateitį. Profesorius pateikė kelis galimus scenarijus.

Vienas, bene pats švelniausias, yra toks, kad dėl visų pastarojo meto įvykių Europos Sąjunga galiausiai ims ir tiesiog taikiai subyrės. Dabartinės šalys-narės išsiskirstys vėl kas sau, valstybės atgaus anksčiau turėtą visišką suverenitetą, o įtaką pasaulyje galutinai praradusi Amerika ilgainiui taps viena iš daugelio, niekuo iš bendro būrio neišsiskiriančių šalių. Žodžiu, tokiu atveju pasaulis taptų daugiapoliu, ko Rusija, Kinija ir kitos (ne Vakarų) pasaulio valstybės būtent šiandien ir siekia.

Šiuo metu dėl įvairių veiksnių, įskaitant ir Rusijos agresiją prieš Ukrainą, visame pasaulyje vyksta įnirtinga kova, ką įžymusis politologas Samuelis Hantingtonas labai taikliai įvardino „civilizacijų susidūrimu" (clash of civilizations), kur „the West against the Rest" - Vakarai prieš likusį pasaulį. Neabejotina, kad esant šiandieninei situacijai, tas „the rest", arba likęs pasaulis, Vakarams turi atitinkamai atsakyti. Nenustebsiu, jeigu toliau taip klostantis situacijai netrukus viskas taps atvirkščiai ir bus „The Rest against the West" - visas likęs pasaulis prieš Vakarus.

Įvyks (ar gal jau net ir įvyko) ryškus pasaulio pasidalijimas į dvi priešiškas puses. Šito civilizacijų susidūrimo ir pasidalijimo pasekmės bus tokios, kad Vakarai, be jokios abejonės, ilgainiui (ar gal net ir labai greitai) galutinai praras savo anksčiau turėtas pozicijas. Kai taip nutiks, amerikietiškais „žaliukais popieriukais" bus galima nebent užpakalį pasišluostyti. Pasaulis (turiu omeny būtent ne Vakarus, o visą likusį pasaulį) po to, kai Vakaruose buvo įšaldytos, arba tiksliau, konfiskuotos visos čia Rusijos JAV doleriais laikytos atsargos, šios valiutos labai spėriai atsisako.

Daug pasako vien faktas, kad didžiausios pasaulio valstybės - Kinija, Indija, Rusija, Brazilija ir kitos - apsijungė į ekonominę sąjungą BRICS. Apsijungė būtent tam, kad vieningai pasipriešintų Vakarų hegemonijai ir diktatui. Belieka tikėtis, kad ši pasaulio poliarizacija visgi vyks taikiu būdu.

Kitas scenarijus, apie kurį kalbėjo mano pažįstamas profesorius, - jeigu ir Europą, ir Ameriką vienu metu staiga ištiktų ir ekonominis, ir politinis kolapsas. Šis procesas, tikėtina, jau nebebūtų taikus. Europos Sąjunga, suprantama, tada irgi subyrėtų.

Profesoriaus vertinimu, byrėjimą turėtų lydėti nemaži neramumai, bet iki pilietinių karų gal ir nebūtų prieita. Nors, turint omeny, kiek Europos šalyse dabar gyvena visokių juodaodžių ir musulmonų, visko gali būti. Jeigu taip nutiktų, Amerikoje tuomet tikrai kiltų pilietinis karas. Beje, daugelis čia tuo ne tik nebeabejoja, bet netgi yra įsitikinę, kad būtent taip ir nutiks. Prieš porą savaičių buvo paviešinti vienos sociologinės apklausos rezultatai. Remiantis jais, net 43 proc. amerikiečių mano, kad pilietinis karas JAV gali prasidėti per artimiausius dešimt metų.

Nenorėčiau tos dienos sulaukti! Tačiau labai tikėtina, kad būtent taip ir nutiks. Ir tai aiškėja kuo toliau, tuo labiau. Daugybė amerikiečių dabar baisiausiai piktinasi, pavyzdžiui, tuo, kad JAV valdžia skiria milijardus dolerių Ukrainai. Ypatingai po to, kada dėl koronaviruso ir su juo susijusių ribojimų tiek daug žmonių Amerikoje neteko darbo, o daugybė verslų - bankrutavo. Jų nuomone, pinigai šiandien turėtų būti naudojami padėti skurstantiems amerikiečiams, atstatant ekonomiką, kuriant darbo vietas, o ne tam, kad būtų ginkluojama kažkokia tolima Ukraina, kuri daugumai amerikiečių absoliučiai nerūpi. Trys ketvirtadaliai amerikiečių Ukrainos net žemėlapyje negali rasti. Liaudis čia, Amerikoje, jei viskas šitaip ir toliau tęsis, pavargs nuo to ir tuomet neabejotinai kils pilietinis karas.

Trečiasis, blogiausias iš visų trijų, scenarijus yra toks, kad kils pasaulinis karas. Galbūt net branduolinis. Tai, kad šiuo metu Amerika Ukrainoje kariauja su Rusija, yra tiesus kelias į tokį konfliktą. Bijau, kad jeigu Rusija bus visiškai užspausta į kampą, tuomet jos vadovai spjaus į viską ir panaudos branduolinį ginklą. Kas būtų tokiu atveju, manau, visi gerai supranta. Tada visiems - ir Amerikai, ir Europai, ir Lietuvai, ir pačiai Rusijai - būtų „finita la commedia".

Beje, mano asmenine nuomone, kalbėti šiandien apie Europą kaip apie kažkokius kolektyvinius Vakarus, yra tuščias laiko gaišimas. Vis daugiau ženklų rodo, kad dabartiniams Vakaras netrukus gali ateiti galas.

Mano giliu įsitikinimu, šiandien tėra tik dvi „tvoros" pusės - vakarinė ir rytinė. Ir kiekvienam iš mūsų, nori tu to ar ne, anksčiau ar vėliau reikės į vieną iš tų pusių „nušokti", nes jau pernelyg ilgai visi mes ant tos tvoros „sėdime". Taip kad tenka, tarsi ant svarstyklių, padėti prieš save abi puses ir žiūrėti, kuri pusė kurią nusveria...