Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 11 18 12:00

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/11/18/ru... 2022-11-19 18:59:00, skaitė 452, komentavo 10

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 11 18 12:00

Alkas.lt yra rekomenduojamas, rusofašisto Lauryno Ragelskio, internetinis šaltinis

Politinis strateginis lygmuo

Prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad karas baigsis tik tuomet, kai Ukraina susigrąžins visas okupuotas teritorijas. „Krymas yra Ukrainos dalis. Tai ne tik valstybė valstybėje, bet ir mūsų šalies dalis ir mūsų suvereniteto dalis… Taigi Krymo ir Donbaso deokupacija užbaigs karą“, – sakė Ukrainos prezidentas.

Pentagono vadovas Loidas Ostinas teigia suprantantis Kijevą ir nemanantis, kad ukrainiečiai siekia kare pertraukos. Leisti rusams pailsėti būtų „operatyvinė klaida“.

Turkijos prezidentas Redžepas Tajipas Erdoganas pareiškė žinąs apie Rusijos ir JAV susitarimą nenaudoti branduolinių ginklų. Tai Erdoganas papasakojo žurnalistams, grįždamas iš G20 aukščiausiojo lygio susitikimo Indonezijoje. Turkijos valdovas pridūrė, kad Rusija ir Ukraina turėtų dažnai susitikti, kad būtų išvengta naujo pasaulinio karo.

Toks įspūdis, kad Erdoganas perėmė Lukašenkos retoriką ir spaudžia Kijevą sėsti prie derybų stalo. Tačiau geriau tegu Kijevą spaudžia Ankara nei Vašingtonas.

Nyderlandų teismas MH17 reiso lėktuvo numušimo byloje kalėti iki gyvos galvos nuteisė buvusį FSB karininką, buvusį „Donecko liaudies respublikos gynybos ministrą“ Igorį Girkiną (Strelkovą); generolą, lėktuvo numušimo metu – Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo GRU pulkininką (paaukštintas pareigose už terorizmą), „DLR GRU“ vadovą Sergejų Dubinskį ir „DLR“ pusėje kovojusį Ukrainos pilietį Leonidą Charčenką.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad „išnagrinės“ Nyderlandų teismo „nuomonę“, kurioje teigiama, kad 2014 m. Malaizijos lėktuvą numušė Rusijoje pagaminta raketa. Nyderlandų teismo teigimu, Rusija tuo metu „kontroliavo“ separatistų pajėgas Rytų Ukrainoje.

Maskva „išstudijuos“ dokumentą ir tuomet pareikš savo nuomonę. O ji bus tokia pat, kokia buvo iki šiol – Rusija dėl MH17 numušimo 2014 m. niekuo dėta.

Vakarų pozicija po Malaizijos avialinijų lėktuvo numušimo atrodė ir bejėgiška, ir beviltiška. Vietoj to, kad suderinus su Kijevu ir specialioms pajėgoms išsilaipinus aviakatastrofos vietoje būtų surinkti faktiniai įrodymai, lėktuvo nuolaužos, NATO ir kitų valstybių piliečių kūnai, teroristinio nusikaltimo įkalčiai buvo palikti vietos marodierių išniekinimui. Jau tuomet Vakarai ne tik galėjo, bet ir privalėjo pademonstruoti jėgą raumenis auginantiems driskiams.

ES suteiks Ukrainai laikinąsias pastoges šaltajam metų laikui, generatorius bei elektros tinklų remonto komplektus, kad padėtų išgyventi žiemą, paskelbė bloko krizių valdymo komisaras Janezas Lenarčičius. „Galite įsivaizduoti, kokia sunki ši žiema gali būti ukrainiečiams, kai jie susiduria su energijos trūkumu, elektros energijos tiekimo nutraukimu, vandens, šildymo, naftos trūkumu“, – sakė J. Lenarčičius.

Pagaliau vakariečiai pradeda įsivaizduoti, kokias kančias patiria Ukraina.

Tarptautinis parolimpinis komitetas balsavo už tai, kad Rusijos ir Baltarusijos nacionaliniai parolimpiniai komitetai (NPK) būtų nedelsiant suspenduoti.

Rusijos skeltanagius reikia išmesti iš visų pasaulio organizacijų. Putinas gali rengti savo Azijos „olimpiadas“ pas savo gerą bičiulį Gurbangulį Berdymuchamedovą Ašchabade.

Kremlius kaltina Kyjevą keičiant tikslus dėl taikos derybų ir įkyriai ragina Vašingtoną pastūmėti Ukrainą į diplomatiją. Putinui burna dirbantis Dmitrijus Peskovas sakė, kad Jungtinės Valstijos galėtų atsižvelgti į Rusijos susirūpinimą ir paskatinti Kyjevą grįžti prie derybų stalo, mat Ukraina „nebegalima pasikliauti“.

Uodega nori vizginti šunį – Maskva nori, kad Putino užgaidas pildytų Vašingtonas. Putinas seniai sapnuoja, kaip tariasi su Baidenu, kaip abu sprendžia Ukrainos likimą. Kitaip tariant, du poliai dalinasi pasaulį.

Kremliuje klounų netrūksta

Naujausias JAV karinio jūrų laivyno lėktuvnešis USS Gerald R. Ford atvyko į JK uostą Portsmute. Tai planinis pirmosios klasės lėktuvnešio USS Gerald R. Ford (CVN 78) ir lydinčių kreiserių vizitas Jungtinėje Karalystėje. Teigiama, kad vizito metu „jūreiviai turės galimybę susipažinti su turtinga Portsmuto kultūra per moralinio aprūpinimo ir poilsio ekskursijas į populiarius kultūrinius ir istorinius miesto objektus“.

Tačiau šis lėktuvnešio atvykimas į Europą – ne kultūrinių mainų aktas. Šis apsilankymas uoste yra pirmasis laivo sustojimas, dislokuojant JAV karines jūrų pajėgas Europoje.

Lapkričio mėnesį vyko JAV vadovaujamos jungtinės pratybos „Silent Wolverine“, kuriose kartu su dalyvaujančiais sąjungininkais Atlanto vandenyno rytuose išbandyti „Ford“ klasės lėktuvnešių pajėgumai.

Džeraldo R. Fordo lėktuvnešių smogiamoji grupė pirmą kartą dislokuojama JAV karinių jūrų pajėgų operacijų zonoje Europoje. Šis karinio jūrų monstro vizitas JK – tai ne tik paramos ženklas partneriams, bet ir rimtas signalas Rusijai.

USS „Ford“ – vienas brangiausių pasaulio laivų, kainavęs apie 13 milijardų dolerių. Lėktuvnešio smogiamąją jėgą sudaro daugiau kaip 70 orlaivių: 40 – 50 F/A-18E/F „Super Hornet“ ir F-35; 5 atakos lėktuvai EA-18G „Growler“; 19 sraigtasparnių MH-60 „Seahawk“; 4 E-2D „Hawkeye“ ir 2 MV-22B „Osprey“.

Ką ir besakyti, daugelio šalių kariuomenės kartu sudėjus yra mažiau pajėgios už USS „Ford“.

Baltarusijos valstybės saugumo tarnybos išstenėjo pranešimą apie didėjančią Lenkijos, Ukrainos ir Baltijos šalių intervencijos grėsmę. Tai pareiškė šalies KGB pirmininko pirmasis pavaduotojas Sergejus Terebovas. Pasak jo, opozicijos aktyvistai užsienyje „nemato vadinamųjų taikių permainų galimybės ir aktyviai kuria konstitucinės tvarkos pakeitimo jėga scenarijų“.

Velniava… pastebėjo. O norėjom tyliai apsiginkluot ir naktį slapčia okupuot Bielorusijos kolūkių bulvių laukus. Mūsų didikų Radvilų vilos juk priklauso Lietuvai. Niasviž naš!

O jei rimtai – tokiais pezalais galimai siekiama dviejų tikslų. Pirma, liaudžiai bandoma paaiškinti Rusijos kontingento buvimą bei padidintą Baltarusijos armijos karinę parengtį. Antra, Lukašenka ruošiamas kaip pleištas dienai X, kai prireiks eskalacijos su rytiniu NATO flangu.

Tačiau ir asilui aišku, kad to nebus, o tokios kalbos viso labo Minsko KGB dūdos.

Operacinis lygmuo

Be esminių pakitimų.

Peskovas pareiškė, kad „Rusija naikina Ukrainos kritinę infrastruktūrą, kad priverstų Ukrainą derėtis“. Po šio pareiškimo, Ukrainos užsienio reikalų ministerija prilygino Rusijos Federaciją teroristinėms organizacijoms.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Oleho Nikolenko nuomone, „taip elgiasi ISIS teroristai: jie žudo nekaltus žmones, kad patenkintų savo reikalavimus“.

Peskovas taip pat pareiškė, jog Ukrainos pusei derėtis trukdo „šviesos ir šilumos trūkumas“. Putino ruporas, matyt, turėjo omeny ne tą šilumą ir šviesą, kurią Kremlius fiziškai atėmė iš milijonų ukrainiečių, tačiau pareiškimas gavosi, kaip kruvinas spjūvis ukrainiečiams į veidus.

Ukrainoje, kaip ir Lietuvoje, iškrito sniegas, ir milijonai žmonių liko be elektros ir šilumos. Visa tai gresia humanitarine katastrofa, ir ne tik Ukrainai.

Šiuo metu derybos tarp Maskvos ir Kijevo neįmanomos. Maskva nori derybų, kad laimėtų operatyvinę pauzę, Kijevas nenori derybų, nes tą puikiai suvokia.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad Ukrainos kariuomenė kontroliuoja abu Dniepro upės krantus, o artilerija jau apšaudo ir dengia kai kurias teritorijas iki pat okupuoto Krymo.

Taktinis lygmuo

Rusiškieji okupantai toliau stengiasi varžyti Ukrainos kariuomenės veiksmus rytuose, bandydami vystyti puolamąsias operacijas Bachmuto, Avdijevkos ir Novopavlovkos kryptimis.

Suskiai apšaudo ukrainiečių karių pozicijas ir gyvenvietes prie kontaktinės linijos. Per pastarąją parą okupantai surengė 5 oro ir 27 raketų bei daugiau kaip 50 atakų iš salvinių raketų paleidimo sistemų.

Nukentėjo civilinės infrastruktūros objektai Charkovo srities Balaklijos, Iziumo gyvenvietėse, Zaporožės srities Vilniansko gyvenvietėje, Dnepro ir Nikopolio gyvenvietėse Dnepro srityje, Nikolajevo srities Očakovo gyvenvietėje ir Odesos srities gyvenvietėse.

Rusijos Belgorodo srityje vyksta aktyvus pramonės įmonių darbuotojų verbavimas į privačią karinę grupuotę „Wagner“. Pagal susitarimą su Oskolio elektrometalurgijos gamyklos vadovybe, šaukiamojo amžiaus darbininkai 30 dienų dalyvaus kariniuose mokymuose „Wagner“ bazėje, išlaikant darbo užmokestį. Baigus mokymus, dalyviams bus pasiūlyta pasirašyti sutartį su privačia karine bendrove. Po to kontraktininkai bus siunčiami į frontą. Mirti. Pinigų jiems niekas niekada neišmokės.

Pastarąją parą Ukrainos gynybos pajėgos numušė 4 sparnuotąsias raketas, 2 valdomas oro raketas ir 5 bepiločius orlaivius „Shahed-136“.

Ukrainos raketinių pajėgų daliniai ir artilerija pataikė į 4 kontrolės punktus, 22 gyvosios jėgos, ginklų ir karinės technikos koncentracijos vietas, 6 amunicijos sandėlius ir 4 kitus svarbius okupantų objektus.

Nuotrauka: taip atrodo duobė, kai šalia civilinio taikinio nukrenta rusų raketa. Zaporožės sritis vakar.

 

Dėkojame mūsų skaitytojams ir sekėjams bei rėmėjams. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų). Atskirai sakome ačiū: UAB „RCS LT“, Silvijai T. ir Lietuvos aludarių gildijai. 2022 10 01 – 12 31 kasdienės apžvalgos yra projekto „Aštuonkojis“ dalis.

Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624