D. Kuolys. Apie mūsų pilietinę klausą

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/10/17/d-... 2022-10-18 14:43:00, skaitė 305, komentavo 3

D. Kuolys. Apie mūsų pilietinę klausą

Šiomis dienomis per 50 Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto studentų dalyvavo projekte „Žvalgas savaitei“.

Pasak TSPMI direktorės, studentai „išklausė paskaitas ir, remdamiesi žvalgybos standartais, visą savaitę darbavosi siekdami surinkti medžiagą jiems paskirtomis temomis“.

Kitą savaitę jie „pristatys savo rekomendacijas iš įvairių LR institucijų ir Europos žvalgybos koledžo suformuotai komisijai“.

Iš TSPMI direktorės veidaknygės įrašo sužinome, kad tai bendras jos vadovaujamo instituto, VSD ir Europos žvalgybos kolegijos projektas. Pati direktorė „labai džiaugiasi šiuo inovatyviu projektu“ ir taria „didelį dėkui VSD Direktoriui Dariui Jauniškiui už ilgametį bendradarbiavimą“.

Galvoju: kodėl į šį inovatyvų projektą neįtraukus ir būsimų žurnalistų, mokytojų, medikų, filosofų? Ar tai nėra numatyta VU rektoriaus ir VSD direktoriaus neseniai pasirašytoje sutartyje?

Kodėl VSD direktoriui nepasiūlius VU profesorius pradžiuginusio projekto „Žvalgas savaitei“ ir Lietuvos kunigų seminarijoms? Kiek daug žvalgybinio darbo tėvynės labui galėtų nuveikti būsimi kunigai!

Mėginu įsivaizduoti Harvardo, Oksfordo, Sorbonos, Heidelbergo profesorių viešas padėkas „už ilgametį bendradarbiavimą“ JAV, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Vokietijos žvalgybų vadovams… Ir nepavyksta.

Ir dar galvoju: kaip opoziciniai rusų portalai, dar likę laisvi rusų intelektualai (ir mūsiškiai „Rusijos ekspertai“) reaguotų į FSB direktoriaus Nikolajaus Patruševo iškilmingai pradėtą projektą „Žvalgas savaitei“ Maskvos valstybiniame M. Lomonosovo universitete ir šio universiteto Politologijos fakulteto dekano viešas padėkas generolui Patruševui „už ilgametį bendradarbiavimą“?

Ir vis dėlto kokia siaura linija skiria laisvą respubliką ir policinę valstybę. Vos pokomunistinė, pokolonijinė visuomenė pristinga atidesnio žvilgsnio, jautresnės pilietinės klausos, ji ima ir pradingsta.

Beje, Lietuvos universitetai turėjo seną tradiciją tarnauti savo respublikai laisva mintimi, išlavintais laisvais protais…

TSPMI vadovės pasidalintoje nuotraukoje – VSD direktorius, dalyvaujantis bendrame VSD ir VU projekte „Žvalgas savaitei“.

Nuoroda – pirmame komentare.