ES prokuratūra pradėjo tyrimą dėl COVID vakcinų pirkimo

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.politico.eu/articl... 2022-10-28 08:12:00, skaitė 418, komentavo 6

ES prokuratūra pradėjo tyrimą dėl COVID vakcinų pirkimo

Europos prokuratūra pradėjo tyrimą dėl ES koronavirusinės vakcinos pirkimo ir paskelbė, kad bus atkreiptas dėmesys į Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen vaidmenį šioje srityje. 

EPPO yra nepriklausoma ES institucija, atsakinga už finansinių nusikaltimų, įskaitant sukčiavimą, pinigų plovimą ir korupciją, tyrimą ir baudžiamąjį persekiojimą. Penktadienį paskelbtame pranešime EPPO nenurodė, kas tiriama ir kokios ES vakcinų pirkimo sutartys buvo tikrinamos.

Tačiau dvi kitos priežiūros agentūros anksčiau atkreipė dėmesį į vieną konkretų sandorį, susijusį su aukšto lygio ryšiais tarp "Pfizer" vadovybės ir M. von der Leyen.

"Šis išskirtinis patvirtinimas gautas sulaukus itin didelio visuomenės susidomėjimo. Šiuo metu daugiau informacijos nebus skelbiama", - teigiama trumpame EPPO pranešime. 

2021 m. balandį laikraštis "New York Times" pirmą kartą pranešė apie tekstines žinutes, kuriomis von der Leyen ir "Pfizer" generalinis direktorius Albertas Bourla keitėsi ruošdamiesi didžiausiam ES vakcinų pirkimo sandoriui - iki 1,8 mlrd. dozių "BioNTech/Pfizer" vakcinos. Remiantis nutekintomis vakcinų kainomis, sandorio vertė, jei jis būtų visiškai įgyvendintas, siektų iki 35 mlrd. eurų. 

Šių metų sausio mėn. ES ombudsmenas apkaltino Komisiją netinkamu administravimu už tai, kad ji, atsakydama į prašymą suteikti informacijos laisvę, neieškojo tekstinių žinučių. Nepatvirtindama, kad tekstai egzistuoja, Komisija savo atsakyme teigė, kad "trumpalaikiai, efemeriški dokumentai nėra saugomi". Ji teigė, kad tekstinių žinučių paieška nedavė jokių rezultatų

Praėjusį mėnesį Europos Audito Rūmai paskelbė ataskaitą, kurioje teigiama, kad Komisija atsisakė atskleisti bet kokią informaciją apie asmeninį L. von der Leyen vaidmenį derybose dėl "Pfizer" sutarties. 

Biudžeto priežiūros tarnyba nustatė, kad ES vadovas nukrypo nuo ankstesnėse derybose dėl vakcinos naudoto pavyzdžio ir asmeniškai sudarė preliminarų susitarimą su JAV tarptautine bendrove, užuot rėmęsis bendromis derybų grupėmis. Kitaip nei kitų sutarčių atveju, Komisija atsisakė pateikti teismui bet kokius dokumentus, susijusius su preliminariomis derybomis dėl šio konkretaus sandorio.

Reaguodama į šį pranešimą, Belgijos socialistų europarlamentarė Kathleen van Brempt teigė, kad reikia išnagrinėti keletą "Pfizer" sutarties aspektų, įskaitant tekstines žinutes tarp Komisijos pirmininko ir tai, kad nėra jokių dokumentų apie preliminarias derybas pirmojoje instancijoje. 

Europarlamentaras pirmininkaujantis Europos Parlamento specialiajam COVID-19 komitetui, ES ombudsmenas ir Europos Audito Rūmų narys dalyvavo komisijos posėdyje, kuriame atsakė į klausimus apie SMS žinutes.

"Komitetas [COVID-19] šią bylą stebės su dideliu dėmesiu", - sakė van Bremptas.

ES sveikatos departamento pareigūnas sakė, kad Komisija "šiuo metu nenori komentuoti".