G. Nausėda palaikė idėją steigti specialųjį tribunolą Rusijos karo nusikaltimams tirti

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/10/21/g-... 2022-10-22 13:20:00, skaitė 421, komentavo 9

G. Nausėda palaikė idėją steigti specialųjį tribunolą Rusijos karo nusikaltimams tirti

Spalio 21 d. Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda tęsia dalyvavimą Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikime Briuselyje. Penktadienio darbotvarkės pagrindinis klausimas – Rusijos karas Ukrainoje.

Šalies vadovas EVT sesijoje teigė, kad Rusijos eskaluojamo karo Ukrainoje kontekste svarbu ir toliau didinti spaudimą agresorei.

Prezidentas kvietė Europos vadovus palaikyti specialaus tribunolo Rusijos agresijos nusikaltimams tirti idėją.

„Asmenys, vykdantys agresijos nusikaltimus Ukrainoje, turi susilaukti atpildo ir prisiimti atsakomybę už savo veiksmus. Taip pat ir tie, kas duoda nurodymus niokoti miestus ir žudyti civilius. Būtent šiam tikslui reikia specialaus, Rusijos karo Ukrainoje atvejui skirto tribunolo“, – sakė Lietuvos vadovas.

Prezidentas teigė, kad būtina atkreipti dėmesį ir į vis aktyvesnį Baltarusijos vaidmenį Rusijos kare Ukrainoje.

Šalies vadovas pabrėžė, kad Rusija jau nuo karo pradžios naudoja Baltarusijos teritoriją atakoms prieš Ukrainą, o dabar Baltarusijoje dislokuoja savo karius.

Tai, pasak šalies vadovo, yra dar vienas eskalacinis agresoriaus veiksmas, didinantis įtampą regione.

Lietuvos vadovas ES lyderių diskusijoje penktadienį kėlė tolesnių sankcijų Rusijai klausimą ir ragino pradėti rengti devintąjį sankcijų paketą.

Prezidento teigimu, sankcijos Rusijai jau veikia, todėl reikia toliau didinti spaudimą, kad nebūtų palikta landų apeiti sankcijas. Pasak šalies vadovo, būtina plėsti ir sankcijas Baltarusijai, prisidedančiai prie Rusijos vykdomų atakų Ukrainoje.